Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ракия от джанки
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 00:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2014, 01:29
Мнения: 10
Здравейте сложих 2 бидона до половината пални с плод от джанки джанките са различни някои по сладки други не толкова добавих на 10 литра вода по 3 кг захар поне така ми казаха общо към 39 кг захар сам сложил вас трябва ли да меша бидоните да не са различни плодове че гледам едната е тръгнала по бързо да ферментира от другата и на вкус са различни едната е сладка като сок като я опитам а другата накиселява но не знам дали е от сладост за сефте ми е да правя ракия сега се уча за това пиша тук нали за това е този форум някои ако може да каже благодаря :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2014, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Никога ферментацията в два или три съда не завършва абсолютно едновременно,не се притеснявай.
Важното е захарността и количеството плод да са еднакви. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2014, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 18:16
Мнения: 3
Здравейте, колеги! Изчетох доста теми от форума и се радвам ,че ви има, адмирации! :2thumbs:
Реших да пиша тук, защото забелязах, че доста са разхвърляни темите и не ми се искаше да създавам нова.
Та така да си дойдем на думата, варя ракия от 15 години на собствен казан от 120 литра, имам два бидона по 220 литра и винаги съм ги пълнил с материал до половината и разделям един чувал захар от 50 кг. на всеки, без да съм мерил никога захарността на материала и доливам с вода, една педя от гърловината...винаги съм вадил на втора преварка от 75 до 80 литра на около 60-65 градуса. :sauf:

Вчера ми донесоха три кофи от латекс ' ГОЛЕМИТЕ' с идеална джанка (карловка), брана на ръка.
Пасирах я с бъркалката на пюре и й добавих 15 кг. захар и 50 литра вода, слезнах до мазето и обрах 10 сладка от малките буркани с сладко от смокини и 5 компота от праскови остарели, прибавих ги и тях, после ми дойде на акъля (дет го нямам), че в къщи имам захаромер-( от 72-ра година - по БДС), и викам чек да премеря пущината... показа ми 22% захарност, още снощи завря като луда, и днес пак мерих захарността но ми показа 15% и кипи и фъшти като луда, без никакви добавки, но ми се струва гъста джибрата.

Та въпроса ми е да добавям ли още вода или като преври направо в казана да я разредя?

ПП. В казана вкарвам само прецеден материал и на преварката слагам сода.

ЕТО И казанчето, има малко грешки по него , но за сега не ме е прецакал, ще се преработва в близко бъдеще...


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2014, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Три кофи са към 45- 54 кила.Мерил съм ги.Това дето си обрал сладкото , пази се от жената. :D
В тая жега е нормално да ври като лудо,ама по добре е да не надхвърля 28 гр." матряла".Че ще стане ракия -спор няма. 15 кила шекер на мен ми се вижда множко, почва да накъртва на спирт, ама щом не ти е за пръв път- значи ти харесва.Аз не бих сложил допълнително вода.То и без това след някой ден ще стане по-рядко.Пък и като почнеш да вариш винаги можеш да разредиш.Тя ферментацията си знае работата.Аз на втория третия ден махам костилките, щото падат на дъното, и е по- лесно отколкото в началото.Успех!
При 22 захар с диви дрожди не е добре.Имал съм такъв проблем, и по добре е да вложиш културни.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2014, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 18:16
Мнения: 3
баджо написа:
При 22 захар с диви дрожди не е добре.Имал съм такъв проблем, и по добре е да вложиш културни.


Здравей, Баджо!... Благодаря ти за съвета, но никога не съм използвал, културни дрожди... не знам късмет ли е или така си става но никога крайния продукт не е биел на спирт, аромата винаги си го има, добавял съм и сушени плодове понякога за цвят и омекотяване :furz: . Днес ми донесоха 150 кг. кайсии и смятам да ги смеся с сливи, че нямам празни бидони, ще стане ли нещо с 20 кг. захар :nixweiss: до сега не съм мешил материал?

Жената не знае, ич дума да не става!... :datz: :motz: ... :megagrin:


п.п. Забравих да кажа ,че в преварката освен сода слагам и една кофа суров материал, може би за това не ми бие на спирт, ама няма кой да я чака, в къщи сме 5 гърла и всяка вечер се тровим... :sauf:

п.п.1 току що и премерих захарноста, паднала е на 10%, нормално ли е за 3 дена?

пффф, разболях се с този форум :respekt: :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2014, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
От кайсии не съм варил , а имам голям мерак . Ама тука няма кайсии :megagrin: .Помагах веднъж на един авер от Варна.600 кг докато им махнахме костилките свят ни се зави. Бяхме 8 души, вярно половината бяха деца на по десетина- дванадесет години.Кайсиите бяха във фаза"таман за ракия"-презрели, но не скапани.До колкото си спомням им сложихме 80 кг захар директно, без никаква допълнителна вода.Ракията стана божествена.
Сливи с джанки съм мешал и много си отиват, но с кайсия нямам идея какво ще стане.
Да ти падне бързо захарността в това топло време е нормално.Ако можеш да ги сложиш на по-хладно ще е по-добре, ама всеки зависи от възможностите си. Като удари нулата мятай в казана и не се кахъри. :zauf2:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2014, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 18:16
Мнения: 3
Благодаря ти още веднъж за съветите!
Смесих джиброка, като му дойде времето , ще дам резултат!.... наздраве :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима