Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2013, 20:23
Мнения: 8
Здравейте ,имам около 50кг ябълки,но нямам топло помещение да залагам джибри(около15-17гр е).Мога ли да ги обработя някак за да ги запазя за по топло или да пробвам и каквото излезе?Имам и стари джибри,но са преврели отдавна.Мога ли да ги накарам да преврат,или да ги изхвърлям?
И още един въпрос.Имам работеща центрофуга за пране,мога ли да я използвам да прецедя и ябълките и джибрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ябълката деяни много на чакане. Масово се залагаше след гроздето.Едно че е последният плод който можеш да обереш(освен ако има дюли), второ че е траен, а най-вече там където гледат ябълки, гроздето е кът.Имам приятел от сливнишко доста близо до сърбите.По татово време имаше двор 7 декара с ябълки.Как е бил саден преди 40 години( а става дума за 1980г) така си беше и останал.Всичко беше зарязано на самотек, ама пак взимаше два тона ябълки.Мелеше ги около септември- октомври, слагаше ги в някакви допотопни каци и чакаше да дойде месец май та да преврат.Няма дрожди, няма захар, няма греене, каквото пусне това е.Но това му беше наследство и ходеше само когато трябва да обере каквото Бог дал.Иначе беше наясно с нещата,но като инженер в топлофикацията си имаше достатъчно грижи на главата.
От два тона с преварка изкарахме около 50 литра на 60 градуса.Аз му помагах само за варенето и беше зверска хамалогия.Селският казан събираше 120 литра . Аромата и вкуса беше невероятен, но ако беше се намесил в този" самотек" , приятелят сигурно щеше да извади двойно количество и не по-лоша ракия.Друга такава готина ябълкова ракия не съм пил досега, ама и толкова зор не съм виждал.Неговите съселяни пиеха ракия на 32-35 градуса и много си я хвалеха, а иначе беше отврат.
Така че за 50 кг. - не знам.Аз лично с по-малко от 200 кг. не бих се захванал.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2013, 20:23
Мнения: 8
Казана ми е малък,около 70л,за един казан ще има


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2014, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Това което ти написах са мой лични преживелици.То не трябва да те спира-напротив .50 кг ябълки всякак ще ги оправиш. Ако нямаш абсолютно никаква техника, можеш и в една кофа да ги начукаш, и пак ще стане. За ябълки е писано доста на форума.Прочети кой какво е правил и действай. Виж по-специално какво е патил дупничанина, на него можеш да вярваш- лично мое мнение.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gursell и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима