Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Въпросът ми е: Мога ли за нещо да я ползвам тази мътилка или"
Утепало се е за ракия,както се казва на изискан френски. :megagrin:
Слагай я при пулпа(нали не си го изхвърлила), захарен сироп и ...чакай допълнителни инструкции.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Не, не съм изхвърлила пулпа. ОК, ще зарадвам тате, че има още материал за ракийката:-))
Не му ли пречи бентонита?
Ще откриваме ли нова тема за ракията или ще пишем тук? :megagrin:
И нека инструкциите да започват, не чакайте да питам :help:

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Роботът- герой се казва Филип(с) :)
Моделът е Philips HR7638
Нищо кой знае колко страшно. 600 вата е, но се справи геройски.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 22:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
maryana написа:
Дано някой ме разбере какво обяснявам :megagrin:

За трети път:
Другата порция Тиазот 3-4 дена след започване на ферментацията.
Захар няма да коригираш,като не знаеш точната в момента...и защо има неразтворена в калта? Не я ли бърка до разтваряне?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Колежке, има един лаф дето го знае всеки- много баби, хилаво дете. Затова слушай само един.Засега виждам че се справяш екстра, със съветите на ilu6a.Мой съвет е и за напред да го слушаш.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Слушам го, де :megagrin:
Ама когато някой друг каже нещо, което противоречи с неговите напътствия и не бъде контриран, започвам да си мисля, че може и иначе :D
И видя ли го сега? Нищо не ми каза за калта. Сега да слушам ли теб за ракията? ;)

И... да, явно не съм бъркала достатъчно и е останала неразтворена захар. Иначе бърках. Много. И после с бентонита пак. То иначе 5 кила неразтворени щяха да останат :) Ама в този студ... Не посмях да подгрявам сока, че нали трябваше да е студен- около 8 градуса.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Нищо не си загубила.Слушай го и за ракията, разбира се.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Аз тази кал ако е доста гъста не бих я сложил към "сухия "остатък след цеденето....за 2-3 кг захар останали там да правя джибрата още по-загорима не бих рискувал...
За ракията...ами колкото сок си изцедила ,толкова вложи обратно под формата на 22% захарен сироп.
Няма да сулфитираш,няма да подкиселяваш,няма да слагаш Тиазот но ще следиш при ферментацията за странични миризми-на яйца примерно.Ако усетиш нещо такова,пък макар и леко тогава ще добавиш Тиозот порция за 100кг.Ферментация ще възбудиш като гребнеш и добавиш към джибрата от вече ферментиращия сок....или ако имаш останали дрожди -с тях.
.
Бъркане сутрин и вечер колкото да се обмокря това което е изплувало отгоре .Държиш температурата да е около 20гр.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Лично мое мнение е, че е по-добре да си помислиш има ли смисъл от правенето на ракия от пулпата на ябълките. Най-ценната характеристика на ябълковата ракия е нежният аромат на ябълки. Ако не го постигнеш, язък за труда, дестилат можеш да направиш и от картофи например, но я няма насладата :) . За разлика от гроздето, което често се използва за "второ зареждане" след като се източи виното /при ароматните сортове по-често/, за да се направи ракия, ябълките не мисля, че са толкова ароматни колкото определени сортове грозде, което позволява задоволителни резултати при подобни дестилати. Няма как да се сравни ракия дестилирана от материал, ферментирал от плод с варианта - останалата пулпа + захарен сироп. Да не навлизаме в темата за повишеното количество метил, който се образува при ферментация на цеулозата от ябълковия материал.
Ябълки за ракия можеш да намери и по 20 ст., остава само сериозния труд, защото като гледам "роботът-герой" сигурно доста си се потрудила. :2thumbs:
В случай, че се решиш за ракията действай по рецептата на Ilu6a и успех!!! God helps the brave.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 11:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
В случая метила даже ще е по-малко,тъй като основната част от пектина е със сока ,който ферментира за вино.
Аромат ще има-гарантирам,разбира се не така интензивен ,както ако е направен дестилата от целия плод.
Но интензивността на носа понякога е минус при плодовите дестилати ,тъй като идва твърде силен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Благодаря, момчета!
Току що затворих бидона с пулпа и захарния сироп.
От тук нататък мога да следвам само инструкциите по отношение на следене на миризмата.
Имам останали дрожди, имам и тоазот и ще питам пак. ;)
Обаче! Няма как да се преборя с баща ми за температурата.
Досега джибрите му все на открито са "врели", така че единственото, което можах да постигна е да сложи бидончето в банята, но тя е с външна врата, така че... температурата е около 10 градуса . Другата седмица ще се постопли и се надявам това да помогне на ферментацията.
Относно виното:
Вчера сложих дрождите, но няма никаква активност.
Сега добавих Тиазота и ще опитам да позатопля малко.
Термометърът ми е малко... рибка за къпане на бебе, но... нямам по- точен.
Факт е, че отчита 15 градуса и няма никакво намерение да започва ферментация.
Сега слагам електрическото одеало и отивам да търся по- малък наревател за аквариум, защото моя се оказа голям и не мога да му намеря шише, в което да го сложа.
Следващ конкретен въпрос: Мога ли и трябва ли да разбърквам бъдещото вино или това пречи на ферментацията? Приемаме, че ще успеем да го вкараме в режим. След 3- 4 дни като добавам втората порция Тиазот, как да стане? Предполагам, че трябва да се разбърка. Това да не спре ферментацията?
Стига въпроси за днес :)
Благодаря ви за съветите и за отделеното време :respekt:

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 14:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Няма от нужда от постоянно бъркане,тиазота просто го вложи леко разбърквайки-това няма как да спре ферментацията.
За момента температурата е ниска и не очаквай някаква сериозна активност близките 2 да не кажа 3 дена-това за виното.
За джибрите за ракия...така няма да тръгнат също скоро...а като тръгнат да вършат работа при тази ниска температура , натрупавайки малко алкохол ще спрат да работят.
Баща ти, нека уважи твоите усилия и се съобрази с "програмата" ти.
Трябват ти температури минимум 17-18гр за една правилна и докарана докрай ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Няма как да се сравни ракия дестилирана от материал, ферментирал от плод с варианта - останалата пулпа + захарен сироп. Да не навлизаме в темата за повишеното количество метил, който се образува при ферментация на цеулозата от ябълковия материал."
Относно метила, смятам че не само няма да бъде завишен а напротив.Основния процент алкохол ще дойде от захарта, която продуцира метанол клонящ към нула .Като съберем и процента на метанола от целулозата, и разделим на полученото количество алкохол, той ще бъде много малко изразено в грам на литър.Ако нямаше добавена захар, картината е съвсем друга.По тази причина добавянето на захар винаги намалява метанола в крайния продукт.Това е най-сигурния, но незаконен начин за намаляване специално на метанола, при плодови дестилати.Има го дадено на много места в литературата .Негативния ефект е ,че ракията става по-остра, но ако отлежи в буре след 6-8 месеца няма и помен от тази острота.Аромат вярно че се губи в сравнение с чист плод, но той всъщност в голямата си част е останал в пулпа, защото ензимът не е "остъргал"всичко.Иначе щяха да останат само ципите, които са чиста целулоза , но ароматите са в непосредствена близост до тях.Плюс това колежката спомена че не е изцедила докрай пулпа, така че и там има какво да вземе като аромат. Тая мътилка в двете туби обезателно щях да вкарам при джибрето,но ilu6a има право- ако я изварява някой аджамия може да загори казана.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Ферментацията започна.
Нормално ли е на повърхността, където ми плува в момента рибката- термометър да е 23 градуса?
Като я потопя вътре е 19. Да го оставя ли при тези условия или да изключвам нагревателя от време на време, за да я сваля малко?

За ракията имаме напредък ;) Съгласихме се да вкараме бидона вътре при виното.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 15:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Естествено ,че е нормално горния слой да е по-топъл при условие че се подгрява...Някъде около 7ми клас се споменава в учебника по физика....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mitkom и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима