Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 29 Юни 2017, 17:16 Дата и час: 29 Юни 2017, 17:16

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2015, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
GUSBAMPS написа:
Въпроса ми е как мога да изчистя аромата на загоряло от дестилата който съм изкарал около 20л. на 30 градуса, или да го сложа в джибрето от джанки и там ще премине през още две варки?

Загорялата ракия е пусни в канала, прекръсти се и забрави за нея.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2015, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 540
Местожителство: Варна
Единственият начин за оправяне на загоряла ракия е "Двайсе хайти и две гайди"!!! :lachtot: Това е хубав виц, но съм го виждал и на живо. Истината ти е казал MONI BARONA!

MONI BARONA написа:
Загорялата ракия е пусни в канала, прекръсти се и забрави за нея.....


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 02:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
Колеги тъй като и на мен ми предстои дестилиране (утре), а материалът ми е много гъст (115кг пюрирани круши, 35л вода и 21кг захар) освен водата с която ще разредя мисля да заплакна и малко мозайка, която да сложа на дъното на казана (със слама съм загарял) . Вие какво мислите по въпроса?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Жоро написа:
Единственият начин за оправяне на загоряла ракия е...
Не е единствения начин... Може да се изкара на спирт 94-95% и силно концентрирана "ароматна" фракция на 91-93%, никакви други фракции... Но вече е СПИРТ, не e ракия... Проверено, няколко пъти... Благодарение на концентрираната "ароматна" открих къде ми беше лекия пропуск в системата. :lol:
СПИРТ към "ароматна" ги докарвах в отношение някъде 10-15 към 1. "Ароматния концентрат" е убийствено наситен... :(

П.П. Опитите ми бяха със загорели гроздови...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
Georgi_Romeov написа:
Колеги тъй като и на мен ми предстои дестилиране (утре), а материалът ми е много гъст (115кг пюрирани круши, 35л вода и 21кг захар) освен водата с която ще разредя мисля да заплакна и малко мозайка, която да сложа на дъното на казана (със слама съм загарял) . Вие какво мислите по въпроса?

Разреждай смело с вода, вари на казана и събери всичко което излезе от него(като ракия)
После го превари с 1-2 кофи предварително запазен материал(джибри) като вече отделяш
първак,средна и патоки....Успех

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
Блaгодaря ти Мони, но нищо не кaзa зa мозaйкaтa, инaче ясно че при рaзреден мaтериaл ще трябвa препичaне.Дa попитaм сaмо неможе ли вместо дa зaпaзвaм джибри(дa не ги вкиснa) дa съберa рaкия между 50 и 48 % и дa я добaвя към препекa?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Имам един въпрос! Забелязвам във форума, че препоръчителното количеств първак за отделяне е 1% от материала, но явно става въпрос когато ракията не се препича. Та въпроса е при препека на цялата патока събрана от джибрето да изчислявам този процент възоснова на първоначалния материал, или на базата на патоката?!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
Georgi_Romeov написа:
Дa попитaм сaмо неможе ли вместо дa зaпaзвaм джибри(дa не ги вкиснa) дa съберa рaкия между 50 и 48 % и дa я добaвя към препекa?

Тези джибри се слагат с цел запазване на аромата на ракията при преварка.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
Това е ясно и затова те попитах дали ракията ,която ще отделя от първата варка няма да свърши съшата работа.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
дa съберa рaкия между 50 и 48 % и дa я добaвя към препекa?
Georgi_Romeov написа:
Това е ясно и затова те попитах дали ракията ,която ще отделя от първата варка няма да свърши съшата работа.

Първо да ти кажа че няма да събереш повече от кило ракия на 50градуса.
ракията ще ти тръгне 50г. при такова разреждане с вода и след един два литра ще падне на 40г.
За това ти казах събирай всичко което потече от казана и го превари по технологията
описана по горе.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 23:29 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Georgi_Romeov написа:
Колеги тъй като и на мен ми предстои дестилиране (утре), а материалът ми е много гъст (115кг пюрирани круши, 35л вода и 21кг захар) освен водата с която ще разредя мисля да заплакна и малко мозайка, която да сложа на дъното на казана (със слама съм загарял) . Вие какво мислите по въпроса?


Това с мозайката съм го правил,заради костилките,не от круша,от сини сливи и върши работа,но тънък слой,да кажа един пръст. Според мен ти е малко водата за това количество захар,затова и материала е гъст,дори в края на ферментацията.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 01:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1030
Местожителство: Плевен
А може ли да варите костилки :shock:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"Според мен ти е малко водата за това количество захар,затова и материала е гъст"
Не само че е гъст ми със сигурност има и голямо количество остатъчна захар, и ще изкара по-малко ракия.
Георги, дадох ти съвет да доливаш смело вода, не знам какво си направил.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6114
Местожителство: София
И защо да има остатъчна захарност,че и голямо????
Човека много добре си е сметнал началната захарност.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
на 21 кг - 35 л вода...


Върнете се в началото
  
 
 [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: djza и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима