Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2014, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Здравейте,
Докато чакам ябълковото вино да стане ;) , за да не ме забравите, продължавам да питам.
Историята...
Миналогодишният димят на баща ми така и не стана на вино. Обаче тази година, като решихме да мием бурето за новата реколта, той установи, че е станало. Наля го в 10- литрови туби и реши, че е много хубаво.
Да, обаче! Мъжът ми каза, че има вкус (или мирис, не помня :) ) на мастило.
Какво може да се е объркало и има ли лек?
"Технологията", която се ползва с години противоречи на всичко четено тук.
Бурето, в което се "отглежда" виното е сигурно повече от 30 годишно. Е, поне си го мием старателно.
Гроздето се мачка с чепките и поизгнилото, слага му се серниста киселина, източва се след 2 дни, налива се в бурето, отново се сулфитира и... това е. Никакво отделяне от утайката, никакви клапани. От време на време го опитваме и се чудим защо не се е получило. Е, за разнообразие на някакъв етап забравяме да сложим тапата на бурето и то поизветря, ама... Това по принцип, през годините.
Та... това си беше просто с объркана ферментация, според мен. До м. март си беше сладко. Въпреки добавените дрожди. На Ванков. Но и никой не му е следил и правил опити за корекция на температурата. Чакахме природатат да се погрижи. Остана си затворено в бурето, наполовина празно, върху калта. Есента излезе бистро, но кисело. Доста. И аз самоинициативно му сложих калиев бикарбонат. Сега не е кисело, но... както писах по- горе е с мастилена миризма.
На какво може да се дължи? Има ли спасение или да го сипвам в джибрите?
Или с тази миризма и за ракия да не го влагам?
Хубава вечер от мен!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2014, 20:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
Да, обаче! Мъжът ми каза, че има вкус (или мирис, не помня :) ) на мастило.

Аз,поне засега, претендирам че съм мъж,но никога не съм пил мастило :lachtot: и,честно казано, не познавам неговия вкус. :wallbash:
Това на шега.
Сега по същество: Естествено е едно вино като не допада по вкусови качества на собственика и компанията отговорът е - ПРЕВАРКА на ракия. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2014, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Здравей maryana, радвам се, че така активно се включи сред нас и питаш, но и слушаш и изпълняваш. Това е важното и точно в този ред, а не обратно.
И на мен ми стана любопитно къв е тоя "мастилен" тон. Да не е петролен. Да няма около бурето някой варел с нафта? Забравен от години. Виното много лесно поема странични миризми.
А за органолептичните способности на твоя съпруг всички знаем, че не са от най-добрите. (Леле това как прозвуча. Но имам пред вид дегустаторски способности и НЮХ). Ти сама ни каза за тях. Помниш, нали?
Виж сега, имам конкретно предложение, на което няма как да откажеш. Прати ми по Еконт до офиса на ул. Мюнхен в София половин литрова пластмасова бутилка. Пълна с този димят де. Пък аз ще ти пратя от миналогодишния. Става ли. Подробностите ще уточним на "лични". За ориентир, виж тази тема, ако не си я чела. На стр. 23 има снимки и коментари. Пък и ще се ориентираш с кого комуникираш. Най-малкото.
viewtopic.php?f=6&t=434&start=330

Може и някой друг колега да се включи с желание за дегустация. Колкото повече, толкова повече.

ПС. ИвоБал, твоята бутилка димят все още е налична. Кога ще се видим, за да я получиш, че като гледам...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2014, 14:19
Мнения: 54
Благодаря за вниманието, момчета!
Драго ми е да се запознаем, дори и толкова задочно:-)
То ние сме си жив зян с дегустацията:-))
Аз не пия въобще, а другите дегустатори... Мъжът ми никога не е правил вино, така че не можем да го "ползваме" за тестер на междинните етапи. А другият е на дъщеря ми приятеля. То, момчето, пък въобще не пие бяло вино :D Още по- малко "сурово".
Та... попитах за вкуса на мастилото:-) Навремето си е сменял писците на пълнителите на химикалите:-)
Не, няма нищо в мазето, което да излъчва миризма. Там стои само бурето с виното, туби с ракия и компоти. Дори препаратите за растителна защита са затворени в херметичен съд. Така че... миризмата си е от него, не е привнесена.
Колкото до бутилката за проба, бих изпратила и 2, и 5 литра. Така или иначе, никой не го пие в къщи. Само да не го разхождаме, за да го изхвърлиш ти в София:-)
И ако това беше сериозно предложение, давай имената и телефона на лични, и изпращам пробата по ЕКОНТ.
Хубава вечер!

_________________
За да полетиш, трябва само да скочиш
... и да не паднеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2015, 16:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Ок, аз се извинявам за НЕ писането ми в темата. Но нека не отива в небитието. Надявам се, все още е актуална.
А пък това: "И ако това беше сериозно предложение, давай имената и телефона на лични, и изпращам пробата по ЕКОНТ.
Хубава вечер!" въобще съм го пропуснал. Много натоварено беше преди празниците. Ако се приема за извинение въобще.

Честита Нова Година!

И така, преди да пратиш проба (че ми е любопитно, то се знае и най-много да я изхвърля за дестилиране), нека направим друго. Празниците минаха, но все още има доста почивни дни.
Нека по-широк кръг от хора опитат виното. Първо "на нос", а след това и "на вкус". Нека се опитате да се обедините около някой от следните недостатъци във белите вина като цяло. Аз ще ги изброя просто, но зад всяко едно от тези усещания стоят грешки, грешки, допуснати в етапите на правене на вино:

петролен, нафта, блажна боя, дезинфектанти;
сурово дърво, дъска, паркет;
плесен;
оцетна миризма;
здравец;
животински миризми, обор, конска пот, мръсен парцал;
амоняк, развалена риба, гнездо на мишки;
запалена клечка кибрит, развалени яйца, чесън, лук, горена гума, каучук.

И... да. Предложението ми беше сериозно. Ще напиша сега едно "лично" с данни.

Мастило... Не може да е мастило. Не и "мастило".
Извинявам се още веднъж.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2015, 23:58 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Здравец, при белите вина няма как да се появи... обачи. :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2015, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Може. И още как. Не винаги обаче е дефект. Аз нарочно не написах всички нюанси, за да не подвеждам. Опитах да групирам по-важните и каквито да се очакват в един димят. Иначе ще се почне с едни пипери, зелени чушки, индрише... не дай си боже и сухи листа, папрати, дива мента, манго и т.н. Да не изброявам.

Цитат от стр. 97 от книгата, която Ти ми препоръча: "Акцентите на здравец могат да бъдат приятни и свежи в компанията на други растителни аромати, особено когато се касае за мускатово вино. Когато обаче..."

А, не съм споменал - охладете първо това вино на, да кажем 12 °С е добре.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2015, 23:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Мда мой пропуск...за муската.
Появата на аромата на здравец,индрише във виното(изключение е гъмзата) дали бяло,дали червено,обикновено е индикат за ползване на калиев сорбат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима