Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Yulian Aleksandrov написа:
Някои купувал ли е от тук?За 3-3.50лв....
http://ilv.my.contact.bg/PRODUKTI.htm

В момента пия от кабернето :prost2: (“Каберне” (наливно) - 3,50лв./л.)
за тази цена е идеално.... поне знам че е от грозде.
Пс .в момента има само
“Каберне” (наливно) - 3,50лв./л.
Сторгозия”червено (наливно) - 3,00лв./л. или 2,60 беше
И бяло наливно - 'наслада' пак 2,60 лв. литара
вината са среден клас и за тази цена са :thumbs1:
Мариана вземи купи вино на мАжо си и не се занимавай с глупости :megagrin:
viewtopic.php?f=10&t=1942

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2014, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
То много хубаво. Единият пита за виното във Винпром :zauf2: , а другия му отговаря, че пие, ама ми оспамихте темата.
И никой няма да ми види въпросите. :help: А може би беше въпрос на часове...
Аз исках съвети как да направя вино от ябълки, а не защо да не направя.
Може и да го изхвърля накрая, но съм се постарала. 3 дни стържа ябълки като луда. И ходя като пиклива до банята на всеки час да бъркам, заради ензима.
Започнала съм, дотук съм дала 50 лв за добавки, като сложа захарта и още това- онова, ще ударя 100 лв.
А можех да купя за тези пари 30 литра вино от грозде от винарната и да си гледам работата, нали!

Наздраве!

ПС. В случай, че някой прочете това и може да ми даде съвет, колко време след влагането на Lafazim Extract- а мога да изцедя кашата?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2014, 23:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Аз бих я изцедил след 2 дена....
Ако няма ферментация бих охладил течността до 8-10 градуса,заедно със това бих сулфитирал , вложил бентонит...Бих го оставил в покой за 12 часа след ,което бих го махнал от утаилата се каша...Следват дрожди...с малко Тиазот РН...след 4 дена още малко Тиазот РН....Изчакване да завърши напълно процесите на ферментация-20 дена след още 10 примерно сваляне от грубата утайка ,тогава отново сулфитиране с бентонит...още 5-6 дена и сваляне от бентонита....последните три операции да се прведът на студено...навън ако има температури от порядъка на 3-4 или минусови темп.

Ако пък е почнала ферменатция, тогава от горното само това :
....Изчакване да завърши напълно процесите на ферментация-20 дена след още 10 примерно сваляне от грубата утайка ,сулфитиране с бентонит...още 5-6 дена и сваляне от бентонита....последните три операции да се прведът на студено...навън ако има температури от порядъка на 3-4 или минусови темп. също е добре...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2014, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Мога да кажа само ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
По всичко личи, че се движа точно по този план :)
Планирам утре да изцедя кашата, което е два дни след внасяне на ензима.
Времето, от това повече няма как да помогне.
Надявам се утре изцедения сок да е с необходимата температура.
Бентонита 20 гр на 100 л или повече?
Захарта кога? Измерих захарност 10% при 10 градуса температура. Трябва ли да се преизчисли (пише да се мери при 20 градуса)? Как?
Купения от мен активатор Dynastart да изхвърля, да запазя или да вложа?
Мога ли да го ползвам едновременно с препоръчания Thiazote-PH и в каква последователност (или едновременно)?
Хубава вечер от мен!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 07:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Измерих захарност 10% при 10 градуса температура. Трябва ли да се преизчисли (пише да се мери при 20 градуса)? Как?

Защо не го темперираш на печката до 20 гр. и не го измериш тогава :?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
В сайта на винарко.ком има таблица за корекция на захаромер - виж там с колко трябва да коригираш, вероятно ще е градус до два при тази температура.
Относно Династарт и тиазота - ами сигурен съм че си получила точни инструкции разпечатани вътре в поръчката ти -отнема около 5 мин. да се прегледат. Знам, защото и аз оттам поръчвам.
Династарт се слага във водата в която ще сложиш дрождите, но преди тях. Тиазота се слага след като си сложила дрождите в сока за ферментиране.
Аз бих пропуснал бентонита + серниста на този етап - бих ги използвал чак след като премине ферментацията.Въпрос на визия все пак. Ти няма да направиш повече от 40-50 л. сок.Вероятно ще се изпие бързо предвид времето, а и температурите ще ти помогнат за утаяването после.
Все пак Илюша е по-опитен, това е мое лично мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Благодаря!
Ще прегледам сайта.
Прочетох инструкциите на династарт- а, но нищо не пише как и кога да се слагат.
Ще използвам твоето указание.
Само че... днес (или по- скоро утре, заради ужасното време) ще мога да източа и да вложа само дрождите с династарт- а.
Захарта веднага след дрождите или може и в следващите дни?
Предполагам на първо време ще имат какво да хапват, но пък... казвайте :?:
Не съм купила Тиазот. И сега като го поръчам, ще дойде във вторник.
Надявам се да не е проблем да го добавя тогава.
Да, предполагам бързо ще се изпие виното, ако с ваша помощ стане :kaffee2:
А колкото до количеството... ще докладвам. Настъргах 140 литра ябълки- в 2 бидончета са, ще видим колко сок ще пуснат като минат през пердето :) .
И има още 2 необрани дървета.

ПП. Има ли смисъл пулпа след изцеждането да се залага за ракия?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 12:02 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Не трябва да слагаш и двете подхранки - ще предозираш азотните съединения и ще :furz: засмърди !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 12:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Стана тя! Само с династарт- а, без тиазот ще стане ли или въобще да не го слагам, а да сложа само тиазот?
Виж какво пише за него:
- При рехидратиране на дрождите доставя крайно необходимите за мембраната елементи - стероли и гарантира нейната пропускливост, устойчивостта й на алкохол и по-висока ефикасност за транспортиране на захарта на последното поколение дрожди.
- Не внася усвоим азот. Ако гроздовата мъст е с недостиг, добавянето на неорганичен азот (чрез Thiazote PH или Диамониев фосфат) може да е необходимо в края на лаг фазата.

И понеже това "лаг фаза" ми е толкова ясно като понятие:-), а и как да разбера дали азота е в недостиг?
Хората опитват и действат, ама аз... и за дегустатор не ставам.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 12:39 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Извинявай - сгрешил съм !Незнайно защо си мислех че и двете добавки са източник на азот ! Ябълките са бедни на азот , така че в такъв случайй ще трябва да добавиш и тиазот.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
В интерес на истината, и аз така мислех и затова избрах династарта.
Чак когато Илюша писа за Тиазота, се зачетох относно азота.
И въобще не се извинявай. Стигнахме до вярната, според мен и теб следваща стъпка.
Поне ти потвърди, че двете заедно са нужни и магат да живеят "на съпружески начала":-)))

И тъй като продължавам да чета и да се объркавам, удачно и необходимо ли е да се внесе танин?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:) Може ли да постнете някоя снимка ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Утре се надявам времето да позволи да изцедя сока и ще снимам.
Сега е в непрозрачни бидони и не е интересно:-)
Но е факт, че се разслоява след ензима.
Все още мирише само на сок.
Няма следа от започване на ферментация.
Надявам се да успея да откаля и да засея дрождите, преди да започне спонтанна ферментация.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Колежке , обърни внимание на температурата на материалът.
При 17 градуса почти няма ферментация , трябват ти стабилни поне 20 гр.
Ако охладиш за малко и спре после не тръгва .
Докато трае бурната ферм. 10 дена спя при виното , и жени не ме интересуват :(

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 23:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Захарта сложи като изцедиш сока и задължително сулфитирай+бентонит...
Идеята на тази операция е силно разслояване на фракциите, отделяне за ферментация почти чист сок и дезинфекция на средата .
Една ферментация при температура от 17тина градуса ще даде едно по-свежо вино,но пък малко ще се удължи във времето.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима