Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2014, 22:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 684
MONI BARONA написа:
Виното е алкохолна напитка, получавана чрез ферментация на грозде.
Думата „вино“ идва от гръцката дума Fοινος, означаваща вино от лоза.
Всичко друго е компромис, в дадения случаи, ябълков материал за ракия.... :D


А бе,какво сте вкопчили за тази тема?За хубавото вино ,чак Веселин Маринов пропя,а Вие ябълки ,та ябълки................за оцета съм съгласен.Жена ми пие всяка сутрин по една разредена чаена чаша ябълков оцет уж за красота........................пък цял ден......една кисела......кисела! :?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2014, 22:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
!
Лафът - в кръчмата. Да не обръщаме темите на говорилня...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2014, 22:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 684
SiteAdmin написа:
!
Лафът - в кръчмата. Да не обръщаме темите на говорилня...


ОК!

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2014, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
(Ако търсех такива "съвети", щях да пиша в бг- мама). Благодаря на админа!

Вмирисаните джибри и виното са в различни помещения, слава Богу!

Димятът, според ненадежния ми дегустатор вече "съвсем леко киселее, но като че ли нагарча". Нормално ли е или нещо трябва да правя, освен да чакам?

Колкото до оцета, не е кой знае какъв проблем. Така или иначе, в къщи всяка година се прави по около 20 литра. Така ще имаме за няколко години напред:-)

Апропо, Илюша, след като не вярваш да са се развили ацетобактера, даваш ми надежда, че от това все още може да излезе ракия, ЕВЕНТУАЛНО ли? Какво и как да проверя и мога ли да въздействам? Мислех да ходя там в събота, но ако се налага и утре мога да прескоча.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2014, 23:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Поред:
Димята-да нормално е и да е по-свежо(киселее)и да се усеща леко горчиво на този етап.Студа ще свърши каквото трябва.
Джибрите ако миризмата е слаба,ако не усещаш сладко там...налей някакви патоки(спирт ако ще) и на казана след 10-15 дена или по-рано ако може..Така ще се консервира.
Запиши колко патоки си вляла за да имаш представа за изкараното количество дестилат.
При варенето отделете 20%тина процента повече първак от обикновено.
Но ако е силно кисело и просто бие на оцет и на вкус -недей да правиш нищо от горното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2014, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
ilu6a написа:
20%тина процента повече първак от обикновено.

ilu6a,извини ме ако не съм те разбрал правилно,но при 20% първак, какво ще остане.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2014, 04:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
20% повече от обикновено! Няма нищо страшно Пенчо. Ако обикновено е примерно 1 литър с 20% става 1.200 л. С 200 мл отгоре :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2014, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
Пенчо бре, чети!Пенчо не чете... :datz:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2014, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте отново,
Следвайки технологичния процес на моето производство на ябълковото вино, следват въпросите :)
Миналия вторник сложих бентонит. 11 дни. Виждам сивкава утайка, заради която ще го отлея.
Избистрено е идеално само отгоре. Надолу става по- мътно и по- мътно. Предполагам е нормално.
Въпросът е да сулфитирам ли? Колко КМБС на литър?
Да го изкарам ли вече на по- студено? По- добре ли ще е?

Ябълковият материал не е вкиснал. Илюша е прав за пореден път. Може би ще излезе ракия от него, така или иначе. Но още не е готов. Продължаваме бъркането.

Гроздовите джибри, обаче са паднали. Да приложа ли метода с патоки за консервация, за да мога да отложа варенето за пролетта или е по- добре да варя сега? Мога ли да сложа първак или първака не се преваря?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2014, 17:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Щом има мътна част ,изчакай още преди да свалиш от бентонита-може и 5-6 дена и повече...
Нека е на възможно по-студено.
Сулфитирането ще е съвсем с ниски дози-като го свалиш от утайката ,сулфитираш с доза примерно 4гр КМБС на 100л и след това връщаш в съда където ще лежи на воден клапан.
Ябълковият материал държиш температури 1-8-20гр и бъркане само сутрин и вечер.
Готовата джибра ако имаш възможност дестилирай веднага.По принцип първака носи при влагането и доста позитиви...но някак не мога да се отърва от вътрешното си убеждение ,че е добре да се ползва само за течност за чистачки примерно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 17:53 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Марияна, какво стана последно с виното, че нещо му изпуснах нишката?

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
:megagrin:
Илюша ми каза, че с бързане нищо не става. И че трябва да чакам 2- 3 месеца. Ама от кога броено, не знам ;)
На 29.11 го отлях от бентонита (бистрих за втори път) и го изкарах на по- студено.
На вид е перфектно. На вкус... хората, които го опитваха бяха много лаконични: "Ще стане".
Другата седмица ще ходя на дегустация. Искам да са минали 20- тина дни от последната интервенция.
И ще са станали почти 2 месеца от старта. Никой не ми каза колко време ще му трябва. Но по моите очаквания, едва ли преди Нова Година. Явно няма вариант да ускорим процеса.
Засега, благодарение на щедрите съвети на знаещите, добре вървят нещата.
Ще снимам и ще докладвам.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 21:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Белите вина при мен ги считам за готови(почти) около февруари...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2014, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Иначе казано, ще го пием лятото. Най- добре. То тогава си му е времето :D
Понеже мъжът ми, така или иначе, заминава първите дни на февруари на плаване за 4- 5 месеца, ще има време да си завърши етапите.
Ако всичко върви както трябва, кога трябва да го затворя в бутилки, без да се притеснявам от хвърчащи тапи?
Или мога да го оставя на воден затвор в тубите?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2015, 08:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте не всички, включили се активно или четящи темата.
Влизам, за да благодаря за пореден път за напътствията и да дам отчет за резултата след свършената работа.
Виното (сайдерът), което произведох е с 10 градуса алкохол, премерен с "прост" спиртомер.
Отзивите на всеки, който го е опитал са повече от добри. Вариращи от приятна изненада до "Страхотно е!".
От произведените 50 л, 30 раздадохме, за да се хвалим на хората:-)
Останалите 20 си ги държим за лятото. (Апропо... да го затворя ли в бутилки или мога да го оставя в тубата на воден затвор, докато започне консумацията?) Мъжът ми изпи 2 литра, каза, че е много хубаво и не смее да го пие, за да не свършва. Ще го държим като 20 годишна резерва:-)
Идеално бистро, леко жълтее като цвят.
Моите лични наблюдения? Нямам обяснение, но това вино страхотно развеселява пиячите. Хора, които съм виждала пийнали, че и препили, за пръв път виждам в такава веселба. Абсолютно сериозно го казвам. Не знам дали се дължи на повечето захар, вложена в производството, за да достигне градус, но... Не боли глава, не предизвиква киселини.
Тази година, ако даде Господ ябълки, ще направя повече. Само дето... голяма резитба падна. Хванах де са режа едната ябълка и мама каза, че съм изрязала всичко, което щяло да цъфти:-) И така оставихме другите неизрязани. Но... това си е друга тема...
Поздрави от мен и весели празници!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима