Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 22:21
Мнения: 14
На кратко ще обясня какво съм направил и какво става и ще помоля за мнения и съвети доста изчетох из форума но.....
Преди седмица на 07.09.2014 взимах грозде, смлях го даде ми 20 захарност, но понеже го залагах вечерта нямах време да добавя захарта на момента. На следващия ден взимах захар, на 210кг. материал добавих 8кг. захар. Междувремено преди да добавя захарта източих част от сока защото му доиде много в бидона, и не исках да изкипи. Вечерта източиш целия сок, сложих си "лъжливото дъно" заграх част от сока развторих захарта. Сока които бях източиш беше покрит с пяна(като бурна ферментация). Върнах сока преточих го целия.Отделих си малко самоток затворих си го както си му е реда и с него всичко е добре, но материала в бидона ме притеснява. За 7 дена падна на 10 захарност, но след като добавих захарта само леко леко си бълбука и не направи бурна ферментация, както предишни години да се пени да се надига и т.н. Трябва ли да се притеснявам и трябва ли да добавям разни неща за да тръгне бурна ферментация и ако трябва какво точно.

ПП: миналата година се получи нещо подобно с второто ми вино тръгна добре и след 8-9 дена отряза и го изпуснах, затова пускам темата по навреме.


Съжалявам ако има подобни теми, ако администратора прецени нека я изтрие. Поздрави и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 08:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не си сложил дрожди,а захарността отива на 24-25%
Дивите дрожди няма да се справят с цялата тази захар,или ще отнеме доста време докато надделеят по-коравите щамове.-това крие рискове обаче.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 11:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Съгласен съм с ilu6a, само го сметнах, че със захарта идва към 23% захарност. За повечето културни дрожди си е ОК, за дивите... понякога става, понякога остава остатъчна захар...

Предполагам, че ако си направиш стартер с културни дрожди, ще подкараш отново ферментацията, но в бъдеще те съветвам да не разчиташ на дивите - както каза ilu6a, рисковете с тях винаги са налице и резултатите най-често са по-лоши. За по-сигурно можеш да пробваш с дрожди за трудна ферментация, макар че твоят случай, на пръв прочит, да няма причини да е тежък.

Гложди ме едно съмнение, защото казваш, че в отточената част захарността е паднала повече. Пробвай с лакмус какъв е pH в двете части и виж какво показва виномера или захаромера в тях.

Опитвай и на вкус - ако вземе да се разваля, преглътни загубите и по-добре вари веднага, щото по-добре няма да стане.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 22:21
Мнения: 14
Може би пропуснах да спомена правя го за вино главно не за ракия. И с мая на доктор йоткер или няква друга няма ли да се получи и ако може количество и начин за направата.
Отточената част (на практика целия сок за 4-5 часа) беше покрит с много пяна но след като го върнах при горздето нямаше и помен от пяна.
ПП: Приятел пробва да възбужда фементация с дрожди активатор и т.н от "сортови семена" спазена технология на 100% и нищо не се получи. С две думи малко съм скиптично настроен към тея "изкуствени дрожди"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 11:42 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Май нещо си объркал - дрожди и активатор са различни неща.

Дрождите не са изкуствени, а културни и се наричат така, защото са селектирани щамове от диви дрожди с оглед да удовлетворяват определени качествени изисквания. Представи си, за илюстрация, разликата между киселицата и сортовата ябълка. За себе си не виждам нито една резонна причина да хвърлям заровете с диви дрожди, при условие, че мога за пренебрежима сума да си купя такива, които безотказно ми гарантират дюшеш всеки път.

Активаторът представлява комбинация от химически вещества - торове и витамини, които целят да подкрепят метаболизма на дрождите. Използването им е задължително при бедни на хранителни вещества материали, но сами по себе си те не могат да предизвикват ферментация, за това са необходими дрожди.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 22:21
Мнения: 14
Променихме малко темата исках да кажа че тогава спазхиме тая схема http://sortovisemena-bg.com/articles/vi ... Id=1000074 и нищо не се получи. Та по моята тема какво ще ми препоръчаш да взема като марка и технология.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 12:04 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Малко се престарават в тази схема със своите продукти, но някаква принципна грешка в нея не виждам. Ако не сте допуснали някаква драстична грешка, която не си споменал, резултат трябва да има.

Но ти говориш за диви дрожди, а схемата изисква културни... Дали нещо не съм доразбрал :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 22:21
Мнения: 14
SiteAdmin написа:
Малко се престарават в тази схема със своите продукти, но някаква принципна грешка в нея не виждам. Ако не сте допуснали някаква драстична грешка, която не си споменал, резултат трябва да има.

Но ти говориш за диви дрожди, а схемата изисква културни... Дали нещо не съм доразбрал :?

Всъщоност със споменаването на миналогодишен опит се отметнахме от моя проблем. Какво да правя с гроздето какви дрожди да си взема, с мая на Йоткер ще стане ли или трябва нещо по специално и стандартната технология с 5п. х 7гр, на 100 ще стане ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 12:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Като казвам културни дрожди, имам предвид селектирани за оптимални резултати с виното, а не за втасване на тесто. Мая можеш да използваш, ако нямаш достъп до нищо друго, но това е единствената причина, която може да го оправдае.

Пиши на този човек и още утре ще разполагаш с всичко необходимо, включително и компетентен съвет.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2014, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 22:21
Мнения: 14
SiteAdmin мерси за помощта писал съм на човека. Дано се получат нещата. Ще пиша за резултат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2014, 12:32 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
В началото на темата колегата пише 210 кг материал т.е. да разбираме гроздова каша .Ако приемем рандеман
50-60 % ми се струва , че захарността ще е доста над 24%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2014, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 22:21
Мнения: 14
mineff написа:
В началото на темата колегата пише 210 кг материал т.е. да разбираме гроздова каша .Ако приемем рандеман
50-60 % ми се струва , че захарността ще е доста над 24%.

210kг грозде - даде 20 захарност и сложих 8кг захар. Гроздето е мерло


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима