Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 01:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Здравейте, радвам се че има форум, в който можеш да получиш полезен съвет за направата на добро вино.Във сряда вечерта смачках 200кг. мерло без да слагам чепките, отгледано и набрано лично от мен.Серниста киселина и дрожди не съм слагал. При замерване отчете 19.5% захарност, измерено с профисионален уред /с моя битов захаромер отчете 20,5%/.По съвет на по старите "майстори" не сложих захар още когато смачках гроздето , а да я сложа в ширата, когато го източа от майката.Смятам да стои в джибрите пет дни, до тук са минали три и захарноста падна на 16% .След два дни ще падне още, което е нормално.Мога ли наистина на петия ден да сложа захар в ширата? Моля ви за съвет. :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 06:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Виж тази тема. Сам ще откриеш грешките си.
viewtopic.php?f=10&t=3061

Вече имаш започнала ферментация с ниска начална захарност и неясен край. Аз бих направил следното:

1. Коригиране захарността до 23-24 захарни градуса по Брикс. /спомена, че мериш с рефрактометър/
2. Сулфитиране за прекъсване на започналата ферментация с диви дрожди и дезинфекция на материала.
3. Засяване с култивирани дрожди за червено вино за започване на нова ферментация вече в правилна посока.
4. Четеш тук viewtopic.php?f=10&t=3061.

Аз държа шарата с гроздовите люспи по 7-10 дена в зависимост от свободното време за работа. Това, че си отделил чепките предварително е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Днес е неделя, няма откъде да се набавят консумативите, а утре ще е късно. Вече ще има толкова алкохол, че ако се вдигне захарността до нормална стойност, няма да завърши ферментацията дори и с култивирани дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 12:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Грешно е на този етап да се вдига до 24°Bx. Ако трябва да се вдига захарността, то трябва да се смята от 19,5 до 24°Bx, а не от текущата стойност на захарността. Ако приемем, че виното е 120dm3, за целта ще трябват към 7,7kg захар, независимо, че ферментацията вече напредва.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Мамка му. Докато между другото отворих Форума ни и дрождите преляха.

Ако ще се слага захар на това Мерло, сега е момента. Не след отточването.
Колега Иван Василев, отточи определено количество от виното(мъстта) и разтвори захарта в него.Използвай бъркалка, преливане от кофа в кофа или нещо подобно. Може и да позагрееш, но до 38 градуса по Целзии (коя беше комбинацията за знака за градус Целзии, не ми се отваря темата за да си припомня).
И, аз бих добавил 6 кг захар. Не повече. Инак дрождите няма да се справят. И никакво сулфитиране. Късно е.

Успех в начинанието, колега Иван Василев. Дръж ни в течение.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Само за протокола! Това което написах по-горе е пробвано и работи. Може и да е неправилно според вас но имаше много добър ефект. Спасявахме положението на един познат. Тъста му понеже така му диктуват извънземните, избързал и така го натръшкал без захар. Защо да губи три дена до събота. Бидоните бяха два по 120 л. Заинати се и единия бидон не го даде. На другия бидон докарахме захарност около 23 с обикновен захаромер. Серниста около 100 мл на приблизително 100 кг материал. Дрождите /за трудна ферментация/ предварително размножени по схемата от лабораторията бяха сложени в бидона при материала след 3 часа от сулфитирането. После си превря нормално и си стана виното. "Табиата" им е да го държат в джибрите докато изпият виното и после зареждат за ракия, ама това вече е друга тема. А другия бидон на тъста му стана като оная приказка " слабичък ти е оцета дядо, киселичко ти е винцето".
Не налагам мнение, само споделям. Колегата сам да си решава какво да прави и да сподели какво е станало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Днес, четири дни след мачкането, захарноста вече е 7% измерена с битов захаромер при темп. на ширата 24гр. Ври силно, още малко и ще надигне капака.Утре или още тази вечер ще отточа сто, сто и двадесет литра шира и ще сложа 1,5кг. захар, за да дойде обща захарност към 21%.Не ми се рискува с повече захар, за да не си остане сладко /най мразя вино да ми сладни/.Ще ви държа в течение на процеса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Изчакай малко да се включат и други колеги с мнения преди да направиш промени.. При тези данни които сега даваш :? май вече е късничко. При това положение каквото съм писал по-горе е абсолютно противопоказно!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 20:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
За прекъсване на започнала ферментация и дума не може да става-ще докарате такъв мирис на яйца ,че няма отърване.
Рисковано е да се добавя захар на този етап тъй като и тя носи доста флора и фауна ,която може да повлияе на цялото начинание в много негативен план. Трябваше още в самото начало при мачкането да се добави захар...тогава сулфитиране и дрожди...
Полученото вино ще трябва да бъде бързо консумирано...
Старите майстори... :(

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Здравейте, най-напред искам да се извиня че съм сбъркал раздела.Предполагам че мястото на виното не е във високоалкохолните напитки, особенно в моят случай :) .Благодарение на Вас /за кеото много ви благодаря/ добих смелост, отхвърлих строгите заръки на моите доброжелателни съветници, /да сложа захарта след като го отточа/ разтворих 1,5кг захар в леко затоплена шира и я върнах в бидона при смляното грозде.Прехвърлих няколко кофи, за да се размеси.Днес вече оттоках 120л и си напълних бурето, оставих 10л за доливане.Оставих бурето отворено, защото все още изкарва доста пяна,но утре ще му сложа воден клапан.Поддържам температура на помещението от 18 до 23гр.С. Захаромера потъва почти целия, започва да прилича на вино :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2014, 22:54
Мнения: 43
Здравейте отново, вече една седмица откакто виното е прехвърлено в буре, и е на воден клапан. Но от вчера през клапана не излизат мехурчета, има ли основание да се притеснявам? Температурата в помещението е 18 градуса,да я поддържам ли, или да вдигна малко? Когато пусна малко през канелката, се вижда че е мътно, но на вкус не се усеща никаква сладост.Продължавам търпеливо да чакам, и ще опитвам от време на време, да не би нещата да тръгнат на лошо. Ще ви държа в течение, и ще питам при нужда.Поздрави на всички.Ps може ли тази тема, да отиде в раздела за виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима