Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
А ти там ли ще го сложиш на аламбик?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
viewtopic.php?p=46777#p46777
viewtopic.php?p=46778#p46778
Като забележка към Favorite777, наклона на лулата е малък но става и така.
Според мен всичко си е на място. Ако сега работя на аламбик бих работил на нос и по термометър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Аз много добре знам какво съм цитирал. Но никога няма да го сложа там термометъра. Предпочитам да знам какво става близо до казана, не на 2 метра от него!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Лошо няма... Въпрос на избор в такъв случай. Аз бих предпочел да знам температурата на парите които безвъвратно заминават в кондензера и връщане назад няма, защото и ставащото в лулата не е без значение. Особено ако лулата е добре оразмерена по скорост на парите в нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Favorite777, много е важно да знаеш кога ще "тръгне" за да намалиш мощността за по-прецизно отделяне на първак. А когато този термометър отчете повишаване на температурата, вече ще е тръгнала. Затова според мен по-добре откъм казана. Когато термометърът покаже повишаване, все още ще имаш време да пипаш крана на газта. Иначе ще се "надлъгвате" или просто ще наблюдаваш колко е температурата, колкото да не ползваш спиртомер.
Отгоре нещо като гайка ли се вижда? Трябва да е термоизолиран от лулата, примерно с корк. И е много високо повдигнат. Не знам колко е дълга сондата, но не трябва да е в зона на застой, а да я обдухват парите, иначе показва по-малко от реалното.
Не пречи да пробваш така, после да го преместиш. Ще видиш разликата.
И не чакай термометъра. Пипай лулата с ръка, за да усетиш навреме движението на парите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Те за т'ва хората не си ебат жените на пейката пред блока, защото все ще се намери някой да даде акъл.Много си му е хубаво казанчето на човека,всеки казан работи сам за себе си
трябват само няколко варки да му свикнеш на мурафетите и готово.......Да си го ползва със здраве... :2thumbs: :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Е, в случая не се натискаме :D човекът сам пита за кусури...
Иначе свикването с мурафетите е най-голямата истина. Ако не знаеш какво правиш и 5 термометъра да набучкаш, все тая.
И от мен хаирлия и със здраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 07:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Много благодаря на всички. Няма да разчитам много на термометъра и не е проблем да сложа още един в другото коляно. Този е монтиран с цанга и сондата според мен е достатъчно дълга за да достига потока на парите. Относно наклона на лулата за това оставих максимално дълги вертикалните части. При нужда мога да подрежа и да го променя. Колко трябва да го направя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Втория термометър сложи на мястото отбелязано с виолетовото кръгче. Или малко по-високо ако не си сложил под купола онзи "отражател". viewtopic.php?p=46778#p46778
На купола запои една гайка, в нея да се навива цанговото съединение. В случай на пропуски да се сменява лесно, не с презапояване. На дясната картинка резбата е директно в капака, при теб вместо тази резба да има запоена гайка. download/file.php?id=4004&mode=view Ако нещо ти липсва, пиши. Термометрите ги видях преди десетина дни но вече на 12лв, цанги и гайки от пневматичните ако ти е трудно може да ти подсигуря, мисля да имам налични.
Наклона, не режи тръбите, повдигни варела с кондензера с 250-300mm. Стига да имаш тази възможност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Отражател още не съм сложил, но не съм се отказал и ще го добавя по нататък. Имам възможност за повдигане. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Чакай и аз да се намешам докато не ти е писнало.На мен пък не ми харесва варела на охладителя, защото е от "Приста оил." Моят е от "ВР", ама твоят е нов, а моят е ръждясал. :lachtot:
Сега сериозно. Нещо което ще оцениш веднага, и ще си върне парите при първата варка.
Купи си минерална вата, която от едната страна е каширана с алуминиево фолио.Направи кожух с фолиото навън.Трябва да е плътно по казана, но лесно да може да се изхлузва. Иначе не е удобно при миене. Ватата е 5 см дебела и стандартно е 60 см широка.Като гледам диаметъра на казана е 50- 60 см( ако е силистренско пройзводство няма грешка) така че 2 м. ще ти стигнат. Като му сметнеш обиколката сложи още 20 см за да имаш мегдан за напасване. Може и да не е с фолио, но обезателно да е минерална ватата, а не стъклена.Тази с фолиото издържа на 400 градуса, и си има значение защото имаш открит пламък.
Това ще ти спести време за дестилация и газ.
Друго за което се сещам ,че трябва да внимаваш за загаряне. Неръждавейката е много по-зле в сравнение с медта относно топлопроводимост,и ако ти е гъсто джибрето може да стане фал. Но и за това има лек. Изпълнението ми харесва, и като оправиш дреболиите дето те "съветваме" ще стане супер.
Аз ако съм, ще послушам съвета на" atz". Ако нямаш, сбери някакъв паток от приятели и направи първата проба без да изменяш нищо. Така ще имаш база за сравнение когато променяш нещо.
Дай моля те снимка от близо как си стиковал капака с казана, че имам един 60 литров басан и може да ми свърши работа. :prost:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2015, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
:megagrin: Много ценен съвет, ще го изолирам. Относно загарянето смятам да ползвам фабричния капак на казана. Ще го раздупча и ще го ползвам като второ дъно. Снимки ще мога да кача в края на седмицата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2015, 01:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет Favorite777,със здраве да си го ползваш дестилатора.Както са те посъветвали колегите тепърва ще му свикваш на мурафетите :)
Един съвет и от мен,ако дестилираш непрецедени плодови материали не разчитай много на фалшивото дъно,и пипай леко с подгряването! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2015, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
баджо фабричния капак е заварен на обратно върху казана и после на 2-3 см. е изрязан: https://www.dropbox.com/s/y5fry04tv03lb ... 8.jpg?dl=0 Първо с четка напълних процепа с тесто и после увих намазана пак с тесто лента и въпреки очакванията ми да избие от някъде това не се случи. :)
При първото използване на казана всичко мина по мед и масло. Още преди да тръгне първата ракия термометъра започна да отчита бързо повишение. На 88 С. тръгна първака и когато по спиртомер падна на 43-44 градуса отчиташе 94 С. Като цяло съм много доволен от постигнатия резултат. :prost: https://www.dropbox.com/s/xu6o91c4gga7v ... 4.jpg?dl=0


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 22:34 
Offline

Регистриран на: 09 Дек 2015, 11:31
Мнения: 1
Ще споделите ли,колко газ изразходва казана за едно варене,,,и колко литра приблизително,вода за охлаждане?
Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима