Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2014, 17:23 
Offline

Регистриран на: 28 Дек 2014, 17:01
Мнения: 2
здравейте колеги имам проблем с ракията тази горидина. варих 2 материала един преди 3 месеца и друг преди месец проблема е че двете ракий който изкара имат остра миризма на ацетон !!!! първак всичко съм отделял , джибрите бяха супер. варя на професионален казан. защо се е получило така и има ли оправяне тая ракия не знам какво да правя :cry: :cry: моля за съвети


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2014, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Джибритата въобще не са били супер, след като си получил този резултат. На тъста редовно ябълковата му се получаваше така, защото редовно не слушаше какво му говорех. Минаха бая годинки за да вдене, че не само варенето е важно.
Преварка е лечението и дано се оправи. Четох преди време тук, как се маха ацетона, но... :nixweiss:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2014, 18:08 
Offline

Регистриран на: 28 Дек 2014, 17:01
Мнения: 2
джибрите ги опитвах преди варене нямаха нито мирис на нещо нито лош вкус? бяха си на постоянна температура


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 08:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А дали не е амоняк ?
А не ацетон.
На какво оприличаваш миризмата - на лакочистител или на опикан и осран обор ?
(ако въобще има база за сравнение)
Ако беше ацетон, би се отделил в първака, а и би следвало в първака да е най-силна миризмата му.
А дали не се е получило задържане на материала прекалено дълго време след ферментацията, или е държана джибрата суха дълго и после е направена ферментация с вода и зхар ?
Опиши целия процс с подробности и ще видим де е заровено кучето.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
victoryvt написа:
А дали не се е получило задържане на материала прекалено дълго време след ферментацията....

Конкретно при тъста това бе причината. Редовно си оставяше 7-8 месеца джибрито уж покрито, хванало кора и други тинтири-минтири и после олеле бие на лакочистител.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Само като идея/хипотеза. Ако допуснем, че поради неправилна ферментация и/или прекалено задържане на материала преди дестилация се е образувало завишено количество изопропилов алкохол. В материала няма да се усети миризма на ацетон.
Един от начините за получаване на диметилкетон (ацетон) e дехидрогениране на изопропилов алкохол в присъствие на цинкови катализатори или в парна фаза при катализатор мед Справка - http://www.xumuk.ru/organika/113.html
Демек при самата дестилация не е невъзможно да се появи ацетон от лош материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 11:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Байчо,а на български :) ???Не ми се е случвало да варя лакочистител,но да знаем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Като чуя ''профисионален'' казан и ми става лошо :explode:
Веднага си представям леко подпйнал казанджия надул огъня, отвъртял крана на дефа на 'мах'
термометъра(ако има такъв) е на 60 градуса и от чучура тече 'ацетоноЛайняна' течност
която той много ти хвали, хвали и себе си, хвали и казана, просто Българска работа...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 11:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Монка,не е от казана.То е като при снимките:каквото застанало,такова излезнало.Каквото си сипал,такова си изкарал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
vnnaidenov написа:
Байчо,а на български :) ???Не ми се е случвало да варя лакочистител,но да знаем.

На български го описват като окисление на 2-пропанол (изопропилов алкохол) в присъствие на меден катализатор - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%BE%D0%BD но според мен е подвеждащо, защото отцепването на водороден атом се нарича дехидрогениране.
Едит: Чакам някой да ме обори, ама няма химици май :?

Едит 30.12:
vnnaidenov написа:
...не е от казана.То е като при снимките...

Има едни картонени фотоапаратчета - еднодневки. От тях не можем да очакваме качествени снимки :D . А аджамия или пиян фотограф може да изпорти снимка дори и с най-квалитетна апаратура. Всичко има значение - материалът, химията, дестилатора, казанджията...
Тц, тц, тц, никой нищо не каза за дехидрогенирането :nixweiss:
Отварям наново приказка, защото ако това от горните линкове е вярно, демек ако от изопропилов алкохол в парна фаза и присъствие на мед се получава ацетон, то същото би трябвало да важи и за други алкохоли, от първичните алдехиди, от вторичните кетони. Например при дехидрогениране на метанол ще се получи формалдехид, от етанол - ацеталдехид и т.н.
Цитат: "Алдехид може да се образува в отсъствие на кислород, когато на първичен алкохол се действа с акцептор, който е способен да отнеме водород. Подобно дехидрогениране се постига чрез пропускане на пари от алкохола върху топъл метал с голяма повърхност, изпълняващ ролята на акцептор. Най-подходящи за целта са паладий, платина, мед, сребро и др."
Описаното доста прилича на процеса в меден дефлегматор. Има ли химици? Не искаме алдехиди и кетони :!: . Къде е ключът за палатката? Може би се крие тук - "пропускане на пари от алкохола върху топъл метал с голяма повърхност". Колко топъл? От каква температура нагоре медта започва да действа като акцептор?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима