Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Въпреки указанията ми, баща ми сложи в пулпа 40 литра вода и 7 кг захар. "
Ако е искал да сложи по-малко захар, трябваше водата да е на половината.Сега Вземи още 5 кг.захар и тайно и полека я сипи в джибрето. Сипваш бавно и бъркаш.Иначе има опасност да изтърве нещата защото ще получиш градус таман за оцет.При тая температура, на дали ще вкисне, но по-добре не експериментирай.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 19:24 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
Баджо , на мен ми се вижда добра концентрацията на добавения захарен сироп - могло е да се добави още едно кило захар , най-много две.. Но 5 килограма захар са множко , мисля че пулпът е почти сух ...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2014, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Колежката каза ,че пулпа не го е до изцедила.Се 8- 10 литра са останали.Там да е имало 12 % захарност.Но и без тях при 40 л. вода и 7 кг захар се получава доста слаб алкохол.Смятам че трябва да докара захарност поне 20% за да е спокойна.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 07:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Е, чакаме включване на трето лице в 'спора' трябва ли им още захар на джибрите :?:

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 09:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
И двата варианта са верни - всичко зависи от това дали имаш възможност да дестилираш веднага след края на ферментацията ! Ако я проведеш с малко количество добавена захар това е задължително , тъй като полученото "вино" ще е слабо и нетрайно. За сметка на това получената от него ракия ще е с малко по-изявенаромат отколкото тази , получена с добавянето наповече захар!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Имам възможност да се вари веднага, но какво значи 'веднага'? В смисъл, 2- 3 дни след като падне гъстата маса на дъното ли?

Връщам се пак на виното.
Започва да ме плаши.
Не пуска балончета. Вярно, че свободния обем в бидона е доста, но... Да очаквам ли, че ще започне по- късно, защото още не се е 'запълнил'?
Подгрях го малко, няма видим резултат.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 15:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Дали е уплътнен добре?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Уплътнен е, според мен. Завих му стреч фолио на гърлото, завих капака и го замазах с парафин.
На колко често трябва да се виждат балончета? Поне на няколко минути, предполагам :nixweiss:
Температурата в стаята не е ниска. При него е и бидона с джибрите, врат си активно.
Майка ми източила една чашка с идеята да го охлади, не знам защо, но то замръзнало в камерата. Нещо може ли да се прецени по резултата след размразяването?
Подържах го с включено електрическо одеало 2 часа, няма завишена активност. Изключих го, за да не прегрее. Не съм подготвена да меря температура.
Тържествено обещавам, ако от това чудо стане вино, за следващата година да купя рефрактометър и термометър на жица ;)

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Аз се извинявам, че се намесвам, НО ферментацията НЕ БИ ЛИ ТРЯБВАЛО, вече да е тиха?
Няма захар, не би трябвало да има какво да бълбука. Кротува си.

Не знам за "рефрактометър и термометър на жица", но захаромер трябва да имаш. Топни го в двата материала и кажи какво показва.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Имам захаромер. Какво трябва да показва? При тихата пак няма ли балончета?

И не се извинявай, че се намесваш. Въпросите ми са към всеки, който може да даде съвет отговор. Професионалистите не могат денонощно да се занимават с мен. ;)

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 20:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Виното не става с бързане...карай по -спокойно .То през ден нещо те тревожи.Провери добре ли е за творено по следния начин:
просто вкарай малко въздух вътре(духни) и задръж 2 минути(затапи водния)...след това отпусни,ако излезе въздух добре си уплътнила.
Ако е уплътнен и въпреки това няма признаци,то пак няма притеснения-задръж така 12тина дена и свали от първата утайка...другото в предишни постове съм писал...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Ok, благодаря. Значи продължаваме по план. На 18.11. го отварям и отливам.
Каквото и да се случва вътре, да се оправя само. Е, ще духна утре, според указанията :D

Замръзналото в чашата се е размразило. Има 2/3 бистра фракция и останалото е кал. Ако това на този етап е показател за нещо...

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 09:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Освен ,че има доста останала финна пулпа вътре -за друго не е показател.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2014, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте отново,

След кратко технологично прекъсване, отново съм на линия с въпроси :D
Утре, 18.11. по план отливам от грубата утайка, влагам бентонит и сулфитирам.
НО :!: ! Указанията на Илюша са това да става при температура около нулата.
Времето и прогнозата тези дни не работят по нашия план, явно.

1. Как да процедирам? Да го охлаждам ли по някакъв начин?

2. Ако се придържаме към плана, следва около седмица да престои с бентонита и отново отливане и клапан.

Следва престой 2 месеца, да кажем, без каквато и да е намеса от моя страна, правилно ли съм разбрала?
Тези два месеца каква температура ще трябва да поддържам?

ПП. Мога без проблем да сложа галоните в хладилници, ако се налага. Но не ми е позната технологията и не знам дали идеята е удачна и на кой етап.

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2014, 23:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Описала си нещата точно...нищо ,че в момента е малко по-топло.Недей да ги разместваш...така ще вдигнеш утайката.ПРез тези дни просто гледай да е ниска температурата. ...
П.с...къде съм писал 0градуса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 140 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима