Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2014, 08:42
Мнения: 4
Здравейте,
Както се вижда съм нов във форума, но в алко-производството съм вече от 7-8 години. Тази година обаче имам голяма дилема. За първи път ще правя ракия от сини сливи. Материала е 6 даже вече падна и в събота съм на казан. Въпроса е в добавката. Миналата година извадих 40 литра ракия от джибров материал от много стари джибри (от 2008-ма). Ракийката си стана супер - бистра, не кисела и т.н. обаче има един дъх... не мога да го опиша. Сякаш като на бидон, на старо , залежало едно такова никакво. Оцветих я с черничеви трески с надеждата да се оправи ама не стана. Пие се ама я разреждам с вода от чешмата. Въпроса ми е дали да я добавя към сливовия материал и да стане всичката сливова или да си я оставя така и да се мъча с нея. Сливите са 100 кг с 30 кг захар и 90 л вода + 4 пак. мая. Благодаря предварително за съветите и се извинявам ако някъде има мнения по въпроса ама търсачката не намери. Щях да питам и дали мога да добавя компоти и сладка без да се промени аромата на ракията ама вече е късно. Все пак така или иначе компотите ще ги сваря ама ако може да ми кажете как...
П.С. казана има дестилационна кула. Който е от Русе сигурно го знае. Как се вари на такъва казан?!?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Аз бих си сварил само сливите. Компотите не се слагат при дестилацията, а още в началото да ферментират с основния материал. Аз съм от Русе. Казаните с колона са няколко. На който и да дестилираш да знаеш, че ги ползват като обикновен аламбик. Не ти препоръчвам само на "Щайгите". Не чистят казаните. На Долапите внимавай, че много засилват огъня. От другите нямам впечатления.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
Миризмата на БЪДЪН е много противна и уорита .След преварката никак не се махна :( затова прекарах матриала през 4 бутилки от кока-кола големи пълни с дървени въглища. Излезе течност без мирис и вкус само алкохол .... така че мисли кое как да направиш .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 21:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
hanibal написа:
Миризмата на БЪДЪН

Какво е бъдън?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Бъдън е дърта голяма бъчва, която така се умирисала на вино(разбирай по скоро гадно ), че няма отмирисване. "Мирише на бъдън"- понаквасил се е с нещо не много свястно.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
баджо написа:
Бъдън е дърта голяма бъчва ...

Именно ... но при мен се получи 1 път от цяла година стоене на самотока без да ферментира ...направено късно в студа и от незнание .... а преди месец се оказа че същия "аромат " е получил и кайсиевия матРиал .... източх до вода и след минаване през вълена май ще иде за подаръци ....след подходяща обработка с дъбов чипс де ...

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бадън в района на Севлиево-Троян означава бъчва с форма на голямо буре, на което липсва единият капак и се ползва за ферментация само.
Няма канелка и всичко се вади отгоре ръчно.
Обикновено са с обем над 250л. до 400-500.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2014, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2014, 08:42
Мнения: 4
Благодаря за съветите. Ще си преваря само сливите че да не земат да се развалят а другото ще го мисля....на долапите ще варя. Видах че момчетата са млади тъй че може и за това да засилват...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2014, 08:42
Мнения: 4
Ами аз да се похваля ... 53 литра на 45 градуса бистра и ароматна сливовица. Наздраве... ако кажете и как да я оцветя и дали? Чувал съм за сини сливи сушени да се слагат вътре.... за и против


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
От тези теми все нещо ще ти допадне!

viewtopic.php?f=9&t=309&hilit=%D0%BF%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B4%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5
viewtopic.php?f=8&t=793
viewtopic.php?f=8&t=1788
viewtopic.php?f=8&t=2944
viewtopic.php?f=8&t=1089


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Колеги,днес и аз сварих ракията от праскови и сливи...,материала беше 140л.,като началната захарнаст беше около 22-23 градуса,като съм сложил около 20 кг.захар...така,но нещата малко странно се получиха и не мога да си обясня защо,ако някой има идея защо е така да каже...значи ракията тръгна на около 65гр.,мътна и така 11л.,след това се пооправи и излезе още 11л.,и накрая още 11л.патоки отделих,та това е накратко. :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 21:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Дай информация за всичките градуси и литри ,които си извадил

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Ами това е в общи линии,което съм написал,в градуси и литри...не съм го мерил точно,примерно 5л.65гр.,4л.55гр.и т.н...,като видях,че тече мътна и...22 л.е събрана от 65 гр.до 45 гр.някъде,след това го отделях за патоки,макар в този случай да няма особено значение...въпроса е,че потече мътна,след това се оправи малко,но така до края беше,не ми се беше случвало,макар да нямам голям опит във варенето...!

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 22:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
За да ти дадем някакъв отговор е необходима точна информация.
Т.е:
Колко е общия градус на събраното за употреба и колко е общия градус и количество на патоките?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ооо. Корифея се събуди!?
Чакам още по - дълбоки мисли?!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима