Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Да докладвам и аз каква я свърших. :)

1. 100 кг круши /измерени точно с електронен кантар/ – изчистени, нарязани на дребно, смачкани и прекарани през машинка за месо /електрическа ;) / до получаване на еднородна каша.
2. Обща захарност 12 % по Брикс – измерена с рефрактометър. От всяка кофа взех по 8 различни круши изцедих по 5 капки от всяка в една чаша. Разбърках много добре и така отчетох % захарност. След смилането и размесването пак измерих и показа 12 %.
3. Измерване Рн на материала. Използвах универсална индикаторна хартия Рн 1-14. Такава имам. От по-точната не продават на дребно, и не ми се даваха 17 лв за цялата кутийка. Колкото и да е приблизително показа Рн 5 на материала.
4. Разтворих в 48 л вряла вода от бойлера /нямам възможност за преваряване на голямо количество в апартамента/ 20 кг захар. 8 кг за повишаване захарността на материала до 20 % и 12 кг за повишаване на рандемана. 48/12 е съотношение 4/1 вода-захар за да се получи 20 % захарност на сиропа за доливане. След като изстина до 30 °С, изсипах сиропа в материала и разбърках добре.
5. Корекция на Рн с винена киселина. Замерих Рн на целия материал за ферментация и показа около Рн 6. Изсипах 100 гр винена киселина в около литър сок и после го сложих в материала. След един час индикаторната хартийка показа Рн между 3 и 5, като беше почти до 3 по цвят. Така и го оставих.
6. Ензими. Сложих Ензим1 за извличане на аромат и Ензим2 за втечняване и подобряване на рандемана /поне за такива ги продават/. Всеки от ензимите предварително разтворих в чаша с малко вода.
7. Селектирани сухи дрожди. Активирах дрождите по следната схема:
– Приготвяне на около 5 % захарен сироп. В бутилка 2 л. се изсипват 100 гр. захар и се долива с преварена вода с температура 35 °С.
– В чиста кофа се наливат 200 мл. от сиропа и се добавят дрождите. Изчаква се 15 мин.
– Добавят се 200 мл. от сиропа и се изчаква 15 мин.
– Добавят се 400 мл. от сиропа и се изчаква 15 мин.
– Добавят се 800 мл. от сиропа и се изчаква 15 мин.
– Добавят се останалият сироп и около 2 литра от сок от материала. Изчаква се 15 мин.
– Изсипват се активираните дрожди в материала.
– На следващият ден се добавя в материала за ферментация ДАФ.
След около час и половина вече шуптеше и се беше образувала „шапка”. Рн нямаше промяна – близо до 3 по индикаторната хартия. С винената киселина го няма явно проблема, както когато се използва лимонтузу.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:thumbs1: Щом е тръгнала нормално ферментацията, похлупвай съда. Като прибъркваш да потапяш шапката, приплъзвай лекичко капака и бъркай внимателно, да си остава защитния слой от СО2. Без кислород е по-добре за ароматите. А и крушите лесно се окисляват. На тоя трик ме научи уважаван съфорумник ;) :prost:
И температурата ако можеш да озаптиш да не тръгне нагоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
...... бъркай внимателно, да си остава защитния слой от СО2. Без кислород е по-добре за ароматите.

Имам си такава технология ;) . Увивам бидона /200 литров/ с найлон и стягам с ластик. Бъркам по 3-4 пъти на ден. След всяко бъркане пак си слагам найлончето с ластика. Така защитния слой си остава. Изпитана технология - вече над 15 години си я ползвам. Иначе в мазата температурата е постоянна и лесно може да се реагира, ако тръгне нагоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:roll: Не съм сигурен дали ме разбра - да не вкарваш кислород, докато бъркаш


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Имаш ли причина да се съмняваш? ;) Теб те разбирам само от половин дума. В началото си трябва кислород. Пробвал съм доста отдавна, беше преди бая години да покривам веднага плътно. Еми забавя се началото почти с два дена понякога. Намерил съм си прилична технология и вече не я променям. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:) Dankeschön! Не знам дали е уместно, ама правя аналогия с белите вина. Дрождите са активирани, материалът е заквасен, ферментацията е тръгнала и си върви на воден клапан. И при по ниска температура. В името на ароматите. Друг вариант е материали за ракия, които позволяват, да ферментират с потопена шапка. Не знам дали е приложимо за круши, ама ако да, винаги може една прилична технология да стане отлична :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
бай Танас написа:
..........Друг вариант е материали за ракия, които позволяват, да ферментират с потопена шапка. Не знам дали е приложимо за круши, ама ако да, винаги може една прилична технология да стане отлична :prost:

Прав си! Има такъв вариант. Имаше едно клипче във форума, но сега не се сещам в коя тема беше. Ако си го спомняш смилаха ябълки мисля, че бяха и веднага сипваха сухи дрожди отгоре, без да са ги активирали. След това затапваха плътно капака и така до края. Мога да пробвам и такъв вариант, но сега не ми се рискува. След градушката тази година плодовете са кът. :prost:

ПП: Сещаш ли се за онзи трик с ароматите, който бях ти казал? Правих си експерименти с малки количества. Всичките са успешни. Така, че има лек и за тая работа! :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Такаааааа.Да докладвам:готов съм с крушовата ракийка.Разредих я до 65 градуса и я оставих в стъклена дамаджана с пакетче чипс,който допълнително запекох и една седмица непрекъснато аериране.Интересното е че градусът не спадна.
Разредих я до 43 градуса и сега си имам 25 л.мека и вкусна ракийка с цвят на бира :cooler: Аромата нещо е по-слаб от очакваното.Дали доминира аромата на чипс,или да намалявам водата в колонката?
Забравих,след като я разредих до 43 градуса я оставих още два дни с помпичката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2015, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
"Разредих я до 65 градуса ... ... една седмица непрекъснато аериране."
Следващия път я разреди веднага на 55%, не на 65... И разреждай на няколко пъти до достигане на окончателният %...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 13:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
atz написа:
Следващия път я разреди веднага на 55%, не на 65... И разреждай на няколко пъти до достигане на окончателният %...

Защо пък на 55%?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 14:11 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Всичко е въпрос на вкус, но ароматните плодови ракии, с малки изключения, не обичат "дърво". Отлежаването трябва да става в изтощени бурета, за да не се огрубява вкуса им, а слагането на чипс е съвсем излишно.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
"На 65% ... препечен чипс... аериране" Алтернативата за отлежаване на конячните. Нооо, на крушова. ;)
На 55% за по-сигурно, над 60% приемуществено са изпаряват ароматните съставки.
Поради причините изброени и от SiteAdmin ползвам изтощени дъбови трески за два месеца и повече, с плавно разреждане.
При различни концентрации на алкохола се екстрактват по различен начин съставките. Имат си максимуми и т.н. Писахме ли го някъде, не помня... :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Затова ми се губи аромата на круша.Слад десетина дни ще варя ябълки и ще пробвам този варянт с по-малко чипс и с по-слаб градус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
И аз достигам до тва закючение, че плодовата ракия не обича дърво. Добре че увреме махнах акациевите пръчки от крушовата. Все пак ми се струва, че вкуса на ракията стана малко по лют за тези няколко дни от акацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 22:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
atz написа:
При различни концентрации на алкохола се екстрактват по различен начин съставките. Имат си максимуми и т.н. Писахме ли го някъде, не помня... :nixweiss:

Именно ,изследвания ,статии и т.н. показват ,че дестилатите стареят най-добре при 65-75%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мъхнат и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима