Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2014, 11:01 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2014, 16:40
Мнения: 2
Здравейте.
Имам малко дървено буре (около 20 L), Но не знам какво е държало.
Проблем ли ще е да се напълни с вино, ако преди това е държало ракия и съответно да го напълня с ракия, ако преди това е държало вино?
Как може да се разбере с какво е било пълнено, за да го заредя със същата течност?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2014, 11:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Е па, помириши го.
Или налей 200 мл. вода и след ден два я източи и прецени.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2014, 17:43 
Offline

Регистриран на: 07 Авг 2014, 16:40
Мнения: 2
Еми- мирише на бъчва. Стояло е доста време празно и не мога да определя. Поразсъхнало се е, така, че ще го закисна с вода преди да го пълня. Мисля да го напълня с ракия. Проблем ли ще е ако преди е било пълно с вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2014, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Измий го добре със сода за бъчви, закисни го хубаво и мисля че няма да имаш проблеми, но все пак нека и по опитните от мен да изкажат мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2014, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Лъчо ти е казал по горе,какво да правиш,но явно не си го разбрал..като го напълниш с вода и го оставиш за няколко дни,после източи водата и виж с какъв цвят е,червена или жълта
Или сложи някакви патоки,ще стане по бързо оцветяването


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2014, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Ако сложи в бурето патоки,тази смрад никога повече няма да може да я махне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2014, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Това за смрада и аз го поддържам. Налей чиста водица, изчакай 2-3 дни,тогава хем бурето ще закисне, хем като излееш водата ще се ориентираш.Пък и ако нещо не е ясно ще има някакви "данни".

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2014, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
То кой знае,какви микроби са се развили в това буре...че 2-3 дни с патоки няма да покаже нежелан ефект е почти сигурно
Вие пробвали ли сте,за да твърдите?..щото Илия,ако не бъркам,беше писал за този метод


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2014, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Патоки в буре не съм наливал, ама като знам как осмърдяват едно обикновено пластмасово шише, не бих рискувал. Все пак бурето може да поеме гадости много повече от пластмасата, и после ходи ги махай.
Целта е да се разбере какво е държало.Ако става, като му хакне за отлежаване ракия над 65 градуса, не бактерии ами и "ембола" да има ще я удуши.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2014, 14:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
Ако сложи в бурето патоки,тази смрад никога повече няма да може да я махне.

Защо да са смрад?
В опашните фракции са ароматите-друг е въпроса ако дестилирате гнусотии.
Аз ползвам патоки или при липса на такива ппросто спирт разреден до 30% да подържам бъчвите си закиснати и дезинфекцирани през времето когато не са с вино.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
На селските казани имаше традиция да се събира до 45 градуса, след това патока остава за казанджията или "ромът" дето миеше казана.Това важи за там където гроздето беше бол.
Буре за ракия няма какво да го зарази, и на ракията няма бактерия която да устой, а тези за вино ги опушваха със сяра и винаги се съхраняваха сухи.В началото на сезона ги закисваха , опушваха със серни ленти....и така.
А патока си е паток- гадост безподобна.Въобще икономията е майка на мизерията. :)

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Това е вярно - при казанджиите остава много паток. Ама изглежда, че не всеки паток ъъъ вони.
От казанджии съм чувал, че и ново буре закисват с паток, за да са сигурни, че после няма да пропусне. (Понякога има шуплички в дъските, които държат водата, но ракията после минава - може би някакви смоли се разтварят).
Друг случай. Дюли накиснати в паток и после преварено. Престраших се да опитам. Ми вкусно беше, нямаше нищо смущаващо като органолептика. Ама после и на другия ден беше страшно, мнооого страшно :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
бай Танасе, то и ако в пловдиско не сте видели грозде, не знам къде са видели?!А па с тия дюли...не знам, ние дето гроздето ни е кът требе да варим трънки. :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ми това туриха на масата, да съм знаел - щях да си нося :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Бе то майтапа си е майтап, ама дето има грозде- от него по добро си няма.Дали за вино, дали за ракия- няма конкурент!
И аз съм се прецаквал , какви ли не прехвалени гадости съм опитвал...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима