Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте всички,
Започвам да задавам глупави въпроси, но се надявам да получа отговори. :lab:
Така... жена съм:-) Мъжът ми е на плаване и искам да му направя вино. Обаче нещо гроздето тази година... абе трагедия. Което не изядоха осите, изгни.
Ама ябълки, дал Господ!
Проблемът ми е, че не само никога не съм правила вино, ами и никога не съм пила.
Иначе мерак да направя нещо имам. Четох, четох и... съвсем се обърках.
Приемам съвети от всеки, който е правил сайдер и му се е получило и от тези, които са произвели... оцет или ракия без да плануват.
Може да се намесват и тези, които са наясно с производството на бели вина и мога да приложа съветите им при сайдера.

Приемаме, че сме набрали ябълките, измили сме ги и сме ги нарязали.
Хора, които са получили доволни резултати, казват, че се мелят на машина, сулфитира се (1 г на 1 кг) и се добавя "Ензим за бели вина и розе Lafazym Extract". Гледам, пише, че е "предназначен за контакт с ципите на гроздето. Спомага за екстрахиране на ароматните компоненти от бялото грозде". Значи при ябълките ще влезе в контакт с кората. После се пресова, добавят се дрожди и се слага да ферментира.

И започват въпросите:
Предвид това, че нямам преса, но имам хубава сокоизстисвачка, мога ли да ползвам нея?
Ще излезе хубав сок, който ще сулфитирам и се му сложа винени дрожди, добре, но!
Къде остана момента с Lafazym Extract? Силно подозирам, че има смисъл от него, обаче аз ще съм отделила корите при изцеждането.
Мога ли да ползвам почти сухата маса, която излиза от сокоизстисквачката по някакъв начин? В смисъл да мога да сложа, все пак, това чудо там. Или няма смисъл?

Така... изцедихме сока, сложихме му серниста киселина, сложихме му захар и винени дрожди, и в тубата.
И после? Нали започва бурната ферментация? Значи капачката на тубата не трябва да е затворена, а тубата напълнена... 2/3?
Къде при домашни условия мога да я сложа пуста й туба? На терасата, в банята, в кухнята, на тавана? Каква температура й трябва и каква амплитуда би понесла? И... май тук е момента с многото мушички или...? Като че ли банята и кухнята няма да са подходящото място? Обаче на отворена тераса... денем 20, нощем 7 градуса?

Вмъквам въпрос: Може ли да се добавя още сок и до колко дни след това? Страхувам се, че колкото и да ми е добра сокоизстисквачката, няма да мога да изцедя 40 кг ябълки (примерно) наведнъж.

Кога е преминала бурната и кога започва тихата ферментация? Като дни и като начин да разбера:-)
После? Като премине бурната, какво трябва да направя? Пресипвам в други туби, дамаджани... и слагам ферментационен звънец (мак някъде така го срещнах). И чакам. До кога?:-))) А, ами бутилирането? Ами откаляването кога и с какво? Съвсем се омотах:-))

Може ли всичко да се направи на око и с мерене, защото аз и да опитвам, не знам какво ще "отчета":-))

Тази- водната тапа може ли да се направи в домашни условия или задължително се купува. (Ако може, моля за снимки:-), ако не, от къде да си купя?:-)))

Ако има добри хора, които биха се притекли на помощ, ще питам пак:-)

Хубав уйкенд от мен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 19:14 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
http://productcenter.msu.edu/uploads/fi ... ecider.pdf

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
За успех при ябълковото вино трябват 2-3 криви години с издънки и трупане на опит.
Иначе най-важното е бързото смилане и пресоване заради прозрачността, натам не е толкова сложно кой знае колко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
С 2- 3 опита едва ли мога да направя всички грешки:-))
Затова питам и патило.
Благодаря за инструкцията.
Изчетох я и въпросите се умножиха:-)))
Но ще изчакам, за да питам после.

А иначе... разчитам на късмета на лаика ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Няма късмет в това вино .
Аз правих с 10л сок , и ето какво стана .
1- изстисках от 2 чувала ябълки 10л сок . :(
2- сулфитирах и посях дрожди , сокът покафеня :skeptisch: .
3- изчаках бурната ферм.
4- сложих го в туби по 10л на воден клапан
5- откалих го
6 - изхвърлих го .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 22:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
И аз правя някакви такива експериенти,но за ябълков оцет.Но за оцет първо трябва да направим вино :)
Ябълков сок,изстискан със сокоизстисквача,и нагодена захарност 23,вече повече от месец ферментира с воден клапан.
Като спре да бълбука ще го откалявам и ще го опитам.От както съм го сложил не се е избистрило никак.Само се е утаило.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
:?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2014, 22:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Кое е чудно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Нищо не е чудно.
Чудя се дали си струва начинанието :)

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 07:56 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Мариана, има колеги от форума, които правят и продават страхотни вина. Купи на мъжа ти 50 литра и пак ще го изненадаш приятно. По-добре е, отколкото да му предложиш оцет или тиня, па макар и собствено производство. Иначе, поздравявам те за ентусиазма! Браво и на мъжа ти, че е попаднал на такава жена!

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 08:45 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
Струва си - повярвай ми ! :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ако ще режеш ябълките - смачкай ги с чук и сулфитирай. Другата опция е да ги минеш през месомелачка с едрина 8 мм на ситото(най-едрото за домашните). След смачкването сулфитираш с доза 1 мл. на литър джибра. Литър джибра не е килограм изходен плод!!! Сернистата или КМБС имат и антиоксидантен ефект - като сложиш ще забележиш че ябълките придобиват първоначалния си цвят а не покафеняват.
2-3 часа след сернистата слагаш ензим- той ти е нужен за да разгради пектина (желиращ агент) и така ябълките ти да пуснат повече сок - така ще се изненадаш какъв рандеман имат ябълките. Дозата е поне 2 пъти повече спрямо гроздето защото в ябълката има много повече пектин.
Трета фаза - цедиш като за тия количества с мрежа за прозорци най-добре става. Със сокоизтисквачката ще си се отказала на 2-ия килограм. Трябва ти обаче доста голям леген за тая цел. Ако искаш силно вино - според количеството на сока добавяш захар. Иначе сайдера ще стане като бира - 4-5 %. Ако искаш да го газираш в шишета - трябва да отделиш и литър два в хладилника, които да не ферментират а да си останат сладки.
След изцеждането на сока - дрожди. На гърлото на съда слагаш марля да не дойдат мухи. Съда да е 2/3 пълен. Тук няма страшно. Подбери дрожди за бяло вино. Съда слагаш или в спалнята или на тавана, но не и на терасата. Според съда трябва да изработиш клапан. След като спре да се пени много бурно (а според мен няма въобще) около 3-4 ден набиваш водния затвор. Може да си изработиш и сама според гърлото на съда - ако е галон от мин. вода там водните затвори от винарко.ком стават лесно към отвора за щуцера. Другия вариант ако е стъклена дамаджана да купиш маркуч с почти същото фи колкото е гърлото на съда - единия край в гърлото на съда , другия във буркан с вода. Откъм гърлото на съда го накапваш със свещ за да не достъпва въздух.
След 30 плюс дена - ако е приключила ферментацията слагаш в бутилки като към всяка добавяш от неферментиралия сок от хладилника за да се газира. Около 60-ия ден докладвай за резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Благодаря на включилите се!
И за линка на английски- беше ми много полезен. Там освен всичко друго видях, че за предпочитане са дрожди за шампански вина и че откаляват с някакъв желатин+ бентонит. Щом англичаните така го правят, ще го направим и ние:-) Поръчваме ги...
И за инструкцията на български. Точно това ми трябваше :)
Никога нямаше да ми дойде на ума за марлята на гърлото. И че мога да си държа шишето в спалнята. А това е от особена важност.
Абе, момчета, четете от време на време бг- мама :lachtot:
Там да видиш рецепти! За какво ли не. Ама с такива подробности, че чакаш да ти напишат на коя страна да завъртиш копчето, като си включваш фурната. И сега разбрах как всичко така написано, което мен неимоверно много ме дразни, е изключително важно за хора, които за пръв път влизат в кухнята и искат да направят "Агнешки котлет с киноа и козе сирене, с карнитура от трюфели и морковено пюре", например :D
Искам много да се възползвам от съвета да купя вино, но проблема е, че обикновено се продават червени вина, а у нас се харчи бялото. А то тепърва ще се бере гроздето, че ще става... за 8 март. А мъжът ми се прибира след малко повече от месец и докато стане бялото вино, пак е почнал "круиза". В този ред на мисли, май ние във Варна най- късно берем димята. Ако някой има готово бяло вино в момента или тук до месец- два, да пуска оферта. Само не знам как може да дойде от някъде до Варна, но това е вторичен проблем.
Иначе, няма да се откажа да се опитам да направя нещо. То и по ресторантите готвят хубаво, ама аз готвя най- хубаво :) Или, поне, добре ме хвалят, за да не се отказвам. Представяте ли си ако се получи? То като се качи после на кораба и като каже: "Ей, ама жена ми какво вино от ябълки ми направи!"... Четири- пет месеца само за това ще се говори и горко на жените на чуждите мъже ;) дето не им праавят :megagrin:
И да си дойдем на темата. Как да измеря 1 литър джибра? Ясно, че не е 1 кг ябълки. Да слагам смляното в разграфен съд и това ли е ориентира или...?
После, в английската технология (тя сигурно е американска, де) пише за постигане на 10 % алкохолно съдържание се добавят 4,5 Oz захар на галон, (което ще рече 127 грама на почти 4 литра) или 33 грама захар на литър. Това не е ли малко? Как да си изчисля добавъчната захар, за да го "докарам" на винен градус?
Някъде четох, че като се затваря в бутилки се пълни докато прелее, за да се избегне окисляване. Обаче! Смея ли да сложа нещо газирано без "въздушна възглавница"? Че няма ли да пребоядисвам къщата после? А и малко дете имам, ще хукне към терасата за зарята :party:
Прости пластмасови бутилки от кола или да търся стъклени за съхранение?
Спокойна седмица на всички!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Забравих да питам:
Тубата, в която ще ври това чудо, трябва ли да се клати?
Става ли пяна отгоре (предполагам да) и тя трябва ли да се разбърква, за да слиза вътре в сока и на какъв период?
Чувала съм да говорят за шапка при гроздовото вино, ама като не съм питала от какво е "изплетена"...
И като не помня какво я правеха майсторите... Май я потапяха, а?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Марияна това за спалнята беше специална закачка :megagrin: А за бг мама в готварските рецепти ми прави впечатление че хубавите рецепти ги пишат мъже ама ...
Шапката при гроздовото вино става ако ферментацията е със зърната - само при червените. При теб няма да има шапка., нито пък се налага да плетеш такава...Не се налага да клатиш шишето.
Вместимост на око няма как да се измери - трябва да знаеш колко литра ти е съответния съд, и така да преценяш колко литра джибра има. Може предварително да измериш като сипваш с еднолитрова или двулитрова разграфена кана, да речем, понеже те са най-масови и евтини.
Корекцията на захарното съдържание ти препоръчвам да извършиш със захаромер. След като изцедиш сока - мериш със захаромера и така решаваш докъде да стане. Хубава сладка ябълка - българска може да даде и 12-14 % захарност. На литър сок 10 гр. захар покачват захарността с 1% - ако искаш Вино, а не сайдер захарността ти трябва да отиде около 22-24%, за да получиш резултативен алкохол над 12% (като за вино). А такива рецепти от сорта но толкоз литра сложи щипка захар за да стане 10% не спазвай защото няма как да знаеш твоите ябълки с каква захарност са.
Бутилките от кола стават за бързо пиене ако ще е . Иначе ако ще отлежава няколко месеца преди да свърши - добре е да е в стъкло.
За да избегнеш зарята - винаги отваряй шишето както отваряш бира - неразклатена и студена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима