Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 21:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
На едно дърво никога не узряват едновременно плодовете. Някои са по-зелени, други по-узрели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 66
Местожителство: Перник
Колеги обещах да кажа резултата от това което дестилирах-115кг. Круши, 21кг. Захар, 35л. Вода.
Тъй като общото количество материал от 171кг. го дестилирах на 4 пъти, от които вторите два казана бяха по разредени(не ми се подържаше много слаб огън) и затова излезе на по нисък градус.Дестилирах 5л. ракия на 49.5%(не мисля да я препичам заради страхотният аромат), 16л. ракия на 44%(за препичане), 12л. ракия на 38%(за препичане) и първак два пъти по 300гр. на 60% и два пъти по 300гр. на 52%(изхвърлени).
Мони,искам да ти кажа, че приказката ти е много вярна, но и много не на място в случая, защото това което съм отделил(5л. на 49,5%) в никакъв случай не би повлияло негативно на общото количество, дори напротив, това са най-средните фракции и невиждам нищо притеснително в тях(можеше спокойно да се събери и повече).
Баджо, сиропа който добавих аз беше 37.5%(21кг. захар и 35л. вода) предвид не добре узрелите круши и трябва да ти кажа, че ферментацията мина успешно(тръгна още преди да съм посял култивираните дрожди и то досто буйно) за 7 дни захаромера показа пълна 0, но тъй като имаше още тиха фермантация го зачаках до десетия ден на който се обърна и веднага го метнах в казана.Държа да отбележа, че крушите бяха смлени с машина за домати, а захарта бе разтворена в почти вряща вода и зачакана да изстине преди да я сипя.
Христо Петров, на теб невиждам смисъл да ти обяснявам каквото и да било(явно трудно прихващаш) има доста изписано по темата за озахаряването във форума.
Като за първи път съм очарован от качеството и аромата на дестилата и смятам и занапред да продължавам да се занимавам с круши.Не ми загоря благодарение на слабия огън(пека на газ), разреждането и мозайката на дъното на казана.Благодаря още веднъж на всички, които ми помогнаха за този отличен за мен резултат!


Последна промяна Georgi_Romeov на 14 Авг 2015, 23:14, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 20:33 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
IVO 68 написа:
Моят е китайски за 66 лв, но съм много доволен от него. С автоматична температурна корекция.

В друга тема питах, но не ми отговориха - как работи автоматичната температурна корекция?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Автоматична температурна компенсация в диапазона от 10-30 °С. Нормално за да са точни измерванията трябва да се извършват при 20 °С. По уреда нищо не се пипа освен калибровка по чиста вода /дестилирана/ за да покаже 0% по Брикс. Вероятно е заложен някакъв коефицент в оптиката за да работи в диапазона 10-30 °С без съществени отклонения на показанията. Дори и да лъже малко уреда пак няма да е фатално. Пак ще е по-добре от обикновен захаромер.

ПП: Това за измерване на захарността директно от плодове. За приключване на ферментацията при вече втечнен материал по-удобно е обикновен ареометър да се потопи в течността.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"Колеги обещах да кажа резултата от това което дестилирах-115кг. Круши, 21кг. Захар, 53л"
Отиди на страница № 4 от същата тема и виж там колко литра вода си писал, не бяха ли 35, е виж като ги обърнеш може и 53 :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2015, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 66
Местожителство: Перник
Грешкaтa е вярнa, литрите сa 35.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
[quote="Georgi_Romeov"]Колеги обещах да кажа резултата от това което дестилирах-115кг. Круши, 21кг. Захар, 35л. Вода.

Колега колко литра ти дойде материала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 66
Местожителство: Перник
GUSBAMPS написа:
Georgi_Romeov написа:
Колеги обещах да кажа резултата от това което дестилирах-115кг. Круши, 21кг. Захар, 35л. Вода.

Колега колко литра ти дойде материала?


Е колега то като ги събереш е 171л. несъм го мерил с някаква точност, но грубо толкова си дойде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:37 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Колеги,след малко отивам да варя крушовия материал,за първи път ще е нощно време,дано не откарам до много късно.Поизтискахме една количка твърд материал,да е по малко и ,ако може да се събере на веднъж.Утре ще напиша и аз резултата от масрафа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Georgi_Romeov написа:
GUSBAMPS написа:
Georgi_Romeov написа:
Колеги обещах да кажа резултата от това което дестилирах-115кг. Круши, 21кг. Захар, 35л. Вода.

Колега колко литра ти дойде материала?


Е колега то като ги събереш е 171л. несъм го мерил с някаква точност, но грубо толкова си дойде.


Не идват 171л. тези 171кг. но както и да е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Моят добив е следния от: 75л. круша с изчистени дръжки, семки направени на пюре; 75л. вода; 12кг захар.

1л. Първак на 70 градуса.
17.5л. ракия на 50 градуса.
2л. патоки на 20 градуса. За патоките не съм сигурен, защото вече беше късно а аз се бех поотпуснал с една... биричка, и взех, че ги изхвърлих.

Ракията е с мек прятен аромат на круша бих казал, че е деликатна или квалитетна. Оставил съм я да отлежава в стъклени бъркани с акациеви трески и с по една круша на буркан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 66
Местожителство: Перник
Зaщо толковa много водa с толковa мaлко зaхaр?Чудя се кaк толковa слaб мaтериaл е тръгнaл нa толковa висок процент(нa кaкво печеш), много ли слaдки ти бяхa крушите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
Това е препек. Иначе круште бяха добре узрели. Казана ми е от перални и на слаб огън печа(варя). А и не пекох веднага след като удари 0 захаромера, четири-пет дена изчаках и материала стан по воднист, разредих с още малко вода, защото първия ми казан загоря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 14:41 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
И така,след 11ч.занимавка/до 7.00ч. сутринта/от около 320лт.,печено на два пъти, крушово джибре имам препек 30лт. на 70гр. и 8лт.патока /това пък от ~65лт./35-40гр./патока/. Малко или много аз съм доволен,всичко това с 25кг.захар и 15% първоначална захарност. Впечатлен съм от икномичността на казана откъм разход на дърва.При вече загрят казан с не много жар,изгорих една и половина стари и тежки дървени врати от 60-те години :D . Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Крушова ракия
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2014, 12:39
Мнения: 70
kvd74 написа:
И така,след 11ч.занимавка/до 7.00ч. сутринта/от около 320лт.,печено на два пъти, крушово джибре имам препек 30лт. на 70гр. и 8лт.патока /това пък от ~65лт./35-40гр./патока/. Малко или много аз съм доволен,всичко това с 25кг.захар и 15% първоначална захарност. Впечатлен съм от икномичността на казана откъм разход на дърва.При вече загрят казан с не много жар,изгорих една и половина стари и тежки дървени врати от 60-те години :D . Наздраве.


Наздраве колега! Добър резултат. Крушовата ракия мен най ме кефи, просто е фантастична и си струва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима