Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
А'бе Младенски като гледам бидоните , ти тея неща не ги правиш за първи път :?
За к'во питаш като че ли не знаеш какво се изкарва от 100 л.
Пс или искаш да се фукаш а :lol: майтапя се..... :2thumbs: :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 07:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
Добро утро Младенски ! Линкът показва как се прави ябълково вино - от там нататък ти си знаеш ! :) http://www.youtube.com/watch?v=vUAoyycmiLE

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ама да направиш ябълково вино че после ракия - това е калвадос. Но ако си е за ракия няма смисъл от пресовката, понеже при ферментацията ябълките се кашват и според мен би трябвало да даде по-добър аромат на ракия, пък и малко повече рандеман. Аз съм си наумил тая година да пробвам да пресовам, че като гледам от ябълките са останали само люспите от кората, и няма смисъл тях да ги варя. Трябва да уточня че съм слагал ензим обаче.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 11:39 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
Голяма грешка си направил - не стига че си оставил пектина да ферментира ами си сложил и ензим зада го разградиш напълно !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Смисъла да ферментираш само сок е намаляване на метанола,тук за кой ли път е разяснявано , че голямата част се получава от "кожата" на плода- колко по-дебела(груба)толкова повече метиляк.
При добавяне на ензим метанола също се повишава, по разбираеми причини.Аромата вярно в голямата си част е непосредствено до ципата(кората), така че се получава малък омагьосан кръг.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2014, 09:51
Мнения: 25
Местожителство: Плодив
Не бе, не се фукам, за първи път ще правя ракия от ябълки, до сега съм правил само от грозде и от сливи. А веднъж правих и от ягоди, беше невероятна.
А относно метанола, то си го има във всички джибри, но до сега не ни е станало нищо, колко народ пият промишлен спирт и пак си карат, ние сага за една домашна хубава ябълкова ракия да се притесняваме. А като се направи преварката още повече са намалява метанола.

_________________
ПИЕМ КИЛО, КАНЧЕ и БУРКАНЧЕ и ПОВЕЧЕ НЕ МОЙМ ДА ГИ БРОЙМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 12:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
msergiev написа:
Разяснявам - нарича се пектолитичен ензим

Е точно де позволява пълното разграждане на пектиновите вещества...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2014, 09:51
Мнения: 25
Местожителство: Плодив
Благодаря за полезния линк , но трябваше да мисля и някаква преса тази за гроздето нямаше да свърши работа.
Абе тази година ще я пием така пък за догодина ще видим.

_________________
ПИЕМ КИЛО, КАНЧЕ и БУРКАНЧЕ и ПОВЕЧЕ НЕ МОЙМ ДА ГИ БРОЙМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2014, 09:51
Мнения: 25
Местожителство: Плодив
А ензима как го слагаш, кога, колко и от къде се купува туй чудо, при нас във фабриката имаме ензим ама той е за ефекти на прането.

И нещо друго как поставяте цитат тук да се знае за кого е отговора?

_________________
ПИЕМ КИЛО, КАНЧЕ и БУРКАНЧЕ и ПОВЕЧЕ НЕ МОЙМ ДА ГИ БРОЙМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Съветвам те да отделиш повече първак и патоки и на двете варки.
По добре малко по малко ама качествено!При тия количества... :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 17:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Да разбирам ли, че напълно отричате правене на ракия от ябълки, круши, дюли.......каквато са правили по нашите земи от край време :!: От думите ви разбирам, че ракията не е годна за пиене, понеже си е чист метанол :prost:

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 18:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
infomar , не става ясно към кого отправяш въпроса ?! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2014, 09:51
Мнения: 25
Местожителство: Плодив
Цитат:
Съветвам те да отделиш повече първак и патоки и на двете варки.
По добре малко по малко ама качествено!При тия количества... :prost2:


Те варките няма да са само две, ще са 6 казана по 500кг за джибрите, на всеки по 2л първак отделям и спирам след като почне да не дава хубав пламък като я паля на казана, и след това още 2 казана по 500кг за преварката. А патока го спирам на 38-40 градуса

_________________
ПИЕМ КИЛО, КАНЧЕ и БУРКАНЧЕ и ПОВЕЧЕ НЕ МОЙМ ДА ГИ БРОЙМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 18:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
Младенски , забравих да ти кажа че става и с преса за грозде , но трябва да се ушие чувал в който да се сложи ябълковата каша - след няколко дни ще свърша тази работа !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2014, 09:51
Мнения: 25
Местожителство: Плодив
Цитат:
Младенски , забравих да ти кажа че става и с преса за грозде , но трябва да се ушие чувал в който да се сложи ябълковата каша - след няколко дни ще свърша тази работа !


Да това можеше да стане, та нали съм и шивач, вече е късно догодина, ако няма грозде пак ще си купя от моя познат ябълки (на 0,10лв ми ги даде) и ще ги пресовам, хем багажа ще е по-малко след като се изхвърли твърдата част и остане само сока.
Добре де а ще ферментира ли без самата ябълка? Би трябвало, да не стане на вино :lol:

Айде сега наздраве :prost: с 53грдусова гроздова от първенец 2008т. Един познат баща му почина пролетта и той не пие, и му продава ракията ама тя беше почти половин тон, ама човека е бил табеатлия на всяка дамаджана с етикет от къде е гроздето и от коя година е. Само че останаха 3-4 дамаджани вече, и като мой човек ми я дава на 5лв литъра.

_________________
ПИЕМ КИЛО, КАНЧЕ и БУРКАНЧЕ и ПОВЕЧЕ НЕ МОЙМ ДА ГИ БРОЙМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима