Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 06:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
баджо написа:
На селските казани имаше традиция да се събира до 45 градуса, след това патока остава за казанджията или "ромът" дето миеше казана.Това важи за там където гроздето беше бол.
Буре за ракия няма какво да го зарази, и на ракията няма бактерия която да устой, а тези за вино ги опушваха със сяра и винаги се съхраняваха сухи.В началото на сезона ги закисваха , опушваха със серни ленти....и така.
А патока си е паток- гадост безподобна.Въобще икономията е майка на мизерията. :)

Нещо се разминаваме...патоките ги събирам от 50 до 40 гр .ако са гадост,то и маТрияла е същата работа и там е разминаването.на какъв % патоки говориш,но пак няма да прецакат бурето,дори и да са гадост,по твоите думи..все пак става дума за няколко дни
Слагал съм мускатова ракия в дъбово буре за месец,да намаля аромата.Следващата ракия биеше на мускат,но по следващата вече не...прави си изводите сам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Аз патоките събирам от 40 градуса надолу и са голяма смрад,макар че варим главно Мускат отонел.
А тези патоки които събираш между 40 и 50 градуса мога да ги купувам по 2 лв. литъра :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ние също закисваме буретата от вино с паток след като ги изпразним. Правим така от години. В 100 литрово буре е достатъчно да се сложат 10-20 л. паток за да не разсъхне, освен това и поддържат стерилна средата.
После преди виното един ден със вода и по желание сода за бъчви и си готов да слагаш виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Нещо се разминаваме...патоките ги събирам".Не се разминаваме. Да не си кривя душата и аз ги събирам, но не че са много хубави, а заради "икономията". Не вярвам някой да каже, че с добавяне на патоките към следваща варка ракията става по-добра.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 15:58 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
баджо написа:
Не вярвам някой да каже, че с добавяне на патоките към следваща варка ракията става по-добра.

Напротив, виж аламбика какво казва за спиртоването.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 19:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
баджо написа:
Не вярвам някой да каже, че с добавяне на патоките

Не само към варките...но има и практика да се добавят директно към дестилата-но след отлежаване и т.н.. и да са до 30тина градуса...За справка :
ароматни води-технология коняк.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
ilu6a написа:
баджо написа:
Не вярвам някой да каже, че с добавяне на патоките

Не само към варките...но има и практика да се добавят директно към дестилата-но след отлежаване и т.н.. и да са до 30тина градуса...За справка :
ароматни води-технология коняк.

Аз ясно съм написал, че става дума за ракия, а не за коняк.И то за качествена ракия.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
С добавяне на патоки към следващата варка,не знам ракията дали ставо по-добра,но става повече,защото е с висок спиртен градус.А готовия дестилат може да се разрежда с патоки,бира,нафта,вода от пералня,вкус другар няма.
Аз за сега не смея да опитам с друго освен дистилирана или изворна водичка.
Ако колега Naskohondata1 ми продаде от неговото патоки,има оферта по-нагоре,смело ще си разреждам ракията с него :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 23:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1846
Местожителство: София
Не се пали баджо, патоките и водите се използват с определено положителен ефект, който няма нещо общо с икономията.

Да разреждам ракия с патоки не смея, щото не е никак просто и възможността за беля е голяма, а за да съхранявам винаса пък са ми кът свободните обеми. Но виж спиртоване на пращина с ниска захарност съм правил и не защото ми се свиди захарта...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима