Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2014, 11:35
Мнения: 9
Здравейте съфорумци!

Миналата събота 04.10 взех 150 кг каберне. Сложих му 120 ml серниста киселина и дрожди за червено вино. В момента ферментацията тече както си трябва, НО!!!
Сутрин и вечер, когато разбърквам, за да потопя шапката, ме удря миризма подобна на сернистата киселина. Възможно ли е още да не е излетяла във въздуха. Киселината я разредих с около 150 мл. вода, сипах я и разбърках с ръка доколкото можеше.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
А дали миризмата не е на сероводород? Сложи ли активатор за дрожди?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2014, 11:35
Мнения: 9
Не съм. Но и никога досега не съм слагал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Не винаги във виното има достатъчно минерали, необходими на дрождите. Когато те намалеят се появява тази миризма. Проблема се решава чрез добавяна на на ДАФ или други подобни продукти, както и претакане на виното. Най-много от миризмата се маха при откалявянето, но това става на по-късен етап.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
С този ДАФ мнооо фнимателно, миналата година така усмърдях мерлото, че до края на неговия живот усещах миризмата! :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Винаги съм твърдял , че без измерване играем" Ва банк".Кой налива масло в автомобила си колкото може да събере? Лошото е ,че в домашни условия количеството усвоим азот в материала, на практика не можем да измерим.Поне с тези методи които знам.Ако някой предложи нещо приложимо да каже.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 20:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Колега, при мен беше същата ситуация. Не се притеснявай, като мине бурната ферментация, преточи го хубаво с аериране, като мине и тихата (аз към края сложих бентонит), откалих го като го претаках през медния купол на казана, и не остана никаква следа от миризмата която описваш. (при мен беше същата).
Сега освен малко по силно изразен алкохолен вкус, който според мен се дължи на недобрите вкусови качества на гроздето (каберне с малка захарност) и добавената захар която дрождите изплюскаха цялата. Резултата е това. Не съм сигурен де дали е от това. Просто така си мисля.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
caribi, можеш ли да направиш някаква асоциация, на какво мирише, когато се прекали с ДАФ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Бай Танасе, точно на партенки.Аз имах такъв случай с един мускат.Нагласих джибрето без да слагам грам захар, щото сина беше взел гроздето и искаше нещо "натюр".Варих само сока, ама другото как се хвърля ?! Ръгнах захар и понеже си викам, абе това без подхранка няма да стане,сложих доволно.На втория ден засмърдя.Серниста не съм слагал .

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Материал от пресована джибра замириса на сероводород. Слагах му ДАФ и ужким се оправи. Но сега ракията има странична миризма, не мога точно да я определя. Застояло, блато, загнило...
Материалът ми е за проби и не ме е яд, ама по принцип е интересно, да видим и caribi какво ще каже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
На запъртък, всъщност аз споделих за проблема миналия сезон. Приложих го както си пише на указанието- половината в началото , след смилането заедно с дрождите и другата половина през тихата ферментация. Претаквах , претаквах, претаквах и пак смърдеше леееко, ама аз си го усещах :megagrin:
Получих съвет от човек от форума , за когото смятам че е знаещ и можещ - трябвало е да приложа ДАФ чак по време на тихата и то половин доза от указаната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Аз съм имал случай, в който миризмата беше доста сериозна, но не добавих нищо - само аерирах. Нямаше никаква осезаема промяна. След като източих за тиха Ферментация, беше намаляла леко, но пак беше доста неприятна. На 30-я ден откалих и нямаше никав помен от тази миризма. Тогава не бях ползвал никакъв активатор, но вече използвам "Thiazote-PH" и въпреки това, тази година имах лека миризма в единия съд, по време на бурната ферментация. Интересното е, че в другия съд гроздето е същото, количеството на активатора беше същото и при двете добавки, РН и захарност еднакви, температурата в шапките беше еднаква и не надвиши никога 27 градуса(24-5 почти през цялото време). Миризмата беше доста лека и не ме притесни, но ми беше странно как може да се получи само в единия съд.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Цитат:
Бай Танасе, точно на партенки.Аз имах такъв случай с един мускат.Нагласих джибрето без да слагам грам захар, щото сина беше взел гроздето и искаше нещо "натюр".Варих само сока, ама другото как се хвърля ?! Ръгнах захар и понеже си викам, абе това без подхранка няма да стане,сложих доволно.На втория ден засмърдя.Серниста не съм слагал .

Точно така миришеше и мойто вино втора цедка,та затова не повторих.
А що се отнася до ДАФ-а,вече си мисля,че е безполезен.Втора година го ползвам и въпреки това се появява сероводород-а на 3-4 ден от началото на ферментацията(а тази година даже сложих максималната доза).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ами ползвайте Thiazote-PH

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Цитат:
Ами ползвайте Thiazote-PH

Точно това ползвах тази година и не виждам разлика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима