Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 11:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Нищо не пада на дъното докато не ферментира.Ябълките ги мелим,или по-точно режем с една стара машина за рязане на цвекло.Дюлите ги мелим с машина за месо.При всички начини си става шапка и после плода пада.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Не знам за такива начини. При мен част от плода пада, част остава отгоре. Не съм имал пращина, на която всичко да е паднало на дъното. От круши на доста са им загаряли казаните, така че внимавай..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2015, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Чудна работа.От каквото и да правя пращина,винаги след ферментацията плода пада на дъното и горе остава само сок.
Миналата година само ябълките не искаха да паднат изцяло,незнайно защо,но и така ги сварих и изпих :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 14:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Христо Петров написа:
. Чул съм че ако са смлени падат на дъното, обратно, ако са смачкани плуват отгоре. Втория вариант предпазва и от загаряне на казана.

Градски легенди...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2015, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2015, 21:16
Мнения: 4
Здравейте. Относно темата "Ракия от круши"ее дала доста тази година и реших да я пообруля :megagrin: . Събрах към 120 кг, като съм ги поставил в чували, понеже не знам как да подходя към тях. Като за начало исках да събера малко инфо, за това как се прави крушова ракия и основните тънкости при подготовката й. Сорта на крушите не мога да ви кажа, не са петровки, но са много сладки, достатъчно :lol: , готови по това врме на годната. Та какво ще ме посъветвате да направя?
Познат ме посъветва да допълня с малко хубави джанки, за кислинност, за да направя за голям казан, който е 200 литра. Другия вариант е да допълня с още круши като за киселинност ще използвам лимонтозу - по пакетче на килограм захар. Интересува ме колко вода и съответно захар трябва да сложа, за да направя материал за варене, по единия или другия начин , описан по-горе. Чух също така, че е по-добре да ги понамачкам малко, механично или на ръка, и евентуално след 4-5 дена да добава захарта, след като са започнли да гният. Също така - трябва ли да махам дръжките на крушите? :lol: . Според мен е препоръчително, но не и задължително, прав ли съм? :smoker:
Също - трябва ли да ги затвярям плътно в бидоните?
Колко време препоръчвате да зрее материала преди да го пъхна в казана?
От четеното в сайта ми стана ясно, че трябва да ги понарежа или да ги понамачкам.
Каква захар да изплзвам? Дайте, ако е позволено име на марка.
Та дайте, ако обичане някакво мнение, какво вие бихте направили с вашия опит поставени на мое място :help: Ще ви бъда много благодарен :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2015, 23:54 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Плодовете не се понамачкват , а се смилат... Материалът не зрее , а ферментира ... Изобщо като гледам започвай да четеш веднага , че дано се подготвиш за следващата година ! :D
Абе както сам си написал , доста ще пообрулиш темата !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2015, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2015, 21:16
Мнения: 4
Изключително съм благодарен на Христо Петров за изчерпателния отговор и съвети, същото се отнася и за vnnaidenov :gott: . Благодаря за поясненията относно термините на msergiew ;)
След събраните мнения през последните няколко дена, мисля да пристъпя към същинската част съвсем скоро. Ще докладвам задължително :P какво се получи в крайна сметка и как съм постъпил? Наздравее :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2015, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Успех Колега Алхимик :D при мен крушките в момента вече преминават в течна форма на тънка струйка :lab: а и да ни държиш в течение колко градуса си я докарал твоята


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 17:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Здравейте съфорумци, тъй като отскоро съм заболял от болеста-направа на собствен дестилат(3,4 години) и то само от грозде и малко кайсия сега имам нужда от вашата помощ относно круши. Конкретно да ви попитам, имам една круша в двора която е родила доста и започна да опада и ми е много гадно да я хвърлям, но несъм правил до момента такъв матерял и имам следните въпроси.
1.Колко захарен сироп(1 към 3 или към 4 ) да добавя на 100кг круши?Невиждам как ще измеря захарноста им а във форума съм попадал на усреднена захарност на сливи, круши, кайсии и т.н. , та колко е на крушата ?
2.Ако да речем захарноста на 100кг круши е 15% колко и какъв сироп да добавя за да го докарам до 20%( за гроздето ясно източвам от сока разтварям 5кг захар чакам го да изстине и влагам, но тук какво да правя) ?
3.Тъй като дървото узрява сравнително неравномерно колко време мога да отлагам озахаряването на матеряла и да добавям още плод( за жалост нямам мазе и немога да го държа на студено но пък мога да пъхам по някое замръзнало шише вътре)
4.Какви дрожди да ползвам(на гроздето слагам за трудна ферментация и съм много доволен) чета за хлебна мая и незная кое е по добре дрожди за вино или мая за хляб ?
5.Как е по добре да режа крушите или да ги мачкам с теслата?
6.Трябва ли да разредя толкова, че да мога да меря захарноста в края или да се пробвам със старите технологии- клечка кибрит, падане на шапката и т.н.
Моля помагайте по бързо, че днес бурята свали половината круша!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
За захарността тук има полезна информация. Има и още теми, но на първо четене това изрових. viewtopic.php?f=7&t=1665&start=15


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2015, 22:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Благодаря ти Иво, озахаряването вече е ясно, но колко е нормалното количество вода което да добавя към 100кг матерял за да не ми сладни после цигарата като пия ракия, а и да излезе ароматна все пак ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2015, 21:16
Мнения: 4
Материала ми е в процес на ферментация. Накратко, макар си мисля, че няма да е :) :
Махнах дръжките на почти всяка една круша. Повечето бяха започнали да потъмняват яката и да се развалят, но всъщност вътре си бяха ок. Разбих ги с дрелката и се получи хубава гъста каша. Напълних 3 (120л) бидона до около половината. Не съм сигурен колко килограма ми беше материала, понеже и двата ми кантара показваха различно. По принцип бях тръгнал с 30 кг захар и 15 пакетчета лимонтозу. Повиках казанджията за съвет колко захар и вода да сложа и той ми каза "слагай 1 към 3 захар/вода и по 10 пакетчета лимонтозу на всеки бидон". Каза също така че е хубаво и по една кофа малка, 2-3 кг сливи сочни да сложа за киселинност заедно с 10-те пакетчета лимонтозу на бидон. Първите 4-5 дена материала се бъркаше по 2 пъти на ден, после по 1. И чакам... Незнам до колко е "правилно" това което съм направил, врмето ще покаже, Все нещо ще се получи, а и ще правя ракия за 1 път, от круши. До сега винаги съм учавствал в беритбата на гроздето и като страничен наблюдател при подготовката на джибрите, понеже винаги се прави вино, не съм допускан да давам мнение :lachtot:
Искам да попитам за ферментацията нещо. До колкото разбрах захарността трябва да е 0 и най-образно казано материала е готов за казан така ли? :buch: Някой нещо друго да посъветва :? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 05:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Най-добре е крушите да се смелят на каша. Добавяш захар до получаване на 20% захарност само на крушите. Обикновено при добра захарност на плода се добавят 7-8 кг захар за 100 кг смлени круши. Само вода не се добавя в материала, че се разрежда и пада захарността. Добавя се захарен сироп в съотношение вода/захар 4/1. Или казано 20 % захарен сироп. Смята се по формулата
W (А) =m (A) x 100 / m (A) + m (B) = 1000 х 100 / 1000 + 4000 = 20%
Добавяш захарен сироп към крушите около 30 %- 40 % от материала, ако искаш да правиш крушова ракия. Ако ще правиш ракия от захар може и повечко. Ти си решаваш.
Дрождите е добре да са култивирани и грамажа им се определя на база общото количество на материала круши + захарен сироп.
Добре е да се прецеди, и да се вари само течност за да не загаря.

Georgi_Romeov написа:
......... колко е нормалното количество вода което да добавя към 100кг матерял за да не ми сладни после цигарата като пия ракия.........
За това, че ти сладни ракията не е виновен материала. Виновен е казанджията, че не е почистил казана. При попадане на медни съединения в ракията, тогава сладни както казваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ракия от круши
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2015, 21:16
Мнения: 4
Днес помолих казанджията да види как върви материала, понеже казана е на 50м. от вкъщи - след 4-5 дена каза да пристъпвам към варене, почти готови били. Вкусил ги, захаромера потънал доста над 0. Да видим... :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 19:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Много ти благодаря и само последно да те питам относно подкисляването, как и колко лимонтузо да сложа ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима