Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2014, 01:05
Мнения: 4
Здравейте момчета,
Поздрави от Канада.
Реших и аз да се пробвам, но май козата си сака пръч, та се надявам да помогнете, за което предварително ви благодаря.
Накратко: от кватралният зеленчуков магазин си купих малко грозде (около 200 кг) което е основно зърна от различни десертни сортове (няма мухлясало). Почистих малкото чепки които имаше и с миксер за теракол го разбих в един бидон. Премерих захарността е около 22 ако може да се вярва на захаромера. Тази ценна течност се намира в гаража, температурата е около 18-19 но след като пренощува не виждам никакви признаци на започнала ферментация.
Това нормално ли е? Ако не какво следва да направя?

Забравих да спомена, че желая да напрявя само ракия при успешен експеримент.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
На първо време се опитай да го затоплиш. Предполагам че няма от къде да вземеш дрожди
но опитай все пак от нета да намериш, ако не намериш не е болка за умиране.. :D
Пс затопли го по лесния начин;- с туби от минерална вода пълни с топла вода
вътре в бидона, после го зави с някакво одеяло или там др. Аз моите бидони съм и нахлузил
чували за боклук, днес мерих температурата на джибрето беше-22г а на виздуха е 16гр.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2014, 01:05
Мнения: 4
Благодаря за отговора.
Затоплянето не е проблем, имам радиатори в гаража. На колко градуса да поставя термостата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 17:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Постави го на 20-22гр и след 2дена ще имаш видима ферментация.
Но без културни дрожди...ще си малко на ръба,освен това много е вероятно гроздето да е обработено с различни антисептици за да не мухлясва и загнива....тогава ще тръгне още по-бавно ферментацията.
Ако нямаш от къде да си поръчаш дрожди,ползвай суха мая...не е много правилно ,но е вариант.
Не слагай много,примерно 2-3 супени лъжици разтворени предварително в шира.
След това ги излей върху останалото смляно грозде,но не бъркай 10-12 часа.След това разбъркай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2014, 01:05
Мнения: 4
Благодаря за отделеното време.
Температурата вече е 23 градуса ще добавя и мая.
Утре ще проверя в италианските магазини в които продават шара и пособия за правене на вино дали имат дрожди, защото сайтовете им са в стила "направи си сам" - много бедни на информация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2014, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2014, 01:05
Мнения: 4
Положението вече е под контрол.
За тези които търсят дрожди в Канада, могат да се намерят във всички италиански магазини които са специализирани за продажба на шара и инвентар за домашно производство на вино. Казват се "wine starter". Имат и медни казани за производство на домашна ракия в комбинация с охладител или колона, но не са изложени на рафтовете - трябва да попитате.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима