Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Здравейте черешовата ракийка уж тръгна добре 70 градуса потече малко и след това започна да тече като боза мътна мътна, и така около 5-6 литра бозица падна под 50градуса и започна да тече отново чиста като сълза и сега патокът ми е бистър а хубавата ракия като боза

МОЛЯ ВИ СЪФОРУМЦИ дайте съвет ето и снимка

http://prikachi.com/images.php?images/520/8184520k.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Превари всичко(боза, паток) и този път НЕ пълни казана до горе и не давай толкова 'газ' на огъня.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Благодарско за отзива Друже :respekt: Нямах материал за цял казан затова не го напълних, но на моменти огъня си беше силничък дали това е проблема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Dido-bg написа:
моменти огъня си беше силничък дали това е проблема

Явно това е... материала се запенва от силния огън и преминава през лулата
няма друго обяснение за мътилката случва се на всеки.... Успех с преварката.... :thumbs1:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Мерси за съвета аз от край време се каня да сложа газов саджак че ми писна с тея дърва, ама за следващото варене край вземам го


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Dido-bg написа:
...тръгна добре 70 градуса потече малко и след това започна да тече като боза мътна...
Мисля не е трябвало да гледаш в 70-те % а да я изкараш всичката на боза, и до вода. А посла преварка с прецизно отделяне на глави и отсичане на опашки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2015, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Черешовото джибре се пени като "Веро" в казана. Огъня , трябва да го намалиш още преди да е протекло. Ако вариш на дърва пак може да уцелиш момента , но трябва да си знаеш "апаратурата" и да си варил череши на нея. И при мен първия път се получи подобна боза,въпреки че този казан го имах от десетина години. Кофтито е, че пяната се лепи по капака, и дава един горчив привкус, който се усеща и след преварката. Другото от което патих е, че набрах черешите в късния следобед, и не ги заложих веднага да ферментират. Предния ден валя,а когато ги брах беше над 30 градуса. Сутринта вече бяха тръгнали. Не съм предполагал, че за около 12 часа ще им стане нещо. От тогава имам обеца на ухото- бране и веднага на студено(ако има),или незабавно залагане на джибрето .
" Аламбик" беше споменал за антипенители.Слагат се в казана при варенето за такива случаи. Лично не съм ги пробвал , но от неговите постове можеш да научиш много.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2015, 08:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Прав си доста се беше разпенило след като махнах капака си личеше по него, за първи път варя от череши и съм доста разочарован от тоя капризен материал

Но както казваше един с разбита муцуна няма да се откажа продължавам напред че друг материал ме чака :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2015, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"за първи път варя от череши и съм доста разочарован от тоя капризен материал"

Лично аз не знам кое му е капризното. Правил съм от вишни и не съм имал такива проблеми. Това че много се пеняви по време на ферментацията е вярно, за казана не знам как са нещата. А и от джанки 1-2 пъти ми се е случвало да се пеняви дори повече. Старецът ме питаше да не би да съм мил бидоните с някакъв препарат, да е останало от него и това да е причината, но при варене такъв проблем да чукна на дърво не ми се е получавал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2015, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Аз пък за пръв път залагам 10 кила череши и толкова захар. А да видим какво ще стане ?!
Ако е добре, другата година ще сложа двойно количество захар. :) па защо не и тройно.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2015, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Захарта ти е множко, аз сложих на две кофи вишни (около 17 кг) 8 кг захар, и нямам проблеми с ферментацията. При 10 на 10 пиши да видим какво е станало :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2015, 01:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Захарта не е множко , ами направо не е за коментиране. Засега има ферментация. Дрождите на Ванков- варненския чародей все още вършат работа- щото други нямам под ръка. Да видим как ще я бъде по натам :)

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима