Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2014, 21:36
Мнения: 3
На 11.09. сложих в бидон 45 кг. сини сливи и ги намачках. На 15.09 сложих сироп - 8 кг. захар и 25-30л. вода. Всеки ден бърках, но изобщо не разбрах дали тръгна ферментация - кашата стои като нектар, без да прави шапка. Вчера премерих захарността - показва 0, на вкус много леко киселее. Възможно ли е да е готова за една седмица /силно ме съмнява/ или нещо се е объркало. Бащата ме съветва да сложа още 3 кг. захар и мая. Температурата в мазето е около 19 гр. Помагайте ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Опитай се първо да затоплиш пращината :!: ,най лесния начин е с туби с топла вода
директно вътре, завии бидоните с някакво одеяло, найлон или нещо друго отгоре.
Пс. пак провери захарността с виномер да не би да си се объркал нещо.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2014, 21:36
Мнения: 3
В смисъл да изсипя топла вода или сложа тубата с топла вода без да я изсипвам и така да я подгрея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
чичио написа:
В смисъл да изсипя топла вода или сложа тубата с топла вода без да я изсипвам и така да я подгрея.

Такааааа.... взимаш една празна туба от минерална вода(независимо какъв литраж)
Като казах туба имам в предвид туба а не шишенце.....
Отваряш внимателно капачката и сипваш вътре топла вода, после затваряш капачката
така е да не се отвори и да се разлее, след това е буХаш в бидонЯ със сливите
Това е,успех...... :cry:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2014, 21:36
Мнения: 3
Ще напиша какво стана - ако някой има подобен "проблем" и отвори темата. Снощи няколко пъти мерих захарността с 2 различни захаромера- показваше 0. Днес сутринта се обадих на колега /разбирач/ и директно го попитах може ли за 7 дена след сипване на сиропа материала да е готов за дестилация / просто не можех да го повярвам - с моя скромен опит рекорда ми е 12 дена/. Отговори ми , че при постоянна температура, редовно бъркане и хубав плод е възможно и да печа. Тръгна слаба
ракия - 66 гр. 1 л. първак отделих и я спрях на 40 гр - извадих 10 л. на 58 гр. Доволен съм. Ако чете някой който е навътре в материала - ще помоля да ми каже има ли връзка късото време ферментиране и количеството метилов алкохол в ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
На мене джибрето ми стана за 10 дни, беше от сини сливи и джанки. Доколкото знам със забавянето се увеличава метанола, но и аромата се засилва. А що се отнася до захарността трябва да не усещаш сладост и да не ти лепне на пръстите. Аз имам два захартомера и единя като няма вече захарност потъва на дъното на колбата, и двата са български.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Така "на грубо" като пресметна, си изкарал максимума от това, което си вложил. Значи, че материала ти е изферментирал. За да не видиш шапка - не си следил внимателно. Може би някой друг е бъркал? 7 дни е напълно достатъчно да протече бурна ферментация. Не съм правил материал от сини сливи, но от грозде за толкова(приблизително), преминава бурната ферментация. Със сигурност е останала малко захар, тъй като, за да свърши тя, трябва да протече и "тиха ферментация", но тя не е необходима при плодовите дестилати. Загубите от изпарение, ще са повече, от печалбите от доизферментиралите захари. Това, че ти е показал захаромера 0гр. ВХ, не означава, че реално захарността е такава. В материала ти има захари и алкохол, което прави проказанията на захаромера неточни. Трябва да потъне(след 0), когато наистина вече няма захари. Във форума вече е обяснявано защо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима