Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 11:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не кожата,а въобще повишеното съдържание на целулоза(кожица,мекота ,семена и т.н) Пектина е основен причинител, а той се съдържа доста в ябълките...
Това за ензима хем ми звучи като вярно ,хем не...защото той е насочен към ароматите...защо му е да извлича или повишава пектина???Някои ензими са с насока да разградят разклонените пектинови вериги така повишават контакта между мъст и твърда част...и подобрят екстракцията на ароматични в-ва.
Някой може ли да разясни?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 12:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Разяснявам - нарича се пектолитичен ензим

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
За чувала мога да дам съвет да се ползва мрежа за прозорци - здраво, със ситна плетка, мие се и съхне лесно. Но може би трябва да се ползва обущарска машина за да успее, пък и трябват обущарски конци. Аз миналата година като правих сайдера с мрежата за прозорци хубави неща се случиха.
А ензима - не съм специалист - някъде четох, може би в една английска книга май беше - че се слага, а какъв - ползвах съвета на Flanker- Zimorouge Arabanase. Не разбирам много но колкото четох за ензимите, активността им и съответно видовете пектини ми стана каша в главата, явно си трябва някоя по-голяма книга. Та ензимите са различни видове - разграждат различни части на веригата, при това се активират и инактивират при различни (определени) условия , напр. Ламбри миналата година ми каза че Лафазим Аром съм сгрешил като съм го сложил в началото на розето и че впоследствие заради него може да имам проблеми с цвета (май така си се случи но съвсем слабо). Така че съм си направил един извод засега че е по-добре да сложа (при сайдера имаше много положителен ефект). Като сваря съм намислил да дам някъде за изследване, понеже и при мен се получи доста материал. Освен това съм отделял семките и дръжките ръчно (да са живи и здрави тъстовете че ми уйдисаха на акъла), та че колко пектин да има при условие че в тия клипове всичките мелят ябълките барабар със семките и дръжките...
Ще варя на колонен казан с дефлегматор и тарелки, да видим какво ще стане...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Някой може ли да разясни?"
Естеството на действие на пектолитичните ензими е такова ,че съпътващо се продуцира и метанол.Това е съвсем естествено.Всяко нещо дава едно ,но отнема друго- природен закон.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 00:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Като казах някой да обясни имах предвид например следното:
При ескстензивна селективна екстракция на компоненти от ципите и пулпа и при липсата на ценамилестеразна активност е ограничава образуването на етил предшественици това води до ........и т.н....и т.н...
Действието на ензимите от групата на оксидоредуктазите (тирозиназа, лаказа) силно увеличават редокспотенциала в кашата,процеса протича с дезоксифумаровата киселина,оксикиселните киселини и др...при процеса се образуват алдехиди, амоняк и въглероден двуокис и т.н....ит.н...


А ,не природата дала ,пък после взела...природни закони
баджо написа:
Всяко нещо дава едно ,но отнема друго- природен закон.
ни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Като казах някой да обясни имах предвид например следното:
При ескстензивна селективна екстракция на компоненти от ципите и пулпа и при липсата на ценамилестеразна активност е ограничава образуването на етил предшественици това води до ........и т.н....и т.н...
Действието на ензимите от групата на оксидоредуктазите (тирозиназа, лаказа) силно увеличават редокспотенциала в кашата,процеса протича с дезоксифумаровата киселина,оксикиселните киселини и др...при процеса се образуват алдехиди, амоняк и въглероден двуокис и т.н....ит.н..."
Не вярвам някой от форума да желае чак такива разяснения, но ако има желаещи:

http://www.zlatnatabachva.com/images/st ... y_Vol1.pdf
http://www.zlatnatabachva.com/images/st ... y_Vol2.pdf
В допълнение под всяка глава има посочена достатъчно литература ...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 13:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
баджо написа:
http://www.zlatnatabachva.com/images/st ... y_Vol1.pdf
http://www.zlatnatabachva.com/images/st ... y_Vol2.pdf
В допълнение под всяка глава има посочена достатъчно литература ...

Енология то хубаво, ама тя не засяга дестилацията на полизахариди на галактуроновата киселина(пектините) . Галактуроновата киселина може да формира соли с Ca и Mg и да се естерифицира с метанол...ама какво се случва когато се разрушат чрез ензими химическите връзки на пектините и след това полученото се дестилира???
[url]Какво се случва след като се разградят разклонените пектинови вериги, които обграждат танините и антоцианите на ципите и пулпата...и протече дестилация?-това е моя въпрос[/url]

Иначе какво правят ензимите на ниво жалка органична химия е горе-долу ясно.
Наспамихме темата...дали е възможно мненията засягащи въпроса с ензимите и метанола да се отделят в отделна тема?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"При обработка на гроздовата каша и гроздовата мъст с пектинални препарати се образува метилов алкохол от пектиновите вещества.Той е в по-голямо количество,когато препаратите се прибавят в гроздовата каша, понеже твърдите части на гроздето съдържат повече пектини".Това е цитат от проф., д.с.н. Пенка Абрашева. Аз съм до тук- виж ми подписа.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 14:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Метиловия алкохол се освобождава от ензима пектин-метил-естераза,която се намира в плодовете а също и се образува в малки количества от дрождите.
Но ензимните препарати са съвкупност от доста ензимни в-ва и са насочени не към метила..а към повишаване на интензивността на аромати и цвят.
Та въпроса стои.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 17:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Баджо , благодаря ти че се би с Илюшата вместо мен - аз бях малко зает тези дни , та за това не можах да участвам. :)
Ще обобщя тезата си примерно , мисля че теоретичните доказателства вече са приведени ! Та на практика :
- Най-малко метилов алкохол при една и съща суровина и еднакви други условия се съдържа в дестилат , произведен от ябълков сок пресован непосредствено след смилането на ябълките ! Stefannankov , тук отделянето на семките и на дръжките не играе роля , тъй като времето което контактуват с кашата е пренебрежимо малко !
- На второ място по получен метилов алкохол е непресованата ябълкова каша !
- На първо място по получен метилов алкохол ще е непресованата и обработена с ензим ябълкова каша!

Съвсем по друг начин изглеждат нещата ако искаме да получиме ябълков сок за кнсервиране ! Тогава бих ползвал ензим за бели вина .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Биете се вие. :lol: ..единия с природни закони ,другия с ябълки...Това с ябълките от къде е информацията?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 08:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Eо един цитат и от форума , от viewtopic.php?f=7&t=3085 !
" Втечняващи ензими

Пектолитичните ензими значително улесняват работата, като само с няколко капки втечняват гъстото пюре. Същевременно се увеличава рандемана, освобождават се повече ароматични вещества и се улеснява дестилацията, като се намалява риска от загаряне.

Големият недостатък е, че ензимите отделят метанола, съдържащ се в пектина, поради което използването им трябва да става много внимателно, след по-задълбочена преценка и не се препоръчва на хора без достатъчно опит.

За изготвяне на пращина от дюли например, използването на втечняващи ензими е особено препоръчително, като в този случай препоръчаната в инструкцията доза може да се наложи да се удвои. "

И нека да спазваме добрия тон , че рискуваме да загубим детската аудитория ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2014, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Тъй като се завихри спор за употребата на ензими при направата на ракия давам резултати от тестването на моята ракия в НИИВСН от днес -
Естери(като етилацетат) - g/hl AA - резултат 45,4 +-1,8 , Гранична стойност от 100 до 600
Алдехи( като ацеталдехид) - g/hl АА - резултат 17,4+-3,2, гранична стойност от 5 до 35
Метанол - g/hl AA - резултат 242,7+-10,4, гранична стойност на показателя 1000

Метод на изпитване OIV-MA-BS-14:R2009
граничните стойности били преведени към g/hl от Наредбата за спиртните напитки.
Аз доколкото виждам съм норми, метиловия е леко висок, ако сравняваме с гроздова, но пък като за плодова ракия е много малки граници.
Моля за малко интепретация от запознатите...
Не съм поръчвал тест за висши алкохоли, видя ми се безсмислено предвид използвания метод на изваряване.
Пробата я занесох малко безмислено много та лаборантките казали че ще се почерпят ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2014, 12:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Благодаря за споделеното ! :gott: За мен това е най-ценното мнение в темата ! Ако мога да цитирам по памет: С пектолитичните ензими трябва да се работи предпазливо и то от хора , които знаят какво правят!
Явно stefannankov е от тях !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2014, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Да, едно е да мериш на око , друго е с метър.Колко повече обективни данни, толкоз по-добре.Изводите всеки може да си направи.Пусти проби не са евтини, иначе може да се дадат два еднакви дестилата, от един и същ материал, но единият да е без ензим.Тогава може да сравним какво печелим и какво губим.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима