Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 20:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Ако си с добър материал и мислиш да оставяш дестилата да лежи в буре, първак спокойно можеш и да не отделяш - бурето ще направи каквото трябва с него по най-добрия начин.

Профитата използват като обективен критерий за отсичане тестер за алдехиди, което за нашите дребни казанчета, разбира се, не е оправдано. Ползвай носа си. Това с очите изобщо не искам да коментирам...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2014, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
SiteAdmin написа:
Това с очите изобщо не искам да коментирам..

Филма беше по NGC или Discovery, не беше от някой гараж в Суходол,рома отлежаваше в бурета на висок градус, малка дистилерия с квалитетна марка. Беше преди години, не помня марката, но го запомних заради техниката.
Журналиста който водеше филма също опитваше успоредно с технолога, и потвърди за щипането.
Не вярвам технолога да са го хванали от улицата.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 13:08 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
SiteAdmin написа:
Да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода... 1% е трагично много и е оправдано само при много дефектен материал.


За уточнение само,нали говориш за 1% от патоката за преваряване,а не от общото количество джибре в началото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Процентите са само ориентировъчни и то за съоръжения без дефлегматор с водно охлаждане.
Тестерите за алдехиди не са приложими при нас. Остава отсичането на нос. Зад "лакочистителя" се усещат много приятни леки аромати. Поради субективната преценка в момента или проблеми с обонянието най-добре да се отделят няколко фракции, както беше препоръчал Админът. И да се преценява на спокойствие.
За съоръжения с дефлегматор се действа с подгряващата мощност и охлаждането и ЕАФ се отделя прецизно в капков режим при температура на парите след дефлегматора примерно под 78*C (в зависимост от надморската височина и от материала).
След като се откапе ЕАФ може леко да се повиши температурата и да се отдели още една фракция, която да промие системата и да се вложи в следващата дестилация. Тя е силно наситена с леки аромати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
kvd74 - 1% от джибрите. Обикновено първака (от 700 до литър) го изхвърлям, тъй като не ми се случва често да хващам паток. След мен като чака някой друг за казана е немислимо да се хващат и патоки. Обаче тук на 2-3 пъти имах възможност, тъй като след мен нямаше никой и патока го сложих при първака. Грешно ли е това да се смесват първака и патока?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Не грешно , но не трябва да е безкрайно. При плодовите ракии се препоръчва да се вкарва паток само един път, и при втората варка паток не се събира. При гроздовите може два три пъти, и след това пак всичко се изхвърля. Иначе постепенно се натрупват нежелани съставки.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 16:55 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
Значи малко съм махнал- 0,5 лт. от 65лт.патока,от 320 лт. джибре. Но пък нямаше плесенясали круши когато го зареждах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
0.5%-1% е количеството първак, което се отделя от общото количество течност за дестилиране...не патоки,Админа неколкократно спомена...зависи от качеството на материала и колко дълго ще отлежава дестилата


Последна промяна Naskohondata1 на 20 Авг 2015, 20:25, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 14:49 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2015, 10:21
Мнения: 23
Местожителство: Североизточен Перник
SiteAdmin написа:
Ако си с добър материал и мислиш да оставяш дестилата да лежи в буре, първак спокойно можеш и да не отделяш - бурето ще направи каквото трябва с него по най-добрия начин.


Предполагам отлежаването в стъклен или пластмасов съд не върши работа за първака ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 14:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Преди три дни сварих гроздов материал на ракия. Не отделяно вино. Материала го пресовах ( за да събера всичко в казана, но пак останаха 20л.). По опит споделен от админа в тази тема си подготвих 9 номерирани шишенца по 500 мл. за отделяне по етапно на първака. Резултати:
- материал за дестилиране 250 л. вино
- ракията потече на 67 алкохолни градуса
- отделени 4,5 литра в 9 шишенца по номера
- от там събрани 30 л до 45 градуса
- и още 30 л. до 20 градуса.
Днес отидох да се приготвя за преварка (това което изкарах + разни стари ракии). Започнах да помирисвам шишенцата по реда на пълнене. Още след второто т. е. след първия литър, вече си миришеше на ракия. Така, че всичко отива за преварка, + двадесетте литра останало вино. Имам и една бутилка 10 л с общ градус 57. От нея се носи някакъв отвратителен остро-кисел мирис. Забравил съм кога и какво съм събирал в нея. Направо се притеснявам да я сложа с другата ракия за преварка. Мислите ли, че тая гадост ще развали ракията ако я сложа в общото количество за преварка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 15:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Аз не бих я сложил.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 15:57 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Освен да ти се наложи да я превариш още един път.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Ама и вие сте...
Е кво да ги прави тези 10 литра на 57 градуса. Да ги хвърли ли?
Трябва да се опита.
Жоре, събирай всичко. Сложи една лъжичка сода, щом викаш кисела. Разреди с вода до 20, 25 градуса. Шибни и нещо да завоалира нещата - кадънка кълка ли там, булка, кориандър, анасон и газ.

Както вика Бефф, най-много пак да преваряваш... Ако (и съм сигурен, че ще) някой комшия не я хареса безумно много. Или студентите...
Разбираш ме, надявам се.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима