Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 20:26 
Offline

Регистриран на: 20 Окт 2014, 19:53
Мнения: 2
Здравейте майстори. Имам нужда от 1-2 съвета за отлежаване на ракия от праскови.Та аз съм на 17г. реших да пека ракия и изкарах 70 литра от праскови и понеже не съм много по пиенето и нямам голям вкусов опит други хора казаха че е много добра 58 градусова, но реших да сложа средно печен дъбов чипс по 2гр/л. сложих го в тензух в туби по 10л. Тубите не ги затворих а сложих тензух отгоре та въпроса ми е има ли смисъл от аерирането с помпичка за аквариум и как да го направя.Благодаря предварително :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Юни 2014, 16:19
Мнения: 26
Местожителство: шумен
Браво с айерирането си на прав път.Давай смело.Намери си хубаво камъче за да се получат по ситни мехурчета

_________________
Все повече се замислям,дали китайския автомат може да пробие китайската бронежилетка???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 20:57 
Offline

Регистриран на: 20 Окт 2014, 19:53
Мнения: 2
Добре,но трябва ли да оставя тензуха отгоре и само да вкарам маркучето и дали няма да паднат градусите прекалено много :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
Четох няколко мнения че 15мин. аериране на ден са дастатъчни и през другото време седи с тензух. Моята ръкия също е 58 градуса но сложих по 1 грам чипс на литър за да не се оцвети прекалено много и да не развали вкуса. Смятам да аерирам 2 седмици а колко ще седи с тензух ще преценя в последствие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 12:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Това с тензуха е само загуба на градуси...нищо друго.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2014, 17:30
Мнения: 22
Местожителство: Плевен
И аз мисля че е излишно хем да се аерира хем да седи отворена и май ще я затварям.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз аериране в туба 30л. правя така : мушкам шлауха на помпичката до долу през гърлото на тубата, а около него в гърлото натъпквам найлон на топка. Хем не е херметично, хем е достатъчно да не излиза кой знае колко спирт.
Една седмица без прекъсване държа помпичката включена и след това спирам за една седмица, после пак и т.н. докато реша че ми харесва.
Почти никакъв градус не се губи, а ракията се облагородява забележително, особено ако има и дъбов чипс. Но не прекалявам с него, защото заприличва на уиски.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2014, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ти по -добре кажи как да доведа нишестето в дюлите, до кондиция за ферментация? Според мен има нещо общо с бираджийските технологии.Някои източници твърдят че е поне 5% .Това колко алкохол ще даде според теб. :nixweiss:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не съм чувал някой да обработва дюли с малц, но що пък да не се пробва :
5% нишесте ако имат (разчитам на твоите думи) - това значи че от тях ще добием и 5% още захари. От 5% захари ще добием и 2.5% още алкохол.
Или иначе казано, ако без обработка би извадил 10л алкохол на 100кг. материал , с нея би следвало да извадиш 12-12.5л.

Понеже знам, че дюлите се варят така или иначе - лесно може да се добави по време на варенето и малко термостабилна алфа амилаза. Ако ги вариш цели или на големи парчета обаче няма да е ефективно. Ще трябва да е на пюре.
По време на варенето с алфа-амилазата нишестето едновременно ще се разтвори и втечни.
След това охлаждаш до 60 гр., подкиселяваш до пеха 4.5 и внасяш другия ензим - глюко амилаза.
Поддържаш 60 гр. един час и те това е. Йодната проба ще покаже дали има нишесте или се е модифицирало в захари (предимно глюкоза).
Ако замениш глюко амилазата с малц - температурата трябва да е малко по-висока - около 62-63 и подкиселяването да е до пеха 5.0 - 5.2.
Тогава вместо глюкоза ще има предимно малтоза.

Аз бих пробвал с глюкоамилазата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 10:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нишесте в дюлите?В семаната ясно ,че има..но пулпата на плода???
От къде черпите тази информация?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Че дюлите съдържат двойно повече захари от това което битува(5-6 %)се убедих сам .Миналата година си играх с над 500кг.Част от тях бяха замръзнали на земята изпопадали от дърветата и в продължение на десетина дни, постоянно са преминавали през температури от -5 през нощта до+ няколко градуса през деня. Предполагам ,че по естествен начин ускорено са се задействали ензимите , които разграждат нишестето. На този процес се дължи и "угнивнето " при мушмулите, и зимните круши.Преди това са невъзможни за ядене, но после стават меки и сладки.
Та от въпросните варки излезе че захарността е била 10%. При другите - 6%.
Данните за нишестето са от "съветски" източник на който може да се вярва.Просто бяха в раздела за сокове и затова не съм им обърнал внимание.
Викторе,това което предлагаш сигурно не представлява трудност, но никога не съм го правил.Най-вече поради неопитност може резултатите да не са реални.Би ли се наел да направиш експеримента с някакво малко количество? За съжаление тази година е мизерия с дюлите(има няма 40 кг), иначе можех да ти предоставя и материал.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 10:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Какви ензими на студ ще се задействат,че и "разградят" и от 5%(предполагаемо)нишесте ще повдигнат общата захар с 4-5 %?По тези "сметки" нишестето трябва да е по-високи%...то тази дюла направо картоф я изкара...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Виктор казва ,че от 5% нишесте излизат 5 % захар годна за ферментация. :nixweiss:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 11:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Да прав си...
Но търсих информация за това нишесте в дюлите...на руски ,английски....само на едно място излезе цифра 0,3гр на 100гр(на руски)...което не е и 1 процент...
5% това си е голямо съдържание...в картофите варира в широки граници от 10%...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ето от тук е инфото.И на мен за пръв път ми попада, но съм склонен да и вярвам.Иначе не виждам откъде се получава такава разлика.
http://wine.historic.ru/books/item/f00/ ... t020.shtml

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: fisher и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима