Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Проблем с джибри
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2015, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Привет на всички имах останал материал от зимата /джибри/ запечатани без сок.Преди две седмици нямах какво да правя и реших да направя материал за ракия,с една дума захар ,вода както си пише до захарност 21 процента.След това дрожди и активатор също както пише и бидоните в двора през ноща ги покривам през деня отвивам понеже напоследък нощите са по хладни.Вначалото първите 2–3 дни като ли започна ферментация но след това нищо вече 10 дни.Снощи мерих захарността но почти не е мръднала става въпрос за 100 литра течност какво да правя че не ми се иска да изхвърлям толкова захар.Да слагам още дрожди за загряване предполагам не е толкова студено помагаите моля ви :datz: Може ли да е някаква зараза или нещо убива дрождите :wallbash: Последно съм решил да кипна всичко и да слагам отново дрожди но искам мнението на някои все пак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 07:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Термометър в бидона за проверка да не са настинали работниците.
Провери и дрождите годни ли са - рехидратирай малко, ако са ти останали, в захарен сироп.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Имаше ли бурна ферментация в началото?
Сега в момента има ли признаци на ферментация,или си стои така?
Помириши материала на какво ти мирише, ако е на джибри е добре, ако е на мухал=
ЛОШО......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Времето последните дни захладня доста, не знам защо си ги държал навън, но може би не е това проблема. Ако ферментацията е спряла, а захарността ти е висока, отточваш само течността, другото го изхвърляш, търсиш да слагаш някакви плодове, малко мая също няма да е излишна, ако мирише на мухъл както казва монката не знам какво можеш да направиш...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 16:27 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Щом си с дрожди и активатор -мая не слагай.Не се притеснявай,при сухите джибри не си личи много ферментацията.Ако са на повърхността,значи текът процеси и е нужно да ги пребъркваш от време на време 2 -3 пъти дневно.Бидона нека е затворен,разбира се-не плътно.
Важно е само джибрите да са свежи без странични миризми.Премери температурата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Бурна ферментация като когато се сложи пресно грозде нямаше първият и вторият ден се виждаше че бълбука но после затихна.Не мерише на нищо по точно като се опитам да подуша ме дави значи въглероден двуокис явно протича някъкъв процес но явно доста слаба ферментация.Днес като ходих да го нагледам ми направи впечатлениа че се опитва да направи нещо като ципа отгоре това ме притеснява все пак вече 10 дни е така.За това питах ако продължава така дали да загрявам всичко до кипване и отново дрожди или да проявя още търпение.И благодаря зяа отговорите :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 22:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Ципата е проблем...но ако изкараш бързо ферментацията -не е.
Температурата на ферментиращата маса трябва да е поне 16гр...иначе е добре да е в граници 18-22 градуса-с такава температура всичко ще свърши за 5-6 дена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
maistora1965 написа:
ходих да го нагледам ми направи впечатлениа че се опитва да направи нещо като ципа отгоре това ме притеснява все пак вече 10 дни е така

Сегаааа до колкото разбирам(от диалекта) материала е ''цветясал''...работата е сериозна.
Някъде дискутирах ме ама не мога да го намеря сега.... помагайте( че съм употребил) :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Утре ще я премеря че забравих термометъра на работа но предполагам че не е по ниска от 18 –19 градуса . Ама не ще да бълбука мама му.А жената се сърди че ходя като болен заради някакви дрожди май ако това преври ще трябва да обеззаразявам всички съдове че бащата маи е окепезил нещата :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2015, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
Сега видях че и Мони се е включил не знам цветясва ли ама аз със сигурност цветясах :explode: . Жената е на път да ме прати да спя при бидонита щото им направих къща от стиропор отгоре покрив отпред вечер ги затварям а те не щат и не щат да работят. :nixweiss:Е то и аз малко съм употребил и затова е диалекта :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2015, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"като се опитам да подуша ме дави значи въглероден двуокис явно протича някъкъв процес но явно доста слаба ферментация"
Това дали протича или не най-малкото можеше да го установиш и със захаромера. Ако си стои на едни и същи стойности, дори и да протича някаква слаба ферментация значи нещата са зле.

А си писал, че захаромера не мърда, така че въглеродните двуокиси ги остави на мира. За какъв процент захарност говорим?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2015, 09:19 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5805
Местожителство: София
Христо Петров написа:
така че въглеродните двуокиси ги остави на мира. За какъв процент захарност говорим?

Всъщност точно СО2 е показател ,че нещата вървят-друг е въпроса с каква скорост.Пример за това е началото и края на ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2015, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"Вначалото първите 2–3 дни като ли започна ферментация но след това нищо вече 10 дни"
Така че в подобни случаи такива показатели са излишни. И за NaCl да следиш все същата работа... :prost:
Въобще не става ясно дали е имало бурна ферментация или не, виж какъв е процента на захарността, ако е към 15 мисли за преварки, плод, мая и прочие за да не отиде материала зян. при по-ниска захарност 8-10 не знам какво да правиш, в крайна сметка за някакви 20 кинта за захар не си заслужава да се бъхтеш и следващия път направи нещата както трябва или си смени ника :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2015, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2011, 20:18
Мнения: 20
В началото съм написал започна ферментация но бурна ферментация не е имало в момента температурата на течността е 20 градуса.Захарността между 20 и 19 и никакви следи от верментация освен задушливата миризма на въглероден двуокис.На вкус е сладникаво със съвсем лека кисела нотка дали пък нещо захарта не прави проблем :?:
Все едно че съм го консервирал,за съжаление бързах и не кипвах захарният сироп.Така и така съм го отписал даваите съвети какво да пробвам.И все повече се замислям дали да не го загрея в събота до около 70–80 градуса и да посявам нови дрожди и някава идея какъв тип да са дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2015, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
maistora1965 написа:
.И все повече се замислям дали да не го загрея в събота до около 70–80 градуса и да посявам нови дрожди и някава идея какъв тип да са дрождите.

Ако имаш тази възможност да го загрееш давай :2thumbs: . Това е единственото спасение от
''цветясването''. за дрожди- http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... 0%B8%D1%8F
Сйта е на колега от форума.. поръчваш днес утре пристигат...... :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима