Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2015, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Яну 2015, 20:09
Мнения: 3
Здравейте днес реших да си направя медовина сложих 1кг. мед липа, 7 карамфила " само цвета" 10 гр. канела, 10 гр. джинджифил, 2ве мандарини, 2ва лимона, 1на ябълка,50 гр стафиди, 7ем литра вода "която вря със меда около 20 минути" сложих също и хлебна мая около 1ин грам не съм отделял пяна всичко това го сложих във 10 литров буркан затапих го отгоре със капачка която пробих и сложих маркуч които от другата страна сложих бутилка със вода въпросът ми е дами трябва да оставя отпушен бурката отначало или затворен е добре със маркуча които минава през вода ? закупих също серниста киселина 6% и танин но не съм ги добавял защото незнам сега ли се слагат или след ферментация имам още един въпрос всичката тази смес трябва ли да се бърка и на колко време ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2015, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
При 1кг мед и 7л вода началната захарност ще е много ниска. Медовината става добра след отлежаване, а при нисък процент алкохол най-вероятно ще се вкисне...
Не случайно при варенето пяната се отстранява. Медът съдържа восъци и други консервиращи агенти, които пречат на ферментацията и на избистрянето. Също и белтъци, от които бъдещата напитка ще вони.
Аз бих препоръчал не мая, а дрожди за бели вина и задължително активатор, тъй като в преварения мед няма хранителни вещества за метаболизма на дрождите. Стафидите и ябълката са недостатъчни да им ги осигурят. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2015, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Яну 2015, 20:09
Мнения: 3
благодаря за отговора а колко дена трябва да ферментира ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2015, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Зависи от много фактори. Моята с винени дрожди, при 19°C и 23°Bx за около месец. Но е трябвало да изчакам още, защото на втората година през лятото започна вторична ферментация и няколко бутилки гръмнаха :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2015, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 673
бай Танас написа:
Зависи от много фактори. Моята с винени дрожди, при 19°C и 23°Bx за около месец. Но е трябвало да изчакам още, защото на втората година през лятото започна вторична ферментация и няколко бутилки гръмнаха :wallbash:


Бай Танасе,след снощният имен ден как ти дойде на ум да споменаваш "винените дрожди".
Аз ,въпреки че не се назовавам Атанас,цял ден ми ври на тия пущини. :kaffee:
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2015, 23:00 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
При последните ми четения за меда попаднах на твърдения, според които при нагряването му над 40 градуса ставал вреден. Дали е истина-не зная, но после го коментирах с приятел, производител на мед, който потвърди това. Даже в чая не трябвало да се слага.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2015, 08:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Чак пък вреден - твърдението е че при нагряване губи част от полезните си свойства !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2015, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
При медовината най-ценното са захарите на меда, които са много лесни за преработване от дрождите.
Преди да се наложи масово захарта, са използвали мед за подслаждане. И до ден днешен се пекат сладкиши с мед, така че нагряването едва ли води до проблеми.
Иначе да, при нагряване на глюкоза в кисела среда се получава ХМФ - хидроксиметилфурфурол, който е токсичен и дори се твърди, че е канцерогенен.
Въпросът се свежда до това, каква температура и какво ph е нужно за тази реакция :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2015, 12:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
В пчелния мед преобладават простите захари, глюкоза и фруктоза,което основно преработват дрождите-това е ясно.
Виж ензимното съдържание дали помага за по-добрата ферментация не е ясно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Най-вероятно точно затова е варенето с отстраняване на пяната - да се отстранят на макс всички в-ва, пречещи на добрата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2015, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Яну 2015, 20:09
Мнения: 3
изкам да ви кажа че засега джибрите се държат добре не са вкиснали и незная колко време да я държа преди да я източа като паднат плодовете на дъното ли е готово


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2015, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"При 1кг мед и 7л вода началната захарност ще е много ниска"
Какво е препоръчителното съотношение според теб и бай Танасе не разбрах каква е била тая вторична ферментация която е "започнала" през лятото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2015, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
По-добре да е по-високо захарното съдържание, за да може след варенето и отстраняването на пяната, като се охлади и измери, да се разреди при необходимост. Медът не е само захари, някъде 1/3, не си спомням точно, има рецепти...
За гръмналите тапи нямам идея, едва ли е алкохолна ферментация при висок % алк и избистрена напитка. Може би някаква закъсняла малолактична :nixweiss: (бях добавял стафиди да се стимулират дрождите)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима