Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Въпрос към знаещите винари:
Днес сварих ракията и имам 2 л. първак над 70градуса - какво да правя с него, става ли за преварка по-точно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 21:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
При дестилация на сирец първак и паток не се отделят. Ще го отделиш при преварката.

Ако е първакът е от добър материал и ако дестилатът е предназначен за отлежаване поне година-две в буре, можеш да го добавиш в следващия казан. Ако не - хвърли го.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Сварих в 200л. казан 2л. първак на 70гр., 35 л. ракия на 47гр. и 10л. паток на 35гр.
Ракията ще се пие, защото е екстра квалитет, но се чудех метиловия първак дали да го бухна
при патока за догодина или да го изхвърля. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 21:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Писах вече - ако не вариш за отлежаване, по-добре не рециклирай първака. За да има положителен ефект от него, трябват две години химия в буре.

Щом няма да отлежава, не рискувай да разваляш 200 кила материал заради 2 литра първак. Хвърляй го.

Много първак си отделил. Това обикновено е симптом, че ферментацията не е била добра. Ако материалът е добър, за 200 литра обикновено се отделя около литър първак или по-малко...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Ами отделих 1% и казанджията ми се скара, той е от старата школа и
ми каза 300-400грама е първака максимум, а някои даже въобще не отделят. :D
Иначе разбрах комадата: Изхвърлям.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 00:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
То не става така - на процент. Трябва си преценка. Обикновено е 0,5% но това е ориентир. При добър материал за отлежаване, може и да не го махаш. При лош може да се наложи да махнеш 1% и повече.

Най-добре разчитай на обонянието си. Следи с носа как тръгва дестилата и след два-три казана сам ще разбереш кога да отсичаш. В казанджийницата вони на какво ли не, затова е важно е да излезеш навън, да подишаш малко чист въздух и тогава подуши. Целта е да усетиш миризмата само на най-леките фракции на първака, затова поднасяш чашата отдалече. Не си пъхай носа вътре, защото обонянието се насища и губи прецизност.

Аз например никога не разчитам да отсичам по време на варенето. Номерирам си няколко шишенца и наливам по 200 ml първак подред на номерата. На другия ден на спокойствие преценявам кои номера отиват за първак и кои в дестилата. Това касае не толкова страха да не загубя някой грам алкохол в повече, а да загубя колкото се може по-малко от леките аромати.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Аз съм сигурен, че и 1л. изхвърлен първак на 200 казан е достатъчен и останалото, размесено в 35л. ракия, метил ще е безопасно в ниска концентрация, другия път ще разделя в 2 шишенца 2- рия литър и ще помириша, макар, че не ми е ясно точно какви аромати да търся, предполагам да са плодови, а не спиртни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 13:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Не е метиловия алкохол опасното в първака, а ацеталдехида. Мирише на гумени цървули.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
От както чета този форум успявам да си приготвя много добър материал от грозде за изваряване (ако добавя сода в материала няма почти никаква реакция). Аз не добавям веднъж отделен първак нито в преварка на ракия нито във варене на други джибри. Мисля си, че веднъж отделен като най-лека фракция добавен отново в джибри или ракия за преварка отново ще излезе първи и ще трябва да отделям по-голямо количество първак. Ако това са грешни разсъждения, ще приема всяка градивна критика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 12:37 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
И аз съм така, градски! Предпочитам да махна 1% от материала, без значение от качеството му. Не го хвърлям, а разпалвам печката с него, а жената мие прозорците.
Метода с подушването сигурно дава ефект, но моя нос не е много чувствителен, така че залагам на сигурно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 12:55 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода... 1% е трагично много и е оправдано само при много дефектен материал.

В случая важна е не загубата на рандеман, за който принципно изобщо не ми пука, а загубата на на качество на дестилата. В първотока се намират редица вещества, определящи характера и прекалено късното отсичане не е добра идея.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 596
В едно предаване по TV-то за дестилиране на ром,технолога "отсичаше" първака, като пълнеше малко в чаша, и след това се навеждаше и запушваше същата с едно от очите си. Обяснението беше, че щом спре да го щипе, значи е време за събиране. Не съм пробвал,не знам как ще се отрази това на очите, но може и да върши работа.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Жоро написа:
Мисля си, че веднъж отделен като най-лека фракция добавен отново в джибри или ракия за преварка отново ще излезе първи и ще трябва да отделям по-голямо количество първак. Ако това са грешни разсъждения, ще приема всяка градивна критика.


Дори да отсичаме на по-малко от 1%, има ли смисъл тоя първак да го влагаме в преварка или изваряване на други джибри. Верни ли са горните ми разсъждения?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Зависи от съоражението за дестилация и кой стои зад него. Възможности за точно отсичане, разделяне и т.н. Иначе според прочетени материали, съдържанието на етанол в така нареченият първак е около 50% от обема му.
Някъде се препоръчва обема на първоточната фракция да се изчислява на базата на съдържанието на абсолютния спирт в материала. Като се отделя за първоток обем равен на 10% от изчисления абсолютен спирт и 5% междинна фракция. Според мен точно тази междинна фракция би могла да се вложи в следващ процес. Тя пък се застъпва с идващите след нея ароматни фракции, тоест съдържат се аромати в междинната. Но всичко зависи от съоражението, разделяне, отсичане...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
atz написа:
Зависи от съоражението за дестилация и кой стои зад него. Възможности за точно отсичане, разделяне и т.н.


Съоръжението е селския казан т. н. аламбик, а шеф оператора съм аз. Освен нос (и то малко дефектен) за помирисване, уста за вкусване и спиртомер с термометър, с други апаратури не разполагам. :megagrin: Остава прочетеното тук, че се отделя между 0.5 и 1% от материала в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима