Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2014, 10:30
Мнения: 8
Забелязвам, че това, което остава в казана след втора преварка е оцветено в кафяво и има характерен мирис. Естествено заложеното за преварка си е чиста ракия + вода, т.е. безцветно. Какво казва теорията по въпроса?
Към края на варенето ракията, която излиза има съвсем лек дъх на същото това което остава. Та въпросът ми е каква е тази химия? Явно част от тези съединения преминават през дестилацията и се чудя доколко е опасно това.
Начинаещ съм (засега ;) ) в тая блага работа и се извинявам, ако въпросът се стори тъп на уважаемите знаещи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 11:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
:) Казват им "фузелови масла" или простичко "патоки". Не ги пускай в ракията, защото я развалят. Като доловиш миризмата им, отделяй ги в друг съд - във форума е писано много за това как се оползотворяват, например за спиртоване на пращина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2014, 10:30
Мнения: 8
Ясно, ще внимавам и ще го отделям за патоки.
Обаче интересното е, че няма типичния гаден мирис на патоки. По-скоро на нещо сладникаво-опушено, при това категорично казанът не е загорял. Започнах да го усещам когато течеше някъде около 45 градуса.
Леко се притеснявам, че докато умувах съм изпуснал малко в общото количество, но иначе там въобще не се усеща (общо 15 литра на 58 градуса) и е доста добре на мирис и вкус. Никак не ми се ще да го преварявам пак това. Все пак ще съм благодарен за съвет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 15:26 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Като изтекат патоките, миризмата на оставащата винаса не е толкова неприятна, но това което ти е замирисало при 45° трябва да са си патоките.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Оцветяването при преварката (ако в казана е имало само разредена ракия) най-вероятно е от самия казан, ако е меден.
Кафяво-черен е медният оксид. Медните съединения са вредни. Хубавото е, че не могат да преминат в парната фаза. В случая остават в казана.
Медни съединения могат да преминат в дестилата само там, където вече събираме течна фаза - лули, охладители - примерно ако медната серпентина е патинясала и не е почистена. Но не е невъзможно и медни съединения да се образуват при наличие да кажем на някои летливи киселини в пращината. Примерно оцетна к-на + мед = меден ацетат. Съединение със синьозелен цвят, което в най-тежките случаи може да оцвети ракията. При добра пращина/маТриал и добра хигиена, всичко си е наред. Допълнителна застраховка е използването на неръждаеми лули и кондензори. ;)


Последна промяна бай Танас на 15 Авг 2014, 21:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Това което остава в казана се нарича ''винаса'', с риск да попадна в
''форумни бисери'' ще ви кажа че същата тази ''винаса'' докато е топла и
слагам захар и е връщам при джибрите като изстине /разбира се/,
за втора ферментация.
Пс. някъде във форума го разисквахме този процес ако не се лъжа :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мони, ти си с колона и естествено в твоя казан остава винаса. Човекът е източил винасата, най-вероятно е изплакнал казана и е заредил за преварка разредена РАКИЯ. И затова се чуди от какво се е боядисала :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Мони,хич не се лъжеш," аламбика" барабар с "малчев" са го разчепкали най- подробно.Лично не съм го пробвал, но явно метода си заслужава.Дай още инфо , ако може.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Оцветяването е от медния казан и образуваните съединения при дестилацията. Предположенията са ми, че казана е и с въздушен дефлегматор. ;) Според написаното за процеса...
Отделянето на глави и опашки е азбуката на дестилациите. След азбуката може да се чете за химията.
За тежките опашни фракции, с риск да се уплаши колегата, по-вредни са от метиловия алкохол. Мисля Аламбик го беше написал някъде.

Lyuboznatelen, добре дошъл във форума. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2014, 10:30
Мнения: 8
Казанът е от най-тъпите - "пералня" с медни лула и серпентина. При преварката пробвах с лек наклон на лулата към казана и е вероятно да става циркулация там. Въпреки че не е меден, от това което пишете стигам до извода че става въпрос за медни съединения. Освен това имам и медна тръбичка на капака за температурна сонда.
Доколкото разбирам, за да влязат такива в ракията може да имам пропуск с измиването на лулата и серпентината. Изплакнах ги с оцет, после и с първак (реших, че което се разтваря в ракията ще се разтвори в първака). На всяка стъпка обилно с вода. Дали е достатъчно?
Притеснявам се да не съм вкарал накрая някой боклук в ракията, въпреки че в общото количество не се усеща.
Казанът е на газ и мога да регулирам много прецизно. Загрях бавно, потече след 2 часа и половина и после за 6 часа изкарах ракията (15 литра + 1 първак + около 2 патоки).
Тъй като четох преди това за киселините, още на първите преварки неутрализирах със сода. Може и да съм прекалил. Какво става ако се прекали? Четох из форума че не е хубаво, но не намерих какво става. Сетне събрах всичко за втората преварка, разредих до под 20 градуса в казана и пак сложих малко сода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2014, 10:30
Мнения: 8
И още нещо - в крайна сметка търся къде трябва да се поправя. Ще ми е ценен всякакъв съвет. Предстои ми скоро да варя още един казан. Тъщата е събрала сливи за един казан и чакаме да ферментират. Да не излезе че искам да я ликвидирам. Пък и от сега е ясно, че каквото излезе ще си го пием с шурея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2014, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Не знам къде може да е причината, моя беше на 100% неръждаем, и това което оставаше при преварка винаги беше с различен нюанс на кафяво и бежово, но никога не съм преварявал бяла ракия.
Това което мога да те посъветвам е и това което аз правя. Вечерта слагам всичко медно в едно корито и го заливам с лимонена киселина. На сутринта не мога да си ги позная, светят отвсякъде, плакнеш обилно и готово.
В твоя случай запуши серпентината и я напълни с оцет. Иска се малко време за да подейства, обикновено двайсетина минути са достатъчни, но какво пречи и щяла нощ, само с бързо плакнене не става.
И си пази тъщата, че тия дет събират сливи на зета да си порка, са на изчезване.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима