Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 19:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 12:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Какво от това???Гледай общото получено количество ферментираща маса с каква захарност е.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 12:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
В първия момент мислех че се бъзикаш нещо, сега виждам че не било така.
Поиграх си да го сметна с елката естествено 37, 59 % захарен сироп, явно началната захарност на крушите трябва да е била 7-8%...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Подходящи дрожди за крушов материал на българския пазар има ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 14:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Христо Петров написа:
В първия момент мислех че се бъзикаш нещо, сега виждам че не било така.
Поиграх си да го сметна с елката естествено 37, 59 % захарен сироп, явно началната захарност на крушите трябва да е била 7-8%...

И как 30кг захар(сумарно от тази на крушите и добавената) на общо тегло 171кг ще бъдат 37%????
Аз викам да са малко под 18%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Нещо математиката ти убягва виждам, но не се коси - всяко нещо с времето си..
37,59 е процента на захарния разтвор, по-горе мисля че съм го написал, но не хм после ще ми кажеш какво викаш.

Става въпрос за 115 кг круши
и 56 л захарен разтвор на 37, 59 %

Ако ми кажеш че общата захарност в материала е 18 (освен ако крушите не са били въззелени) ще ти хвана бяла мечка от гората...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 18:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Eхооооо 171кг обща маса...круши 115кг със захарност 10%(да е по-лесно)тоест от тях идват 11,5кг ,заедно с добавените 21,стават общо 32,5 на обща маса 171кг(круши,вода и захар)
Я сега да видим колко е общата захарност на материала????.
32,5кг захар от 171кг общо тегло колко процента са а???ехооо.
При захарност 10% на крушите -общия процент захарност е 19%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Изключително конструктивен спор се разгоря...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 19:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Спор няма,има елементарна математика.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Така, веднага давам обяснение:
115 кг круши не можеш да ги разглеждаш като 115 л захарен разтвор
Много малка част от тях са в течно състояние,
от опит знам, че самия плод поема малко от захарността, т.е. ако сока от плода ти е да кажем примерно 20 % и добавиш захарен сироп 20%, общата захарност в течността дори ще е малко по-ниска, защото самия плод поема от нея.
Твърдението ми че се е получило нещо доста над 18% лесно могат да се видят.
В неговия случай съотношението захар воде е 1:1,66
Виждаш и колко е като количество захарния сироп спрямо плода приблизително 1:2
Ще ме карате да взема 2 кг круши, да сложа 1 л захарен сироп в това съотношение и да ви кажа какво показва захаромера :)
Илия, със здраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
От круши често загаря не си единствения, и при мен се е случвало гаранция и на друг от колегите, но не се отказвай


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2015, 23:41 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Интересен спор,с много цифри,изчисления и съотношения. Само да кажа,че според мен всичко е и доста относително при меренето на захарността след зареждането със сиропа.А именно,колкото по-фино скашкани са крушите,толкова общата захарност ще е по-ниска,заради по-доброто смесване на сиропа с двойно по-ниското на захарност/и повече/пюре от крушите.
Пример:Един колега каза:-Събрах джанки /не знам колко/ и без да ги мачкам сложих сироп с захарност 30%.Като премерих общата захарност,пак беше 30%. :D Надявам се разбрахте примера, и другото обяснение. Така че мисля и двамата сте прави.
Но,ако ви се смята още ще кажа,че при мен на бидон с 60 кг.крушово пюре/12% захарност/ и добавена 3 кг.захар с 9 лт.вода/25% захарност/,общата захарност стана 15%.
Въпроса на който търся отговор е: хубава ли ще ми стане ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 00:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Тук има само един прав-процента!!!
А той се изчислява елементарно,от общото количество.
Всичко останало са глупости.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Напълно съм съгласен че само един може да е прав, кое не разбра обаче?
захар : вода - 1 към 1,66
захарен сироп - плод - 1 към 2
е аджеба на 2 кг круши като добавя един литър захарен сироп 37,59%
какво мислиш че ще се получи? 18%? Или по-скоро захаромера няма да може да ти отчете над 25 че това му е края :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 10:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 66
Местожителство: Перник
Колеги от вчерa дестилирaм(дори в моментa седя и чaкaм дa протече) и нямaше кaк дa се включa в спорa, но зa мен нaй-вaжен е резултaтa, a той е от вчерa 105л. мaтериaл - 16л. рaкия нa 44%(зa препичaне) и 4л. рaкия нa 49.5%(зa добaвяне нa aромaт към препекa).След кaто приключa ще доклaдвaм и зa днешния добив от остaвaщите 65л. мaтериaл и ще се включa по темaтa с озaхaрявaнето, зaщото все пaк е форум и не е лошо дa обясним нa тотaлно зaблудения Христо Петров кaк дa си сметне озaхaрявaнето, aз съм изключително доволен от претстaвянето си и искaм специaлно дa блaгодaря нa Илия и нa Иво 68 зa съветите.
P.S. до Христо Петров прочети внимaтелно цялaтa темa(aз тaкa прaвя) посети и препрaтките зa озaхaрявaне и ще видиш къде грешиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Аз го сметам така: примерно 50л. материал (сятам в литри защото го смилам на пюре), захарност на крушата ми излезна 8%. Значи 50*8=400/100=4 това са кг захар. Добавям още 4кг. към тези 50л. материал плюс допълвам с вода докато не се получи 100л. материал. Имам 4кг. захар от крушата и 4кг. захар от магазина. Тези 8кг. се делят на общото количество а именно на 100. 8/100=0.08 или 8% захарност на целич материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JEEP, Lukata, ziz357 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима