Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2015, 14:50
Мнения: 3
Имам няколко спиртомера. Четири броя са български на фирма "Светлина" (като към тях имаше още два), един е украински с колба, и имам два които са с термометри. Купих от магазина едно нечупливо 200-грамче ракия производство на "Грозден" и тествах. На шишето пише 40° и въпросните четири на "Светлина" (които съм си оставил) показват точно 40°. Същото показва и украинския с колбичката. Дригуте два на "Светлина" които споменах показват по-малко т.е. единия показва 38°, а другия 36°. Единия от тези с термометрите (купен преди години за 20лв. без колба) показва с 10° отгоре т.е 50°. Съмнява ме да продават 50° ракия, а да пишат, че е 40°. Другия с термометъра не го откривам (по-точно не знам къде е защото и майка ми преподрежда :D ), но е с колба и е български до колкото знам, а и е купуван за много повече пари. Ако го намеря ще видя и той колко показва. Мисълта ми е дали мога да им имам доверие на тия спиртомери щом като показват еднакво на купешка ракия, и то колкото си пише на етикета? Благодаря! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Добре е отнякъде да намериш професионален спиртомер.Поразпитай тук-там.Някой твой познат може да има.Те са снабдени с термометър,а делението "градус от градус" е повече от 1 см.Изключително прецизни са.Твоите сравни с него,като температурата трябва да е еднаква при замерването.Най -добре е в един съд да поставиш професионалния и твоите.Сам ще стигнеш до отговора на въпроса си.
Желая успех! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 19:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Вземи спирт от аптеката и сравнявай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2015, 14:50
Мнения: 3
Е то спирта от аптеката е най-малко 70°, а тези спиртомери на "Светлина" са до 60°. Само украинския ми е до 100°. Освен да тествам с него, защото при 40° купешка ракия показва и то 40°, както и тези на "Светлина". Един старец ми разправяше за метод, който е от много години (бил вековен :D каза ми, че от пра-дядо си го е научил, но едва ли тогава е имало спиртомери, пък де да знам). Та той казваше, че като се вземе клечка кибрит и се потопи фосфора и за определено време, да речем при 40° ракия, за 40 секунди. И веднага като се извади на 40-тата секунда трябва да запали драскайкия по кибрита. Каза, че ако се задържи само една секунда повече и клечката няма да запали. Колко е вярна не знам, но лична аз искам да съм поне на 99% сигурен, че имам верен спиртомер!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
bako_ttvb написа:
Е то спирта от аптеката е най-малко 70°, а тези спиртомери на "Светлина" са до 60°. Само украинския ми е до 100°. Освен да тествам с него, защото при 40° купешка ракия показва и то 40°, както и тези на "Светлина". Един старец ми разправяше за метод, който е от много години (бил вековен :D каза ми, че от пра-дядо си го е научил, но едва ли тогава е имало спиртомери, пък де да знам). Та той казваше, че като се вземе клечка кибрит и се потопи фосфора и за определено време, да речем при 40° ракия, за 40 секунди. И веднага като се извади на 40-тата секунда трябва да запали драскайкия по кибрита. Каза, че ако се задържи само една секунда повече и клечката няма да запали. Колко е вярна не знам, но лична аз искам да съм поне на 99% сигурен, че имам верен спиртомер!


То,сегашният фосфор,фосфор ли е бе? :?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 21:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
bako_ttvb написа:
Е то спирта от аптеката е най-малко 70°, а тези спиртомери на "Светлина" са до 60°. !

А да разреждаш спирта не можеш ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2015, 14:50
Мнения: 3
@vtv Не знам дали сега фосфора на кибритите е читав, но за пробата направих тест и се оказа вярно, че една секунда повече и клечката не пали (теста е с въпросната ракия от първия пост).

@ilu6a не съм разреждал спирт до сега. А градирането на ракията с вода го правихме двамата с братовчед ми и то по таблицата към единия спиртомер с термометъра и колбата (дето сега не го откривам). Ако кажеш как да го направя ще тествам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Добре бе,колега!Какви тестове с фосфори правите и колко са достоверни в действителност?
Толкова ли е трудно да откриеш човек,който разполага с професионален спиртомер /дълги са поне 40 см/ и просто да сравниш показанията.Но ги тествай /твоите спиртомери/ при различни температури на измерения дестилат за да знаеш колко те лъжат /твоите спиртомери/ и да си направиш някакъв усреднен показател,по който да се ориентираш приблизително точно.Защото - категорично ще е "приблизително точно". :buch:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 15
100мл.спирт 70* от аптеката.
0.1л х 70* : 40*=0,175мл.т.е. Добавяш 75мл.вода,за да получиш 40 градусов спирт.
Всичко това при 20*С


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Koky написа:
100мл.спирт 70* от аптеката.
0.1л х 70* : 40*=0,175мл.т.е. Добавяш 75мл.вода,за да получиш 40 градусов спирт.
Всичко това при 20*С


:thumbs1: Става и с обикновена ракия,която е преминала през качествено освидетелстване! :prost2:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 21:37 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Нали все пак ставаше дума за спиртомера , защото вече темата отива към преименуване на "Как да разбера верен ли ми е кибрита" .
Спиртомер се сверява с еталонен разтвор или с друг , доказано точен ЛАБОРАТОРЕН спиртомер . Щото иначе кибрити много...
Всъщност верен ли е хронометъра с който отброи времето на кибритения спиртомер ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2015, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
M..да. Има само един метод който е верен и той се учеше в първи курс на всеки техникум- сравнява се с еталон. Еталона трябва да е с един порядък по-точен.Важи за всякакви величини. Това е за ежедневна практика. За научни цели има други методи.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2015, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
От 100ml спирт на 70% обемни и 77,4ml вода се получават 175ml на 40% обемни. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2015, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
А възможно ли е спиртомерът да е "калиброван", примерно на 40 об.%, а нагоре и надолу да не отчита вярно? Според мен - да! Имам един такъв, на който показанията му около 40-те съвпада с другите, но коренно се различава при ниски и високи стойности. Просто останалите маркери на скалата са разположени по някакви бакалски сметки, а не по еталон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима