Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 01:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2014, 12:07
Мнения: 5
Здравейте колеги нов съм във форума. Сега на 14.8.14 заредих два бидона около 140л материал общо сложих по 5кг захар на бидон и около 30л вода. Захарността беше 18г след това сложих по едно кубче жива мая в бидон и по 5 пакета лимонтузу. почна яка ферментация и го бърках през час два дена. На 17.8.14 почна да не се чува да ферментира и реших да запаля кибритена клечка да видя дали ще угасне и тя не угасна. бидоните седят на вънка и температурите не са ниски над 23-25гр.искам да попитам какво да правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2014, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Премери ли захарността в края?
Ако показва 0, търси казанЯ в края на тази седмица.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2014, 12:07
Мнения: 5
Възможо ли е толкова бързо да ферментира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2014, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Моите джанки ги варих точно на 10-я ден, при захарност 0 /при прецеден сок/ измерена с два различни захаромера и липса на СО2 / не гаси запалена клечка/.
От 200литра джибри - приблизително 18литра 65 градусова чудесна /според мен/ ракия. След този първи опит с джанки, преставам да се занимавам с ябълки :pfeif:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2014, 12:07
Мнения: 5
Днес премерих захарноста 0 е клечката не гасне но има много мушички? Да я Варя ли или да изчакам мушичките да се махнат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Вари, мушичките няма да се махнат. А и не им е там мястото.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
В събота-неделя я подхващай. Винарките ги остави, само беля могат да направят...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2014, 12:07
Мнения: 5
Ок значи в събота слагам казана и ще пиша колко съм изкарал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2014, 12:07
Мнения: 5
Колеги изкарах 20л ракия на 55гр и 15 паток от 140л материял някъде.благотаря за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Здравейте колеги! Много ми харесва този форум защото, Вие колегите давате доста информация, начетени сте и много неща научавам оттук.
Лично аз се занимавам с правене на джибре от миналата година, нов съм в занаята, но много ми харесва това хоби защото обединява комплекс от типично мъжки интереси в едно, икономически е обосновано и консумацията на крайния продукт е удоволствие. Всъщност докато не си изпекох моя рекия незнаех какво е това хубава ракия и съвсем естествено я избягвах. :)

Но да си дойдем на въпроса, заредих 180л. материал от джанки и сливи, като съм го правил по следния начин:
1. Купих 30кг. сини сливи, обрах... имам една невероятна джанка или някакъв сорт слива незнам, но аромата и е невероятен, тъмносиня е като сливата с леки розави отентци и восъчен налеп, аромата й е на праскова, размера на плода е около 2х3см. Та от тази джанка обрах около 60кг. и още 20-30кг. други джанки-жълти, червени и т.н.
2. Целият плод го разбих с бормашината и приспособлението за пасиране на плодове. Прецедих го през сито което съм направил от бака и съм го надупчил с бургия шестица. Изцеждам нектара в бидон а костилките и люспите в друг, към тях добавих вряла вода и отново с бъркалката до отделянето на цялото месо от костилките и люспите. Прецеждам този материал през баката отново и доизстисквам през перде. Останаха люспи и костилки около 7л.
3. Към така направения материал добавих около 80л. вода и 20кг. захар. Неколкократно разбиване с дрелката за период от 2-3 часа за да се хомогенизира сместта и да се разтворят захарите. Според изчисленията и захаромера пращината беше около 17% захарност.
4. Активизирах дрожди от тези за ракия в жълтите пакетчета, както пише на опаковката в хладка вода после добавяне на материал около 2-3л. изчакване и вливане в джибрето. Разбъркване с дървен кол и ферментацията тръгна веднага. В сряда живот и здраве ще я карам на казан.
5. Темпередурата в помещтението е в рамките на 20-23 градуса. също така е затъмнено.

Искам да отбележа че цялото упражнение съм го правил на два пъти поради липса на време. Сега половината материал е готов и към неко съм добавил около 10 литра патока за консервация(този номер го прочетох тук), а другата половина на около 2% захарност до сряда ще бъде нула. А може и утре да удари нулата, но съм на работа за съжаления.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2014, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Здравейте колеги !
Резултатите са следните:
Първа варка на патока излезна 50л. на 40 градуса бистра като сълза.
Препек 0,7л. първак, 23л. на 60 градуса и 5л. патока на около 20 градуса.
Ракията е с изключителен аромат, мека и леко сладни.

Поздарви! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2014, 12:29 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Това леко сладнеене не е на добро...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2014, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Защо да не е на добро? Тука бях чел някъде, че е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nipresi и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима