Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2014, 13:21 
Offline

Регистриран на: 28 Дек 2014, 09:59
Мнения: 2
Здравейте,
имам огромен проблем с варенето на ракия, селкия казан има два съда за варене, 150 кг и 250 кг, имам към 500 кг вино с джибри и патоки от миналата година, как да го сваря на ракия. Миналата година сипах 5 пакета сода бикарбонат и нищо не стана направо резил и срам. Дайте съвет как да изкарам прилично количество ракия от материяла.. Много леко накиселява но става за пиене ако му се сипе лимонадка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2014, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Апр 2014, 15:20
Мнения: 48
ако е много кисело слагаш сода , но не прекалявай с содата , и вари на паток ,и после вариш втори път


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 19:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
А какво означава много кисело???
Недейте наизуст.
Много кисело означава някъде около 2,5 до 3 РН...колкото на оцета.
Киселинност в рамките на 3,3-4РН е добра за дадена джибра.
Ако ще се слага просто превантивно(тъй като няма РНметър наблизо) не бива да превишава 50гр за около 100л джибра-така ще качиш РНто на литър с около 0,5РН...много грубо разбира се.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Много леко накиселява но става за пиене ако му се сипе лимонадка."
Вземи някакъв съд дето спокойно да налееш 5 литра вода . Сипваш водата (студена), и ако има хлор изчакай да изветрее.Изсипваш около 500 гр сода бикарбонат и разбъркваш 2-3 минути.Каквото се е разтворило-разтворило.Преливаш в друг съд, а утайката я изхвърляш.Там обикновено остават едни по-трудно разтворими кристалчета. Делиш материала 3 към 2. В твоя случаи отделяш около 300 литра и започваш да прибавяш бавно с постоянно бъркане" лекарството".Не е лошо и да опитваш по малко.Ако стане блудкаво вече си прекалил с дозата и трябва да не слагаш повече.Като гледаш цвета на джибрата той се променя и става маслено зелен .Видиш ли такава промяна също трябва да спреш. След това добавяш другите 200 литра и вариш.Ако има с какво да мериш киселинност е много по-добре, ама ясно е че нямаш, така че това може да ти свърши работа.Успех.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 23:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
От къде ги намираш тези "рецепти" :shock:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Много пъти съм ти казвал, ама все не можеш да запомниш. "Рецептата" е от книгата на академик Неделчев, ама съм я и пробвал. :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Доста стар е този "рецептурник"...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Старият кон няма да изкриви браздата"- руска пословица.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2014, 06:35 
Offline

Регистриран на: 28 Дек 2014, 09:59
Мнения: 2
Здравейте, смятам като минат студовете да ходя на селски казан при бай Петър, това което разбрах е да не прекалявам със содата понеже тя ще ми унищожи алкохола /миналата година точно това направих на 300 кг вино с джибри сипах 5 пакета сода и изкарах мътна паток 30 литра, да ми е за урок/, надъхан съм тази година да е всичко по учебник и ще спазя онази пропорция от академика с предварително разтворената сода и бъркането. По груби сметки ако не направя пак някоя глупост трябва да изкарам 50-60 литра качествен материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2014, 14:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Интересно тази академична "рецепта" за 100л джибра как би изглеждала?
Това за алкохола и содата е глупост.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима