Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 18:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 10:47 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2014, 10:10
Мнения: 2
Здравейте, искам вашето мнение за захарта. закупих захар Сладея от кауфланд. имах материал джанки. на килограм захар сложих три литра топла вода. когато се разтопи захарта изсипах сиропа в бидона с джанките. на другият ден нищо след три дни пак нищо. захарта ли не става или аз нещо сбърках. мога ли нещо да направя от тук на татък или да хвърлям материала. и друго как може да се познае коя захар става за ракия. лбагодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Правих от джанки и никакви проблеми,но разредих 3,5-1.Мисля че е станало много сладко и заради това се бави ферментацията.Не знам дали не е късно да долееш вода до 3,5 към 1.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Тази захар е добра, но е трябвало при добавянето и да следиш захарноста и да я коригираш при нужда. Също е важна и температурата на съхранение. Аз овивом с одеало бидоните при нужда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
Колко горещ беше сиропа, неща като дрожди или мая слагал ли си? Къде е материала, на топло или навън?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2014, 11:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Няма лоша захар.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 17:46 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2014, 10:10
Мнения: 2
почвам от начало. водата беше топла но не гореща. захарта стоя около половин час така че водата още е изстинала. захарноста мерих с руски захаромер и беше някъде 21. според мен всичко е било точно но една седмица вече не завира. бидоните държа на вън. в този който е по на слънце върху материала се образувала бяла покривка. реших да направя проба с грозде. смачках пет шест зрънца бяло грозде и го сложих в една чаша долях малко захарен сироп. вече три дни нищо. все едно компот. бистро нито едно мехурче. каква е тази захар какво е това чудо не знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Освен студените нощи да са виновни.Чудна работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"папарапупи"- Първо, не дръж материала на вън, а на слънце в никакъв скучай. Правил съм ракия от джанки доста.Захарта въобще не я разтварям във вода , а направо я добавям в бидона по малко, с постоянно бъркане .Ще се разтвори пред очите ти.Ако нямаш опит, от време на време следи какво става с обикновен захаромер. Докарваш я на захарност колкото желаеш.Няма нужда да добавяш вода, щото ще вариш повече казани.С диви дрожди дори при 20% захарност е голям риск.Затова ползвай дрожди от магазина.Единствения риск е ако захарта е заразена.Това е единствения смисъл да разтваряш захарта във вода , но само ако сиропа заври.Иначе някой нещо е написал и след него само преписват ,че захарта трябва да се разтвори иначе пада на дъното- е не пада. :D

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 19:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
папарапупи написа:
върху материала се образувала бяла покривка..

Eй това е по-притеснително.
Също така сподели количествата на джанки, на захар.Възможно е доста неща да липсват.
Каква е температурата на бъркоча.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
папарапупи,
моля те дай отговор на тези въпроси:
1. Колко е била първоначалната захарност?
2. Защо бидона се държи навън при почти винаги под 15г. С?
3. Бидона добре ли е затворен отгоре и завит ли е с одеала/черги отстрани?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ниско 'пх' според мене, трябва поне 5 пакета от седем грама на 100л лимонтозу да сложи.
И по на топличко да държи джибрето иначе няма да стане...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Ниско 'пх' според мене, трябва поне 5 пакета от седем грама на 100л лимонтозу да сложи."
Ако сложи лимонтозу, "пх" ще стане още по-ниско. Джанките са достатъчно кисели и без това.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ниско 'Пх' е ниска киселинност, нали така, е... като сложиш лимонена/винена/киселина и то се понижава така ли....? малеееее не знаех :lachtot: .Обърква ме човека само с не компетентни изказвания Баджо,......нищо лично :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Ниско 'Пх' е ниска киселинност, нали така,"
Ако говорим за "рН" не е така.Тя е от 1 до 14.Там влизат и киселини, и основи. Най- силната киселина е с рН 1. Киселина с рН 2 е "по-слаба". :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
оф омръзна ми от разбирачи. Да слага лимонтозуто че да тръгнат нещата в правилната посока...
Аз съм практик а не теоретик и не споря с радиото а го изключвам от контакта..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: paff76 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима