Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2014, 17:45
Мнения: 4
Привет колеги!
Пиша в този раздел, защото за втора година правя вино. Миналата година стартирах с 60 кг грозде и стана страхотно вино и страхотна ракия - двоен препек 7-8 литра :)
Тази година ги надробих такива, че бая ще се посмеете.
В края на септември купих бидон 120 литра, сложих в него 50:50 мавруд и мерло 140 кг. от люлинския пазар. Намачкаха ми го с машина директно в бидона. Продавачките ми казаха, че не се бърка, те правели по 5-6 тона и не го бъркали. Измерих захарността чак след 24 часа и ми показа 20.5 единици. Реших след няколко дни да добавя захар 4 кг, но поради асоциация с джибрито за ракия от миналата година, сложих и вода 1:3, вместо сок от ширата, което е грешка. Разбърках го и го оставих с притворен капак. След десет дни го нагледах, опитах и ми се стори, че има кисел оттенък. Раззвънях телефони, казаха ми, че трябвало задължително да го бъркам всеки ден и да продължа да го бъркам, и че е нормално в процеса на ферментация да има кисел аромат и отенък. Бърках го още една седмица всеки ден. Киселият вкус и аромат се засилиха доста. Казаха ми да го затворя и да го оставя с дупка в капака и маркуче в буркан да излиза въглеродния двуокис. Оставих го 30-40 дни. Ароматът на кисело вече удари на оцет, а вкусът - като опиташ в първата секунда - вкусно и ароматно, но после удря на кисело. Не е станало съвсем на оцет, но всички, които го опитаха ми казаха, че не става за пиене. И че дори е съмнително дори и на ракия дали ще стане. Кисела щяла да е ракията, много малко алкохол шяло да изкара, а и заради оцетната киселина можело ракията да има някакъв ацетат, който бил отровен като метиловия алкохол. Сложих едно шишенце 200 мл серниста киселина. Пак не се подобри. Посъветваха ме да му сложа 7 кг. захар и дрожди да се опитам да предизвикам нова ферментация.. Източих около 40-45 литра "вино" в бидон с канелка. На другия ден намерих в бидона около 20 литра, канелката се оказа дефектна. Сгрях цялото вино в тенджери на котлона с топлина колкото да е търпима на пръста, изсипах 7те кг захар и го излях в големия бидон, който е в мазата на студено и като разбърках, температурата на цялата смес не беше помръднала - студено. Купих едно пакетче 20 гр. дрожди, на пакета пише 10-15 гр на 100 литра вино. Разтворих в 2 л. вода 100 гр захар и през 15 мин. добавях по 200 мл в съда с дрождите (изсипах всичките 20 гр.) според инструкциите. Те се надигнаха. Оставих ги до парното за 24 часа, но на другия ден се бяха списхнали. Раздрусах сместа и изсипах във виното в мазата. Няколко дни никакъв ефект. Опитах сместа - много сладко вино с лек кисел отенък. Реших да кача бидона в банята, за да е на топло и да се подпомогне ферментацията. Отцедих отново вино в малкия бидон, но този път смених канелката, сложих бързовара вътре да загрея виното с цел да затопля с него цялата смес в бидона. Разтворих още един пакет 20 гр. дрожди в 3 литра топло сладко вино. Изсипах и него. Измерих захарността на сместта - 6 единици е. В момента бидона е в банята, бъркам го по 5 пъти на ден. Вече 3-4 дни никаква ферментация не виждам. Джибрито си стои на дъното, сока е отгоре. Като че ли става малко по-стипчиво, все едно има лека газровка... но пък не се виждат мехурчета.
Моля ви за съвет какво да правя с цялата тази сладко киселка стипчива смес, която е в банята ми на 20 градуса? Мога ли да предизвикам ферментация по някакъв начин? Тя ще оправи ли киселия оцетен аромат и кисел вкус? Ще стане ли вино, или ще може ли да стане на ракия?
Междувременно обрах лозата, която е на балкона, и събрах 7 кг червено грозде. Намачках го и го сложих в малкия бидон. Смес 3 пръста на дъното на бидона. Успях да измеря захарност - 16 единици. Колко захар трябва да добавя за да стане 24 единици? И ако тръгне ферментация, ще може ли ако я изсипя в големия бидон, да повлияе и да тръгне и там?
Много благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Сбъркал си веднъж,че не си оправил захарноста до нужния градус на време и още веднъж,че не си го бъркал редовно,а си го зарязал за 10 дни.Според мен втората грешка е по-голямата.От сухата шапка е тръгнало вкисването.Иначе и с тази захарност е щяло да преври.Вари на ракия,слагай сода в казана до като спре да кипи и каквото излезе,пък до година ще го преваряваш с новата,вече успешна реколта :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2014, 17:45
Мнения: 4
Благодаря, даваш ми значи надежда, че може да излезе ракия, която да не е отровна с някакъв ацетат от оцета и да не е кисела на вкус, щото содата ще я оправи?
Иначе няма ли никакъв шанс да предизвикам отново ферментация да стопя тая захар на алкохол? С добавка на друг ферментационен материал? Ябълки, дюли? Или пък да сипя вода да разредя малко захарта, четох, че дрождите и голямото количество захар не се разбират.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Много грешки си направил. Ако бях на твое място щях да го изхвърля цялото количество. Няма какво да се заблуждаваш и да се надяваш да се оправи. Ако сложиш и новото грозде от балкона ще развалиш и него. На ракия също не бих го дестилирал защото е отрова.
Виж тази тема
viewtopic.php?f=10&t=3061


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 09:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
За такова кратно време ,при тази захарност и температури ,ще е постижение ако има оцетни процеси-не вярвам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
От края на септември до днес си е доста време. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Цитат:
Сгрях цялото вино в тенджери на котлона с топлина колкото да е търпима на пръста

:shock: :shock: :shock: Шок и ужас! Над 40градуса вече си го варил на компот!
И аз съм абич като винар, но поне се научих, че вино или се прави по технологията за домашно вино(съвременната със сулфитиране, дрожди, срокове), или по старата(в бурето с чепките и без повече намеси), но в никакъв случай сбироток ГМО от двата начина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Ное 2014, 17:45
Мнения: 4
Абсолютно знам, че съм за бой! :datz:
Ама 100 кила материал с 200 + лв харчове някак си не ми дава сърце да го хвърля.
Четох за някакви ПХ ленти, с които се мери киселинността. Убих се да търся и не можах да намеря. Гледах в интернет някакви кутии с ленти по 18 лв, някъде продават ли се на бройки? Дали пък да не се измери, да се види дали е оцет и е отровно за ракия?
И още един малко нахален въпрос - дали има някой колега, на когото да занеса малко от материала за дегустация и мнение? Аз съм от София, кв. Люлин.
Дето се вика искам да знам, че съм опитал всичко преди да изхвърля тия 200 лв в канала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 17:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
boris написа:
дали има някой колега, на когото да занеса малко от материала за дегустация и мнение? Аз съм от София, кв. Люлин.

Това е най доброто решение на проблема.Има колеги от София които съм сигурен че
ще ти помогнат.Ако джибрето мирише на лакочистител, ацетон да знаеш че
спасение няма :wallbash: директно в кофата а бидона старателно измит със
силен препарат за да няма догодина пак изненади.......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 19:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Младост-4 ,не съм най-близкия...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Близо съм но не ми е от компетенциите... Оскъдна ми е практиката преди дестилациите. От материал разбирам след като го затворя с люка на казана и нататък. Сори... :nixweiss:
П.П На всичко отгоре утре се командировам до края на седмицата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Боре, дай адрес и тел. на лични. Виноматериал не съм залагал никога, но да видим дали ще стане за изваряване. Ако не друго ще се запознаем, и аз съм в Люлин.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Аз съм в Левски-Г и Люлин ми е тъмна Индия.
Боре, това "вино" е много объркано. Ти поне си го признаваш, де. Аз изчетох два пъти водещия пост, а на третия си и написах етапите и стъпките...
Объркана работа. Според мен, както и колегата е споменал, фаталното е тръгнало от не омокрянето на шапката. После захар, вода, ... махане, варене, връщане, серниста, пак дрожди...
И аз се обърках. Признавам си.
За мен, от това вино няма как да се търси. Най-добре да се гони ферментацията до край и да се дестилира на ракия. Надявам се поне ракията да е ароматна и хубава гроздова. А и да се намалят загубите.

Лентичките за Ph не мерят никак точно. Особено червен вино материал. Той ги дооцветява. Ако въпреки това искаш, прати ми тел. и адреса си на лични, ще потърся начин чрез колега от друг (автомобилен) Форум да ти доставя. Имам кутийка в диапазона 0,5-5,0 Ph. Но пак казвам - не може да им се вярва. Не смятам за разумно да ти ги пращам по куриер, но пък ако искаш и така. Няма проблем. Еконт има офис наблизо. Ще платиш само куриерските разходи. За лентите не искам нищо.
Успех желая, и по-спокойно го давай.
Когато правиш дадена стъпка премисли първо ефекта, резултата, който очакваш. А не като с това "вино".
И питай тука. Но НАВРЕМЕ!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 22:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
абе Рн-то ще го измерим...само проба да има.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Бях при Борис на 02 12. Положението е, вино забрави. Материала на миризма първо леко до средно те удря на вкиснало. При последващи проби се усещат и оцетни нотки. След около час усетих и ацетонови, но не мага да твърдя със сигурност. На вкус е сладък, но то е от захарта която е сложена и не е ферментирала. Вложил е малко над 200 лева и сърце не му дава да го изхвърли. Има познат, който ще го дестилира на приятелски начала. Каквото излезе, това. Въпроса е, че Борис не е чел форума, няма никакъв опит,видял е зор и направо на проблема. Обеща да чете.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима