Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2014, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Здравейте.
Причината да се регистрирам тук е че искам сам да си произвеждам ракийката.
Прочетох доста теми и реших да се заема с направата на казана за ракия.
Като по лесен ми се видя охладителя и реших от него да започна. Ползвах 7м. ф18 и резултата е на лице: https://www.dropbox.com/sc/jm7leptrhmmc ... Kn6iuV-Spa
Сега идва и ред на казана. :wallbash: Имам стар казан за готвене 100л. ширина 53.5см. и височина 46см. от неръждаема стомана: https://www.dropbox.com/sc/8ruwqhcj931y ... MonxUFQ93a
Мога ли да използвам него и как да му направя лесно капак?
Мога ли да използвам готов меден капак с същия диаметър и как да направя в горната част на казана пръстен за да легне в него капака?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Смятам да заваря капака на обратно към казана. После ще изрежа отвор и отреза ще използвам за скара против загаряне. Така ще се получи улей в които да влиза медения капак. https://www.dropbox.com/s/hivv36ae9samo ... 8.jpg?dl=0 Според вас ще се получили така добро затваряне? Мога ли да напълня улея с топло устойчив силикон за да не замазвам и кои е подходящ за тази цел?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Не знам дали се получи добре, но ще разбера когато почна да варя. :lab: https://www.dropbox.com/s/e1sn9bev62zk6 ... 6.jpg?dl=0
За лулата която следва по проект ф28 достатъчен ли ще е? Много ли ще сгреша ако я направя без маслоуловител? До сега съм варил и пил ракия от казани без подобно нещо. :nixweiss:
Наклона смятам да го направя леко към казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Favorite777, много добре се е получило! :thumbs1: Аз бих ти препоръчал за лулата поне Ф 35 мм, но все пак става въпрос за финанси и наличност на материали. Ф 28 мм също ще ти свърши работа но с по- голямо внимание към силата на огъня. Ако сега трябваше да изработвам такъв аламбик бих сложил тръба за вертикалната част Ф 54 мм с дължина 500-600 мм. Ако знаеш какво правиш и без маслоуловител ще се оправиш. И аз съм за лек наклон към казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 06:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Защо държиш към толкова дълга вертикална част над капака? при някой подобни казани тази височина е от 10-20 см. и нямат никакъв проблем :?
Каква е ролята на дългата вертикална част? Все пак това е една лула, с предназначение да пренесе спиртните пари до охладителя :?

Или нещо бъркам? При мен се очертава вертикалната част да бъде 35мм - 25см - това достатъчни ли е? От страната на охладителя е 50 см.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 684
Вертикалната част на лулата откъм капака трябва да е минимална за да не увеличава налягането при дестилиране.Това го четох някъде във форума и ,мисля,че е правилно.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
infomar написа:
Защо държиш към толкова дълга вертикална част над капака?


Вземи една ролетка и ще се увериш, че 500 мм/ 50 см/ не е чак "толкова дълга вертикална част"! И задължително термометър на върха! Защо - има много писано във форума.


infomar написа:
Все пак това е една лула, с предназначение да пренесе спиртните пари до охладителя :? Или нещо бъркам?


Подценяваш много ролята на лулата!
По-високата вертикална част:
1. Предпазва от навлизане на капки и пръски при повишаване на налягането при завиране на материала.
2. Играе ролята на пасивен въздушен дефлегматор.
3. При желание и ако се налага може да се сложи пълнеж до 250-300 мм височина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 09:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Т
vtv написа:
Вертикалната част на лулата откъм капака трябва да е минимална за да не увеличава налягането при дестилиране.Това го четох някъде във форума и ,мисля,че е правилно.

Това просто няма логика...с налягането....все е отворена системата...
Виж ако диаметъра е много малък може да повлияе на налягането...но иначе вертикална ,хоризонтална все тая-тя е част от отворената система.
В допълнение на това ,което е писал IVO 68 бих допълнил само да има наклон на лулата към казана някъде 15гр е достъчно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Мненията за разположението на термометърът са многозначни. Едни твърдят, че трябва да се разположи отгоре на капака на казана до изхода на лулата, други пък казват на първата свивка на лулата. Отстояние от 20-50 см, едва ли би повлияло на температурата на спиртните пари - евентуална разлика 1-2 гр. Лично мнение - по-добре на топа на капака, но не е ангажиращо.
Относно предпазването от пръски при кипенето на материала - все пак лулата не се състои само от вертикална част а и от хоризонтална. Едва ли тези пръски ще достигнат до края на хоризонталната част. За да преминат тези пръски през 20-30 см свободна повърхност на капачната част и още 10-20 см вертикална тръбна лула, би трябвало голямо варене да пада. Същото важи и за ролята на "пасивен въздушен дефлегматор" - цялата лула би трябвало да играе тази роля, а не само вертикалната и част.
Изчетох почти целият форум, но мненията не са еднозначни и в дискусията всеки намира своята истина. Моите мнения не са на специалист а на обща култура и казаните които съм видял и които работят добре, и ако специалистите кажат, че не съм прав, ще коригирам и размерите/височината на моята лула която е 25 см.
Изображение

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Последна промяна infomar на 27 Окт 2014, 10:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Бакалската сметка е на база скорост на парите във вертикалната част на лулата. За да не увлича високата скорост кондензиралите капки по стените и после да има чудинки защо ракията върви на тласъци...
viewtopic.php?f=9&t=3079&p=45296#p45296
При получените резултати е почти без значение вертикалната част дали е 200 или 600mm. С нищо не би подобрила физикохимията при дестилацията, върху медна повърхност. А при Ф28 скоростта ще е около 9m/sec при нормална експлоатация. За колко време ще преминат през лулата за да има някакъв ефект от медта. Освен това според съвременните разбирания мед трябва да има в казана и купола. Там където парите напускат казана и отиват за кондензиране - неръждавейка.
При показаното на снимката https://www.dropbox.com/s/e1sn9bev62zk6 ... 6.jpg?dl=0 според мен ще е по-добре да се постави един меден отражател за парите вътре в купола, в центъра и окачен по някакъв начин с нещо от рода на шпилки заедно с дръжките. Ще се увеличи медта, ще предпазва от пръски, ще предпазва директно преминаване на парите към изхода.
:? Няма логика дължината на вертикалната част да влияе на налягането. Отворена система е но при малко Ф на лулата естествено ще се повишава налягането в казана. И последствията от повишаването на налягането...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
infomar написа:
Мненията за разположението на термометърът са многозначни.


Не са! И долния и горния си имат приложение и не са за красота. А когато е само един също има значение къде да се постави.

Открий разликите!
https://www.dropbox.com/s/e1sn9bev62zk6 ... 6.jpg?dl=0


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Ще ползвам газ и ще мога лесно да контролирам мощностtа. Магазина от където взех тръбата за охладителя нямат по широка от ф28. Ще обиколя и ще се опитам да се сдобия с по широка. Ако направя вертикалната както казваш (виждал съм да надстрояват и с медни котли) не ли по-добре наклона да е към охладителя за да не се загуби съвсем аромата? atz можe ли малко по подробно какво трябва да представлява този отръжател. Ако слагам в казана по време на варенето нарязана на парчета медна тръба ще има ли ефект?


Последна промяна Favorite777 на 27 Окт 2014, 17:56, променена общо 5 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Аромата няма да се загуби. Наклона към казана не е голям. Просто към края на дестилацията, когато тръгват патоките започват да си пробиват път нагоре и тежки фракции. Но в лулата се втечняват защото е "студено" за тях и според наклона изтичат обратно в казана или в охладителя/кондензера/. Ти избираш къде ги искаш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Става дума за обикновен казан с лула, а не за казан с колона. Търсих и не намерих в коя тема се дискутира разликата в местоположението на термометъра - на капака от горе или на лулата.
Ако може дайте ми линк.... моля :gott:

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
В момента за тази тема се сещам.
viewtopic.php?f=9&t=2744

Обобщено с две мнения на колегите atz и victoryvt:

atz написа:
В случай, че има ограничение за броя на термометрите... Или по приоритет според мен, парите на изхода, средата на купола ( попската шапка ) и накрая течността... Най-добре е да ги има и на трите места.


victoryvt написа:
Според мен идеята за термометър на най-високата точка на лулата е правилна.
Това дава точна информация за процесите и е предостатъчно.
Вторият термометър - който да мери вътре в бойлера - е само за информация, разликата между двата няма да е много голяма - според мен не повече от 1 градус, максимум 2-3 и то ако е слаб огъня.
Всичко зависи от коефициента на ректификация на казана - колко му е голям купола, каква форма има, лулата, наклонът към казана и т.н. , даже и моментната външна температура - дали е лято или върла зима.
При добре изолиран външно казан - дали влиза под повърхността на течността или мери парите над нея няма голямо значение. Там те са в равновесие.
По-нагоре в купола и в лулата вече се променят.
Та общо взето целта е да се дестилира при по-голяма разлика в двата термометъра - както се получава при колоните. А това за алембик може да се постигне само с намаляване на огъня и околната температура да е ниска.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима