Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Здравейте,в момента налагам зимни круши за ракия,нарязал съм ги в бидон 120 литра и една трета остана празен,сипах 8 кг захар и 32 литра вода,като захарта е разбита в топла вода.Ще меря захарността и ще я остава 20 процента.За първи път слагам круши и въпроса ми е да слагам ли киселина или не,и дали нещо съм пропуснал.Крушите не са кисели .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 11:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Никога не съм работил с круши и за това ще ти кажа как бих постъпил аз! Първо бих смлял крушите вместо да ги нарежа ! Второ бих премерил Ph на разтвора и бих добавил лимонтозу до достигане на Ph 3,5 ! Всъщност убеден съм че се налага да добавиш лимонтузу и преди да си премерил , но нали и без това ще трябва да мериш докато добавяш зада знаеш кога да спреш... Така че намери с какво да мериш без да губиш време ! И смели крушите ! :thumbs1:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 12:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
А що не попита преди да оплескаш нещата :? Не че го няма вече написано по няколко пъти...

Като си си спестил пюрето, се загубил от всичко - аромат, вкус и рандеман...

За круши по-добре pH 3,1, дрожди задължително. Това е един от най-капризните материали.

Водата ти е много.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
Крушите ги нарязах и ги сложих в бидона,сипах сладката вода и ги смлях с дрелката и приставка от кухненски робот,с ножове.Станаха на пюре.Измерих захарноста и показва 17 матеряла е около 80 литра ще добавя 1 кг захар.Нямям с какво да измеря киселинноста, имам само виномер от руските.но тази матерял колко лимонтузо да сложа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ех, админе... ем чета редовно от няколко години...Аз нарязох тази година, с отделени дръжки и семки, ябълки 95%, зеленкави дюли и круши и ги минах през гроздомелачката . Сулфитирах с 9 гр. КМБС на 100 л., вода и захар 4 към 1, активатор и дрожди БО 213, ензим Зиморуж Арабаназа в тройна доза - сега е останала само кожата на ябълката другото се е кашнало. Като се разбърка отдолу излизат едни парченца - светли, светли неокислени. ... Чак толкова не е фатално ако не се пюрират, но все пак да не е на едри парчета. Сега като мине човек покрай бидоните мирише едно приятно, ама в съседство и една траминерова джибра се струва, та не мога да преценя от кой бидон е по-приятна миризмата. И сега загрявам че мойте неточни ленти РН 0-12 затова даваха че ябълковата джибра е по-малко кисела от винената....
Ама малко щеше да ме е страх ако не бях сулфитирал че имаше и поударени плодове защото ги брулихме, а пък по траминера имаше доста загнило... иначе може би си прав за ненужната сода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2013, 20:01
Мнения: 39
На 32 литра добавена вода, ще сложа 3 пакетчета лимонтозу,това намерих във форума.Трябва ли да го разтворя във вода преди това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 17:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
9 гр КМБС е много на 100кг...нормата в общи линии е 6гр при не добро грозде.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2014, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Навсякъде във форума чета за подкисляване с лимонтозу.
Да споделя пресен опит при круши. Някой мерил ли е след корекцията дали ph остава стабилно във времето :?: След подкисляване с лимонтозу, ph пак се вдига. Пак корекция...пак повишаване...Приблизително с 0,1 на час. Защо? Едно време лимонтозуто беше винена киселина, независимо от търговското наименование. Сега на пакетчетата пише лимонена киселина и явно наистина е лимонена (нали сме европейци, във връзка с правата на потребителя...).
Лимонената к-на се усвоява (Цикъл на Кребс) http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0% ... 0%BD%D0%B0 затова ph се вдига (Админът беше предупредил за този ефект :respekt: )
Взех си винена к-на от винарски магазин и засега ph е стабилно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2014, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Виж в книгата на тогава (1926г.)професор Неделчев.Там пише как можеш да провериш дали е лимонтузо.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2014, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
баджо, нямам спомен за такъв тест в тази книга, а нямам време да я чета сега цялата (нали е сканирана и не може да се търси) та ако се сещаш, кажи точно къде е или опиши този тест, ще е от полза...
Апропо, мислех че се пише лимонтозу, ама правилното е лимонтузу - от турски limon tuz - сол от лимон :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Иииииииииииииииииииииииииииииии старт на сезона.Чудно че няма тема за круши.В събота ми докараха два чувала с Петровки.
Прикачени файлове:
DSC_1920.jpg

Едно бидонче=едно казанче=20 литра ракийка :hurra:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Много едри си ги заложил. Така нарязани аз ги прекарвам през най обикновена ръчна преса за грозде, и после с къртача стават на каша.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Повечето са угнили и ги мачках с ръка,а по-зеленките ги рязах на тънки филийки.Ще стане работата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Внимавай с температурите да не стане на желе, дават го топло тая седмица!

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"овечето са угнили и ги мачках с ръка,а по-зеленките ги рязах на тънки филийки."
Всеки един плод при мен се мачка на ръка. Чул съм че ако са смлени падат на дъното, обратно, ако са смачкани плуват отгоре. Втория вариант предпазва и от загаряне на казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима