Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България

https://www.youtube.com/watch?v=-qYknjqEAWc
Ето и технологията от готов сок.....



https://www.youtube.com/watch?v=-2fZCFDC8pI

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Добре... мелим и сулфитираме веднага. Да кажем с калиев метабисулфит. Пише доза 6 г на 100 кг гроздова каша.
Съгласихме се, че тук ни трябва повечко, значи 10 г на 100 кг ябълкова каша.
Да тегля ли или да смятам, че 5 кг са ми 5- те литра отчетено по скалата на кофата, примерно?
Мога ли да го сложа, да кажем, още в първите 2 литра цялото количество и да добавям докато меля, за да избегна окислението? Или трябва да смеля цялото и наведнъж да сложа МТБС- та в края? Тук не ми трябва нито загряване, нищо, нали?
Дойдохме на важен въпрос, а инструкциите си противоречат. Англичаните казват добавяме PECTIC ENZIME 12 часа след сулфитирането. У нас се действа малко по- бързо - 2- 3 часа след него? Има ли значение?
Пак по английската технология, 12 часа след ензима се слагат захарта и дрождите. Съвети относно тази точка? Явно тук вече сме изцедили сока, измерили сме захарността, добавяме по изчисления. Трябва ли да се топи захарта? Във Вода или в сок? Не пречи ли водата на разреждането? Не пречи ли на процеса да се загрее много макар и част от сока? Дрождоте, като че ли бях чела, се добавят според указанието- има вариант да е или направо в сока или със загряване. Съвети относно това какви дрожди мога да сложа? Не виждам да се продават дрожди за шампански вина, поне не он лайн. Аз поръчах от Англия, но докато дойдат... Утре искам да се опитам да смеля малко ябълки, преди да се е развалило времето. И в този ред на мисли, по- добре е да взема някакви дрожди от аптеката. Една доза ще опитам с това, което намеря.
И прибирам галоните в къщи, нали? Искат температура над 20 градуса?
Хубава вечер от мен!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Леле Боже , аз мислех че само моята Мариана е такава! Отдъхнах си.
Спри се на една "рецепта" и ги слагай тия пусти ябълки , че като се прибере мъжът ти да има какво да пийне. :)

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Относно офертата за бяло вино, един съвет от мен- палиш колата, хващаш пътя за Бургас , пердашиш до Бяла, още с влизането отляво има винарна , има голяма табела "Дегустация на вино", влизаш и питаш за димят , дегустираш , ако ти допадне като вино, започвате да нагласяте цената и ако има сделка "воала" :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Поздрави на адашката! :megagrin:
Не е лесно да си перфектен, да не мислиш че е заради друго?
А и само от 2 дена питам ;)
А иначе, утре (или вдругиден) ще ги мятам тези ябълки. Ако стигна до мелене, добре.
Ще ви държа в течение. Тези, които ги интересува, де :)



Колкото до Бяла... То ако ще го правим това нещо с дегустацията и търговията, ще стане като си дойде моряка.
Аз, както писах в първия си пост, най- близкото до алкохол, което съм употребявала някога е... сироп за кашлица.
И не ми хареса :)
Но! Ако някой ми каже "Виното еди къде си е много хубаво!", веднага купувам. Не си правя майтап, доверчива съм, а и в този случай едва ли имам критерий за оценка :)

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Е, понеже в този цитат мисля че пише обратното :)

Ако някой има готово бяло вино в момента или тук до месец- два, да пуска оферта. Само не знам как може да дойде от някъде до Варна, но това е вторичен проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
До Кариби:

Тъй, тъй... Обаче не пишеше, че трябва да отида да пия ;) Аз. Лично. Че и да ми хареса :lol:
Ако си залагаш авторитета на разбиращ, ако на теб ти е харесал този димят, доверявам се и отивам да купувам.
Само че ще трябва да ми кажеш как се казваш, за да мога да отговоря адекватно като ме попитат кой ми е препоръчал виното :megagrin: За добро или зло :zauf2:
Сега сме сериозни. В какви съдове го предлагат? Пластмасови бутилки и тубички?
Нали не трябва да си нося мои?
И... нещо като цена? (ако не е тайна)

Иначе ъпдейт по темата:
Днес брахме и мачкахме "реколтата" от грозде.
С ябълките нищо не се случи, поради простата причина, че никъде във Варна няма Lafazim extract. Или, поне, аз не открих. (А не искам да започвам нещо неподготвена).
Утре сутрин го чакам с ЕКОНТ- а и действам.
Трябва да изпреварим студа в четвъртък- петък.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Вай вай, във винарните виното е бутилирано


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Извинявам се за повторението на поста. Ами и цените са различни според качеството и по принцип тръгват от 3-4 лв литъра :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 21:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Какво ще е това вино за 3-4лв?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ами пак ще е по добро от това което се кани да прави от ябълки . После - пише си вино, има си доста държавни институции, без чийто подпис продукта не може да излезе на пазара . Е как да го наричам ? Е то ясно че не е вино, ама? Ама по винарните има и от 10 лв и нагоре , само казвам откъде тръгват цените.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Момчета, не се карайте :motz:

Стига сега, не ми секвай ентусиазма за ябълковото.

И не че нещо, ама аз въобще не разбрах, че става дума за винарна :datz: и затова зададох така въпроса за "опаковките".
ОК, в такъв случай, като си дойде консуматора, качвам го на колата и го водя на дегустация.
С това не мога да се справя.
Хубава вечер на всички!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 20:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Някои купувал ли е от тук?За 3-3.50лв.... :roll:
http://ilv.my.contact.bg/PRODUKTI.htm


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 21:28 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Всичките до едно съм ги купувал и опитвал през 2011 или 12...за нищо не ставаха.Магазина също пълна мизерия....абе въобще пълен упадък цари там...лично мнение

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Вече имам конкретни въпроси.
Смлях половината ябълки днес, изкарах 50 литра ябълкова каша.
Ама май сгафих.
Първо: На тези 50 литре сложих 10 мл серниста киселина.
Второ: Сложих киселината днес следобед, а 2- 3 часа след това не сложих Лафазим Екстракта, нито дрожди.
И за да не решите, че съм подходила несериозно, проблемът е, че мислех, че имам още 2 часа на разположение и кухненски робот, с който трябваше да смеля другата половина ябълки и 2 часа след това да сложа ензима. Но се наложи спешно да хукна да си прибирам детето от градината и баща ми категорично отказа да се занимава с ензима.
Въпросите ми са:
Видимо, ще изкарам още 50 литра каша. Смятам да я добавя в бидона при смляната и сулфитирана днес. Предвид това, че количеството серниста днес беше в повечко, да слагам ли утре още за новата каша?
Мога ли утре, 15- тина часа след сулфитирането да сложа ензима?
Колко време след ензима да сложа дрождите?
Дрождите едновременно с активатора или...?

Добавките, които съм купила са:
Lafazim Extract- колко мг да сложа на 100 л ябълки? (За вино пише 2- 3 мг/ 100 л).
Zimaflore X5- предвид това, че съм се позабавила с тях, да ги активирам ли със загряване или...?
Dynastart- активаторът подходящ ли е за дрождите и кога да го сложа- едновременно с дрождите или на по- късен етап?

Още нещо, малко в страни от ябълките:-)
Мога ли да сложа Лафазим Екстракт на Бяло грозде, 2- 3 дни след смачкването, при положение, че не е източено още и колко време да стои преди да се източи?
Баща ми си заряза гроздето, за да се занимава с моите ябълки и не остана ред да го източи днес. Стои си в бидона със сернистата. Поне ензим да му сложа или...?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Последна промяна maryana на 22 Окт 2014, 21:52, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима