Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2014, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Ха сега де!
Хвърлихте ме в смут с падане на температурата.
Ще ме накарате да купя печка за банята и да го вкарам там :)
При температура в мазата около 10 градуса, примерно, колко би била температурата в галона? Колко градуса на въздуха трябва да поддържам?
Вариант ли е да наредя галоните един до друг и да ги постоплям с електрическо одеало или ще им дойде множко? Не знам каква температура вдига :?
Най- добре ще е като че ли да изхвърля рибите и да го напълня в аквариума :D И нагревател си има, и филтър... Че се и вижда.
300 литра в контролирана среда. Накрая ще му включа УВ лампа и ще го "консервирам".

Задължително ще сулфитирам. Имам и КБМС и бентонит подготвени.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 00:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Най-добре в спалнята между кълките,там температурата е постоянна,само влажността е променлива :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 04:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет maryana,рибите може да не изхвърляте а да използвате само нагревателя,стига да не са някой капризни цихлиди :D (шегувам се) вашият обем предполагам да е не повече от 50л. така че може и това да е решение,нагревател от макс.100W ще ви даде възможност да регулирате температурата,разбирасе всичко да е във един съд.
Мисля,че за ябълковото вино температури от порядъка на 16/18гр по време на ферментация са дори по препоръчителни.По време на ферментация температурата на ферментиращата мъст е винаги по-висока от околната,особенно във шапката.(при неконтрулирани със тех.средства процеси)Ако имате възможност да преместите галоните у дома (баня килер) също е вариант 10те градуса във мазето са ниски а със ел. одеяло може и да претоплите този малък обем.След направата на сайдера се постарайте да ограничите максимално оксидацията по време на съхранение.
Ако е възможно...снимка или марка и модел на този робот герой дето е смелил ябълките :) ...какво нещо е техниката :) ....Успехи ви желая поздравления за ентусиазма.


П.П Врачаните държът на пиене,ядене и майтап,обаче на студ хич ги нема :D свикнали са булките да ги топлят,затова и някой от тях се врът покрай бидоните със дЖибра на топло...предвид падналите в момента тем.във БГ....под предлог,че така по изкъсо контролират процеса :fies:

Поздрави :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Абе, хора,
Как да го слагам този бентонит?
Сега чета, че искал да се накисне във вода и да се изчака 12- 24 часа да набъбне,
като преди това 2 часа непрекъснато се разбърква! :shock: Какво значи непрекъснато?
Значи за 100 литра сок, 100 грама бентонит+ 1 литър топла вода и да го слагам чак на другия ден ли?

Пуффф, да бях прочела и питала по- рано?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 11:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Разтвори го в 500млл с гореща вода....докато изстине водата и го влагай с много бъркане.Ще свърши работа да увлече грубите частици ,което е и целта на това влагане.
Докато стои бентонита 12 часа приблизително ,даже е добре температурата на мъстта да е ниска...около10гр...
Непосредствено преди засяването на дрождите, най-бързо при този обем температурата се повдига с 2-3 бутилки 7-10литра от минерална вода пълни с гореща вода...
Като се повдигне до 18-20 гр вече наистина можеш да поддържаш температурата с нагревател от аквариум...колеги от форума го слагат в бутилка пълна с вода и нея я потапят в мъстта .
Но при всички случаи при ферментация температурата не бива да пада под 16гр...иначе нещата почват да се развиват с много ниски темпове.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
ОК, за бентонита добре. Тъкмо си мислех, че оттървахме още 1 ден.
За ферментацията какво препоръчваш?- в бидон ли да го оставя или след като го отлея от бентонита, да го налея в галони.
Такива ми бяха намеренията, де, за да мога след бурната ферментация да ги долея и да им сложа водни тапи. А и да се вижда какво се случва.
Или да го оставя в бидон и след 1 седмица да го прелея в галоните и да го затапя?

ПП. Оставям го навън сега с бентонита. В затворен съд, естествено.
Може ли да престои повече от 12 часа върху тинята? Да го отлея утре, примерно?
Тогава ще го затопля и ще засея дрождите.
Захарта беше след като отделя калта, нали? С дрождите.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 12:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Може да престои повече от 12 часа...но не прекалявай.
Преведи бурната ферментация(5-8 дена) в бидон защото ще има доста пяна.
След това галоните трябва да са на воден клапан.
Захарта-добре де малко по-нагоре съм писал... не е с дрождите ,а я слагаш така че да може и тя да се сулфитира.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Давам отчет:

От настъргани 137 литра ябълки, след добавка на ензим и престой 2- 3 дни, на ръка- в парче перде се изцедиха 70 литра ябълков сок. В пулпа категорично има още сок, но нямам преса, а нямам ръце вече да стискам повече. Може би щеше да излезе поне още 10- тина литра.
Сокът е сулфитиран и са добавени 7 кг захар. (Измерена захарност при стъргането 10%, мерено с прост захаромер).
В момента бантонита се подготвя. 70 грама със 700 мл гореща вода. Може би ще се наложи да ползвам миксер преди влагането? Планирам това да се случи някъде следобед и утре сутрин да се източи в друг бидон, който ще бъде прибран на топло за бурната ферментация.

Работим навън, бидонът ще остане навън, под навес, капака стегнат с обръч до утре сутрин. :cold:

Сега, обаче, чета прогнозата. Те температурите ще са около нулата. Пречи ли му?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не , че искам нещо да предричам ... но тук много по- големи от теб винари понякога произвеждат вместо вино - 300л винен оцет( дано тази година и аз да не съм от тях ) , който тайно изхвърлят в канализацията :evil:
Ако не стане сайдер в теб ще се натрупа огромен заряд нерви :explode: които трябва някъде да разредиш , един добър вариянт е да изкараш на двора стар РУСКИ телевизор и с брадва да го праснеш в кинескопа , или да натрошиш скъп сервиз в бетонна стена .
Може и да надраскаш колата на комшията с пирон , звукът от това мн успокоява , и човек заспива усмихнат :roll:

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 17:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Студа не пречи...Надявам се си сулфитирала, след като си разтворила захарта.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Да, благодаря ти, че се включи навреме, за да поправя грешката си от недочитане.
Подсладих, сулфатирах, бе(н)тонирах... :)
И тъкмо се чудех дали и с какво да го покрия да нощува, да не настине.
Утре сутрин ще го източа и влиза в къщи.
Поръчаният по- късно Тиазот ще дойде във вторник.
Утре ще му сложа дрождите с Династарт- а, а ден по- късно Тиазота- 20 г/ 100 литра.
Три дни по- късно втората доза (пада се четвъртия ден от засяването).
И след още 4 дни- общо 8 се надявам да е приключила бурната ферментация и прехвърлям в галони.
Правилен ли е плана? Моля за корекции докато е време и докато сте сигурни, че съм разбрала правилно. :lol:
За какво да внимавам при прехвърлянето за тиха ферментация?
Нещо за температурата? (че ме стреснахте, че ако го охладя спира). Да затопля ли стаята, докато работя?
Допирът до кислорода на този етап още не пречи или...?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Засега изглежда добре...
Х5 дрождите са с оптимална температура между 14 и 18 гр. аз ползвах такива за траминера тая година - по-добре да си в тоя интервал или съвсем малко да се отклониш отгоре или отдолу, като цяло гледай под 10 гр да не са, както и над 20. Като цяло за по-свежи тонове на виното е по-добре да са по-ниски температурите. 8 дена за бурна е малко много - според мен още на 4-5 ден ще си готова за водния клапан - когато спре да се пени много е готово за отделяне, а тук е фактор леката газировка и липсата на танин, което влияе на окисляването.
Баси.... какви жени имат хората :2thumbs: , аз къде гледах.... :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Цитат:
Баси.... какви жени имат хората :2thumbs:


Браво Мариана, даваш нагледен урок, как се става успешен винопроизводител като използваш знанията на форумните събратя с повече опит.
Ако се огледаш във форума повечето от нас споделяме "проблема", след дъжд качулка, а не да се поинтересуваме предварително и да изберем правилния подход за ситуацията.

Приеми моите адмирации и дано ти стане ароматен сайдера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Прикачени файлове:
5.jpg
Благодаря за комплиментите!
Аз пък, казвам "браво" на жени, които са си намерили мъже като вас :)

И да си дойдем на темата (и да отчетем грешките).
1. Ползвах непрозиращ бидон, в резултат на което "изгубих" много материал при отливането.
Изтеглих само бистрата фракция, като си мислех, че останалото е само "кал". Но се оказа, че е имало един слой жълт мътен сок, а под него вече "мръсното". Но... беше тя.
2. Заради вчерашния студ и работата навън, малко се попретупаха нещата с разтварянето на захарта, в резултат на което, по дъното на бидона беше останала неразтворена захар- около 0,5 кг. Сега е в "калта"

Въпросът ми е: Мога ли за нещо да я ползвам тази мътилка или...? 15 литра е. Приемам всякакви идеи. ;)- за ракия, за оцет или да полея дръвчетата. Или е вредно?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Последна промяна maryana на 27 Окт 2014, 19:30, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Така... след поредното преливане, в крайна сметка имам чисти 60 литра, в които днес засях дрождите.
Оказа се, че сме изцедили не 70, а 75 кг ;) , но 15 от тях са брак.
Сложих и Династарт, въпреки че не беше ми дадено като съвет, но бях го купила вече и реших, че няма да навреди.
Разбрах, че заради недостатъка на азот в ябълките е наложително да добавя Тиазот PH.
Утре пристига и го слагам. И пак стои въпроса: Технологията е на 2 пъти. Утре- на втория ден след дрождите слагам по 20 гр на 100 литра (при мен 12 гр на 60 литра). Другата порция кога?
Налага ли се корекция на захарта и в кой момент може да бъде направена? Защото... Първо: Беше грешно отмерено количеството изцеден сок. И сложих не 7,5 кг, а 7. Знам че 0,5 кг не са от голямо значение, но като добавим и факта, че в калта остана неразтворена още захар... 1 кг неприбавена захар на 60 литра сваля с повече от 1 градус крайния резултат. Дано някой ме разбере какво обяснявам :megagrin:

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима