Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Не съм ги събрал още за да премеря общия градус,утре ще я проверя...но най-важното в случая е,по каква ли причина тръгна още в началото мътна ...!И още нещо,не знам дали е от материала,но още в началота нямаше силен дъх на ракия.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Значи днес проверих и премерих градуса на ракията,беше се избистрила от само себе си...само патоката е останала мътна. :) и в крайна сметка се получи 22л.на 50гр. и патоки 11л.на 32-33гр.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ми на 140кг. материал с 22% ако е се пада да има вътре общо 31кг. захари.
Ако са изферментирани докрай това прави около 15л. спирт. Което и си извадил общо взето.
Мътността може да е от препълване на казана и пяна през лулата.
Може да е и от прекомерно висока температура на ферментация и образуване на много висши алкохоли, но щеше да е мътна само крайната фракция - патоките.
Според мен причината е запенване на материала.
Ако не се доизбистри сама - може да й помогнеш с белтък или желатин. Пробвай и една бутилка от средната фракция да вкараш във фризер да стане на олио. И виж колко помътнява и дали се оправя мътността след като се стопли.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Да,общо взето количеството ме удовлетворява,притесняваше ме помътняването,но то само се оправи,пък и странно ми се видя да тръгне мътна...но не мисля,че е от попаднала пяна в лулата,защото казана беше 250л.,а материала много по-малко,пък и беше само течност...между другото,казанджията каза,че не е много добре в такъв казан да се вари само течност,трябва и малко от плода,защото иначе няма как да се завърти всичко в казана при вренето на джибрите,а само ще кипи както кипи вода при завиране...може пък от това да е тръгнала мътна,кой я знае...важното е,че се оправи! :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
то не е задължително пяната да отиде в лулата,а просто парата е увлякла частици от силното кипене.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ivan4o и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима