Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Пресоване
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Въпросът ми не е точно по темата, но все пак е свързан с пресоването:
1.От 100кг мерло след бурната ферментация отделям на самоток 45-50л вино за тиха ферментация. Към останалият материал-вода и захар за ракия. Ако пресовам този остатък преди да добавя водата и захарта колко литра допълнително ще добавя към самотока, с други думи с колко процента се увеличава рандемана при пресоване ? Сигурен съм, че резултатите зависят от сорта грозде и вида на пресата, но все пак какви ще бъдат ориентировъчно резултатите за мерло?
2.Пресоването ще влоши ли качеството на останалият материал за ракия, освен, че ще намали рандемана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
С преса изтисках още 40л.от джибрето(от 325кг. грозде) и определено си заслужава,защото извличаш много плътен и силен вкус(ако обичаш тежко вино).Но после кюспето га хвърлям,защото не варя ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 20:11 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
ГА ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2014, 20:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Пресоването за вино трябва да е внимателно не трябва да се прекалява ,тъй като виното се огрубява(става тръпчиво като тъпия Асеновградски мавруд например).
Рандемана...зависи от самото грозде не само от сорта(захарност, изсъхналост на самия грозд,чепки) но спокойно може да се докара за едно добро вино в рамките на 60-65л мах...
Пресовай внимателно и към остатъка(пресовката) добави захарта и водата за т.н. джиброва ракия.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Благодаря за отговорите, ще се наложи да си купувам преса за грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
по точка 1 - Поздравления! 50% самоток ми се струва завидно постижение. След пресоване може да вдигнеш рандемана с още 10-15% ... утайка, която след откаляване на вече НЕсамотока, ще отиде пак за ракия, но без да подобри качеството й. Това за мерлото ..., а и за всички останали. :)
по точка 2 - Естествено!
Иначе преса си трябва, купувай, но моят съвет е да я ползваш само за второто вино, това което отива за ракия.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 08:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
paro_k написа:
може да вдигнеш рандемана с още 10-15% ... утайка,

Не съм съгласен.
Да може утайката да е повече,но в никакъв случай толкова колкото пресоването.
При пресоването, негативното е огрубяването на вкуса ,а утайката е толкова колкото при самотока,ако не и по-малко спрямо общото количество.
Ако си работил с преса вероятно си забелязал ,че ако прекалиш накрая излиза бистра течност с тръпчив и горчив вкус.
Горното важи за културните сортове,а отела и неговите производни при ферментация стават на рядка ,гадна и непресуема каша.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
А може ли да добавя пресованото към самотока за тиха ферментация или да протече в отделни съдове и след завършването на ферментацията и откаляване да се смесят?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Ако ще ги смесваш, няма значение кога ще го направиш, но по-добре ги остави в отделни съдове, пробвай и сам прецени дали да ги смесваш.
ilu6a написа:
Да може утайката да е повече,но в никакъв случай толкова колкото пресоването.

Е, хиперболизирах малко. :)
Идеята ми беше да съм по-убедителен в това, че и за ракията трябва да остане от виното, за да не е само от вода и захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 07:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Всъщност нали затова е пресата - с нейна помощ да увелича количеството на добитото вино/без да прекалявам, разбира се/ и второ, когато дойде времето за дестилация на ракия да варя само течност, без пресованите остатъци. А вие как процедирате-смесвате ли виното/самоток/ с пресованото? И ако да-има ли в последствие съществена промяна във вкуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Миналата година ги разделих при тихата ферментация и ката завърши ги дегустирах по отделно и смесени.След като реших,че ми харесва купажа ги събрах.Тази година направо всичко заедно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Пресата ползвам само за изцеждане на материала, зареден за ракия. Аз също дестилирам само течност.
Виното ми е само самоток. Вместо да увеличавам количеството му с пресоване, оставям тези 10-15% за подобряване на материала за ракия, т.е. предпочитам малко по-малко вино, но по-качествена ракия. Съжалявам, че не съм се изразил по-ясно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Благодаря, всичко е точно и ясно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Пресоване в домашни условия за 100 кг. е безсмислено и глупаво упражнение.
Ако искате 15% повече вино- купете си още 15-20 кг. грозде.
Да вкараш сок от кал и смачкани семки насила във виното е скандално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пресоване
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2014, 08:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
5_kila написа:
Да вкараш сок от кал и смачкани семки насила във виното е скандално.

А от 2-3 тона не е скандално така ли?
Какви смачкани семки, каква кал-това все пак не е преса за зехтин...то и там първо смилат всичко и после се пресова?Цялостта на семките се запазва на 100%,а калта е по-малко от случая ако прецедиш всичко.
Явно не си работил с преса и нямаш директни наблюдения върху виното след това.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима