Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 05:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Georgi_Romeov написа:
16л. рaкия нa 44%(зa препичaне) и 4л. рaкия нa 49.5%(зa добaвяне нa aромaт към препекa)
Да разбирам че тези 4 литра няма да ги преваряваш, така ли?
Ще ги сложиш към вече преварената ракия.......Има една поговорка "на един казан гозба една лъжица 'лай..на' е достатъчна".
П.С. Захарност, преварки,ферментации.Вече се убедих окончателно че Интернет е мястото където всеки може да дава акъл без да го има! :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 14:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Христо Петров написа:
Напълно съм съгласен че само един може да е прав, кое не разбра обаче?
захар : вода - 1 към 1,66
захарен сироп - плод - 1 към 2
е аджеба на 2 кг круши като добавя един литър захарен сироп 37,59%
какво мислиш че ще се получи? 18%? Или по-скоро захаромера няма да може да ти отчете над 25 че това му е края :smoker:

Прочети това:
Прикачени файлове:
изтеглен файл.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
kvd74 това което си написал на 60 кг и 3 кг захар изглежда напълно реално като процент да ти се е получил 15
Та имаш захарен сироп 1:3 и съотношението му спрямо плода 1:5 и си получил 15%
сега отидете на къде къде по-концентрирани стойности 1:1,66 и 1:2
Не мога да кажа каква ще е захарността, но едва ли ще е по-ниска от 25
С круши не ми се занимава, но ако ми докарат ябълки както миналата година на 50 ст
мога да ви кажа за каква захарност иде реч и да преговорим математиката най-вече.
... илюшка, имам идея да си сложиж тапети в такъв вид, ще бъде доста оригинално, не мислиш ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 15:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Христо Петров написа:
... илюшка, имам идея да си сложиж тапети в такъв вид, ще бъде доста оригинално, не мислиш ли?

И с отношения не можеш да работиш,което е нормално имайки предвид знанията ти за процентите....на около 13 годишен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
13 години не са хич малко, други пък изглеждат на 6..
В началото беше забавно, сега вече е скучно.
Не става ясно защо бутона за цитиране не работи при повечето хора, но при теб работи?
Току виж те направят и модератор или там нещо си с "важни функции" във форума.
Каквото имаше да кажа съм казал, мисля за напред да се въздържам от коментари - просто не ми е интересно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Христо Петров написа:
Не става ясно защо бутона за цитиране не работи при повечето хора, но при теб работи?
Току виж те направят и модератор или там нещо си с "важни функции" във форума.


То и при мен си работи бутона за цитати, ама знам как да го използвам. Явно и аз съм с "важни функции" във форума. :D Ще помоля Админа ако раздава някакви службички да не ме пропусне! :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
За да има полза все пак да доизясним нещата.Как се смята процент се учеше в пети, да не беше и в четвърти клас. Тук обаче това е свързано с материала за ракия.
Когато са круши или дюли си има особености. Както и да ги мачкаш, цепиш вариш... те стават на каша. На практика няма сок, както при гроздето. Дори не можеш да отделиш стотина милилитра за да измериш колко е захарното съдържание. И дори тогава ареометъра ще покаже фалшива стойност. Щото е разчетен за други разтвори. Да не говорим за рефрактомера.
Ако се добави примерно 30% захарен сироп към кашата, той не може да се смеси с тези да речем 10% захар която е в нея.Причината е че клетъчната стена на тези плодове е доста по-дебела и сока не е освободен, а и той е доста по-малко в сравнение с гроздето. С напредване на ферментацията тази стена се пука и започва смесването. В началния момент реалната захарност е близо до тези 30% на сиропа. Това се поднася на дрождите, и на практика става консервация, вместо ферментация. Ако нещата тръгнат на зле конкретно при крушата се получава една сополеста ципа и материала трябва да се изхвърли. Изхвърлял съм.
Иначе сметките са лесни ...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Евала за отговора! Наистина в стила на форума. Просто от безмислено мерене на "захаромери" нема смислъл!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Цитат:
То и при мен си работи бутона за цитати, ама знам как да го използвам

мда, може би малко се отплеснах с административните функции, както и да е.
баджо напълно съм съгласен с теб!


Последна промяна Христо Петров на 13 Авг 2015, 19:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Ако искаш да измереш захарността на тези плодове преди залагане,.... пусни 200-300 грама от тях в сокоизтисквачка и мери..... полученият сок.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2015, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"пусни 200-300 грама от тях в сокоизтисквачка и мери..... полученият сок."
Бе и така не е точно. В това дето ще го наречем " сок" си има фини парченца от "месото", а то доста изкривява меренето. Ареометъра(плътномер на български) измерва плътност , а тя зависи от това доколко е чист сока. За ориентация става, разбира се, но и другите неща трябва да ги имаме в предвид.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Пробвах преди малко с рефрактометър да измеря захарността на полуузряла и полузелена круши. Като смачкам леко и изцедя капвам по една капка от крушите на рефрактометъра. Полузелената - 10% по Брикс, полуузрялата 13-14%. Мерих и сини сливи - 11% но са твърди и зелени. Ябълки полузелени - 10%. Страшно полезно уредче. Спестява много нерви и главоблъсканици. :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Колко струва рефрактометър?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Моят е китайски за 66 лв, но съм много доволен от него. С автоматична температурна корекция.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Стана ми интересно това, че на неузряла круша ти е дало 10%


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима