Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Физиката и в Университета не ми беше най- силната дисциплина ;)
Естествено е да е по- топло, мен ме притесняват достигнатите на повърхността 23 градуса да не скапят дейността на дрождите и затова питам дали да сваля малко температурата. Намалих я, все пак.
И потопих "рибата" в дълбокото, да не ме плаши. Сега "живее" при 17- 18 градуса.
Мисля, че с това вече изпълнявам с точност указанията ти.
Благодаря за кой ли път! :gott:

А ти се навъртай пак, ако имаш възможност и желание, че след ден- два пак ще имам въпроси :lol:
Да не изпреварвам събитията...

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 10:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте с днешна дата!
Мисля, че дойде време за последващите инструкции.
В понеделник засях дрождите в бъдещото вино, от вторник ферментацията е факт.
Двукратно внасяне на активатор Тиазот, втората доза беше в четвъртък.
Подгрявах само първите 3 дни до температура 17- 18 градуса.
Последните 2 дни без подгряване температурата е 20 градуса, произвежда се сама.
Според предвижданията и съветите прочетени тук, бурната ферментация трябва да премине тези дни.
И очаквам следващи инструкции. :buch:
Ще прехвърлям в галони виното за тихата ферментация.
За какво трябва да внимавам? Преливането бавно с маркуче ли трябва да стане или може и с отливане през фуния?
Да очаквам ли наличие на утайка сега при преливането?
Колко въздух мога да оставя в галоните? до гърлото ли трябва да налея?
Водния затвор се "забива" във въздуха, нали, не се потапя?
Допуска ли се преместване, разклащане, евентуално?
Температурата? Колко време е необходимо за тиха ферментация и как да проверя кага е приключила? :lab:

Позволих си да сложа 4 грама танин на 60- те литра, въпреки че не получих инструкция за това.
Това как ще повлияе на процеса и крайния резултат? (Имам още ;), в случай че трябва да сложа още )

Хубав уйкенд на всички!
И отново благодаря за вниманието :respekt:

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 10:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
До тук всичко е ОК
Ще изчакаш,докато вече няма явни признаци на ферментация и тогава ще преместиш в по-малките съдове...Там ще стои 20тина дена.
Апропо по-добре е да го оставиш в големия но при условие ,че можеш да го затвориш и него на воден клапан...(той не се потапя в течността)Можеш да местиш, не можеш до му навредиш ,но ще вдигаш утаилите се частици...а тях при следващото откаляване ще ги махаш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
За мен ще е по- лесно да го оставя там, но въздуха вътре не пречи ли?
Бидонът, в който ферментира сега е 100 литра. Ако това, че половината е "пълен" с въздух не му пречи, няма никакъв проблем да дупна капака и да сложа в него водния затвор.
Затваря се на винт. Трябва ли да се опитвам да го херметизирам? С какво, евентуално?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 14:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Празнината над него не е проблем,стига да се затваря херметично.
Ако не можеш да уплътниш добре бидона ,по-добре да е в малките съдове на водни клапани всичките.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
ОК!
За сега си ври стабилно, като спре, ще докладвам своевременно ;)

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте,
Давам отчет и питам дали трябва да ме притеснява нещо.
Бидончето беше оставено без надзор последните 2 дни.
Тази сутрин отивам, няма и следа от ферментация. Трябва да е спряла вчера. Докато си пукаше и пенеше... Проблем ли е?
Реших, че е по- добре да го оставя в бидона, вместо да го местя в други съдове.
Затворих му капака и го пробих за водния клапан.
Уплътненено е всичко.
Какво се случва вътре?
Не знам как да нарека в момента течността. Вече не мирйше на сок, мирише ми на мая.
Много мътно е на вид и гадно на вкус, накарах да го опитат.Температурата е 16 градуса без подгряване.
Мога ли дс го оставя при тази температура или...? Малко ще ми е сложно подгряването, защото нашите вече се прибраха и ме е страх, че ако го оставя да се топли, ще го прегрея. Уж на ниска температура настройвам нагревателя, а става 20 градуса.
Коя е по- добрата температура в момента- 16 или 20?
Планирам да го оставя без да го разбутвам така до 1.12. Добре ли е?
Трябва ли междувременно да проверявам нещо и как?
Казвайте какво още ще ми трябва по процедура, че пак ще правя поръчка към 'винарко', заради една силиконова тапа за бурето на баща ми:-)

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Марианче, Марианче затова на корабите не допускат жени-щото винаги могат да организират паника, не за друго. :megagrin:
Температура 16 градуса е идеална, стига да можеш да я поддържаш.Това че не виждаш явна ферментация не значи че е спряла.То зависи и от породата(щама) на дрождите, но при тази температура рядко някои няма да работят. Вземи си един свестен захаромер, и един термометър.Закачи един картон и всеки ден мери температура и захарност.И записвай.Признак на спряла ферментация е, че захарността спира да пада,а също и температурата намалява.Тези показатели бавно се променят на този етап и затова ферментацията е кръстена "тиха".Успех!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 15:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
До 1.12 не е добре да го оставиш така!
След 7-8 дена(примерно) ще трябва да го махнеш от първата утайка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
нали? За корабите. А моят мъж се чуди за какво ми е диплом за корабен механик, а си стоя на брега :megagrin: И хич не му иде на акъла какъв екшън би се заформил :lachtot:
Така... значи, аз си играя да херметизирам, ти сега (Илюшка) ще ме караш да го отварям ;)
Защо ли ми напомни вица за оня, дето искал да слезе от автобуса и друг му казал: "Ами Вие като ще слизате, защо се качвате!?'
Че и аз... защо ме караш да го затварям, като ще трябва да го отварям :lol:
А сега сериозно.
Държа го с водната тапа една седмица. После? Отварям го и го източвам в друг съд? Нищо че въздух, това- онова?
После пак го затапвам и пак на воден затвор? (Ако пробия още някой капак на бидон на баща ми, ще ме прати да си купувам бидони ;) ) Ще се справим с това :) Ще трябва ли да слагам бентонит? (Колко?)Или трябва да утаи само? Сега е равномерно мътно. Мама каза, че на такова му викали 'болно вино' :krank:
В този момент серниста киселина НЕ, нали?
16 градуса си ги поддържа без проблем. На дрождите пише, че работят до 13 градуса.
Купих си захаромер, но простичък. Сега имам 2 - един руски и един български, може и да ми е набор. Е, показват еднакво, но.. Не съм убедена, че ще започна ежегодно производство, за да купя рефрактометър и ще се примиряваме с това, което показват примитивчетата.
Колко пъти още ще трябва да слагам бентонит? Да поръчам, ако ще ми трябва допълнително.
Хубава вечер от мен! :sleep:

ПП. За да не се налагат сметки и четене назад,
на 26.10. го цедихме и слагахме бентонит,
на 27.10. отляхме и засяхме дрождите.
Сериозно завря на 29, ден след добавяне на първа порция Тиазот.
На 4.11. го затворихме за тиха ферментация.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
На 18.11 ще го махнете от грубата утайка,ще сложите бентонит и ще сулфитирате.Достъпа на въздух да не те притеснява.
Всичко това обаче,ако няма никакви следи от ферментация.
Това,че е мътно е нормално няма как друго да е след 7-8 дена ферментация...Съмнявам се майка ти да е виждала ферментация на бистро вино.
Бентонит ще слагаш 1 път...после ще гоните обработка със студ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Ок,
Ако няма балончета в затвора, на 18.11 го източвам в друг съд и оставям утайката в този. (Може ли да "ходи" при джибрите или е боклук?)
В новия съд, слагам сулфит и бентонит. Едновременно ли? Грамажите- 1 грам на 10 литра ли? По това време вече трябва ли да има вкус на вино?
Колко дни след бентонита ще го източа? И вече в бутилки ли?

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 11:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Утайката в канала.
Първо бентонита ,после КМБС не повече от 8гр за 100л.
8-10 дена по-късно сваляш от утайка.
След това воден клапан и покой 30-40 дена. За бутилиране е твърде рано да се говори.
Нека минат поне 2-3 месеца...минимум.Възможно е и второ леко сулфитиране.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Явно съм останала с погрешно впечатление, че това е бързо вино. Под 'бутилиране' нямам предвид за съхранение, а прибиране в малки съдове за консумация. След откаляването ще останат около 50 литра най- много, така че... няма да има за бутилиране.
Боже! Какъв оптимизъм! Не само си мисля, че ще стане, ами и че ще е хубаво и ще се изпие бързо:-)
Иначе казано, виното би станало годно за пиене чак за Зарезан ли?
Вече питам за ракията. Въпреки указанията ми, баща ми сложи в пулпа 40 литра вода и 7 кг захар. Припомням, че бяхме изцедили 75 литра сок. Джибрите врат, уж ги бърка. Опитах да го накарам още в началото да сложи още захар, уж обеща, но разбрах че не е сложил. В този момент може ли нещо да се направи? Да добавя ли още захар или...? Да приемем, следвайки позитивната си нагласа за резултата, че джибрите преврат успешно, при слагането в казана не е ли по- добре да се сложи само течна фаза или има смисъл от присъствието на пулпа при варенето? Иначе казано, да изцедя ли материала? Опасявам се да не загори. А ми се струва по- добре 7 литра що годе добра ракия, вместо 10 литра загоряла.
Малкото очаквано количество не оправдава, според мен съхранението в буре. То ще изпие половината. Но препоръките ви за омекотяване, могат ли да бъдат изпълнени с дъбов чипс (и глицерин, евентуално)? От кой чипс да взема- слабо-, средно- или силно препечен? Какво количество ще трябва? В указанията пише за вино 1-5 гр на литър, за силно алкохолни напитки, по- малко.
Питам отсега, защото, както споменах, ще правя поръчка към винарко и това ще е 4- тата поръчка за последните 10 дни.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
maryana написа:
Вече питам за ракията

Оптимизма май леко леко се изпарява и преминава в дестилат :D
maryana написа:
Но препоръките ви за омекотяване, могат ли да бъдат изпълнени с дъбов чипс (и глицерин, евентуално)? От кой чипс да взема- слабо-, средно- или силно препечен? Какво количество ще трябва?

Да не слагаме тигана преди да сме хванали рибката.....
Аз очаквам и винцето да стане на ракия :D Дано поживеем ще видим :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима