Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Да де ilu6a, над 65% но за конячните със срок минимум 2,5-3 години в бъчви...
За плодовите с аериране, по бързата процедура, за скорошна употреба... Мисля нещата стоят различно и трябва да се слезе под 60% :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 09:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Интересно...не бях мислил в тази посока.Ще потърся нещо по темата с плодовите дестилати и ускорено стареене.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 23:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Въпрос на моментна органолептична преценка.
Цитат:
. Добре че увреме махнах акациевите пръчки от крушовата.

Колко време си ги държал че ги махна "увреме"?

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2012, 17:41
Мнения: 3
Добър ден колеги! Искам да споделя и аз какво приключение ми се случи с крушов мат'рял.
Значи събрах около 1 бидон круши, разделих го в два по около 50-60 кг. Смлях го с бормашина и накрайник за бъркане на разтвори. :D
Сложих по около 5-6кг (на око) захар в съотношение 1:3. Оставих го да си къкри, бърках го и за около седмица стана готов. Проверявах си го с клечка кибрит. Това беше преди около 3-4 седмици когато бяха яките жеги. Поради много "простотии" така и не остана време да го сваря. Вчера обаче се реших варих го тръгна на 47-8гр. и го спрях на около 30-32, като това ще се превари. Изкарах околово 10л. Имам обаче малък проблем, цялата ракия излезе мътна, побеляла като мастика с вода, без да е загорял материала. :cry:
На първия казан сложих едно пакетче сода, на втория не. Викам да не пък от содата нещо да даде фира. Още не съм го преварил, но предстои.

Та имам питания:
1. Всичко събрах и първак и патоци с идеята да се превари. Метила при преварка изчезва ли?
2. Ще успее ли да се избистри след преварката, ако не какво да предприема щото не ми се хвърля?

п.п. Забравих да спомена, че поради лошо стечение на обстоятелствата казана не беше ползван известно време (2-3 години). Възможно ли е това не ползване, да оказало някакво влияние на ракията? Преди да почна го чистих, търках, промивах лулата и серпентината с вода и сода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
BREAKER написа:
Въпрос на моментна органолептична преценка.
Цитат:
. Добре че увреме махнах акациевите пръчки от крушовата.

Колко време си ги държал че ги махна "увреме"?


Нека да ти поясня значението на думата "увреме". Увреме означава на времеме, не си изпуснал срока и т.н., но предполагам си се досетил, все пак си интилигентен. Иначе треските ги държах 5 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 20:35 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
bat_bobi написа:
Добър ден колеги! Искам да споделя и аз какво приключение ми се случи с крушов мат'рял.
Значи събрах около 1 бидон круши, разделих го в два по около 50-60 кг. Смлях...


Малко си го поизпуснал джибрето,като време за ферментиране. Доколкото разбрах крушите вкисват от пречакване. Препечи всичко с едно пакетче сода и махни половин литър от първака,така се отърваваш от метила. Ще се избистри при преварката,но каква ще е на вкус ракията е друг въпрос. Сложи и едно пакетче лукчета или виолетки за дъх и вкус преди преварката. Казана-зависи какъв е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Внимавай с тея круши аз 2 пъти варя от тях и 2 та пъти загоря :wallbash: :censored: едва го изчистих втория път


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
kvd74 написа:
Сложи и едно пакетче лукчета или виолетки за дъх и вкус преди преварката.
Само да допълня колегата; сложи два крака от табуретка и конски косъм за цвят
П.с. Вие ракия ли ще правите или ще вадите лук.. картофи...виолетки,,,

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 23:01 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
И за мене са бабешки деветини,но нали трябва да си надява на нещо човек.Някои мажат с мед шапката и слагат сол в патоката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kamos и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима