Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2015, 10:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Eнзими в случая не са ти необходими.Те се влагат при направата на вино не само с цел екстракция,ами и с цел повишаване на багрилна стабилност,по-добро бистрене ,повишаване на неговата филтруемост и др.Осен това при ползване на ензими (пектиназни)се образува по-голямо количество метилов алкохол при ферментацията...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
Колеги аз имам едно питане относно процеса на правенето на ракията. Пиша го тук за да не пускам нова тема.

Питането ми е следното - до сега съм правил ракията така: към останалите след отделянето на виното джибри добавях захар и вода в съотношение 1кг към 3литра така, че да се получи необходимото количество. След това редовно бъркане на материала и когато зърната паднат на дъното е готово за варене. Тази година обаче реших да направя Винена ракия - процедирах така, както процедирам при направата на червено вино. Смачках гроздето, коригирах захарността с 2 пакета захар до 23 карата (понеже гроздето от асмата свали цялостната захарност на материала). Не използвам метод с потопена шапка - зърната в момента са на повърхността и материала се бърка по 5-6-7 пъти на ден. Въпроса ми е какво да правя от тук нататък? При правенето на вино след 6-8 дни се отделя сокът от зърната и се слага на воден клапан за тиха ферментация. За ракията обаче прочетох, че се държи със зърната непосредствено до преди варенето. В такъв случай - трябва ли да я сложа на воден клапан след първата седмица? Ако запечатам бидона няма да мога да разбърквам материала за да се овлажнява шапката, но ако не го запечатам - джибрата ще има контакт с въздуха, което поне за виното до колкото знам е вредно. Може би трябва да отделя сока от джибрите и да сложа на воден клапан само него, а зърната да изхвърля от тук нататък?

Благодаря за помощта предварително :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не затваряй бидоните.Бъркай сутрин и вечер докато падне на 0 и вари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
Тоест веднага след края на буйната ферментация? Без да чакам тиха ферментация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 05:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
В твоят случай това е правилно! Може да дестилираш без и със зърната. Въпрос на предпочитание. Защо има писано във форума. Бъркаш първите дни по-често. После, както ти каза vnnaidenov.

Elesar написа:
.......Смачках гроздето, коригирах захарността .......... (понеже гроздето от асмата свали цялостната захарност на материала). Не използвам метод с потопена шапка - зърната в момента са на повърхността и материала се бърка по 5-6-7 пъти на ден. ........................................... разбърквам материала за да се овлажнява шапката

vnnaidenov написа:
Не затваряй бидоните.Бъркай сутрин и вечер докато падне на 0 и вари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 11:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Бидоните ако могат да се затворят на воден клапан е най-добре...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Здравейте, може ли и аз да питам тук. Получих "наследство" от около 50 кг бяло грозде от дворна асма. Изронено и затворено /без металния обръч/в бидон под крушата в двора. След като бе преседяло около точно една седмица без абсолютно никакви интервенции, които, гледам пишещите в този форум правят, взех че отворих капака да видя какво става вътре, аджеба. Зърната бяха отгоре и миришеше на вино.След замерване на течността с битови захаромер и виномер - две в едно, показа 0 % захар и 12 обемни % алкохол. На вкус си беше като бяло вино - леко тръпчиво. Аз обаче от вина не разбирам много и реших да го правя на ракия/не съм варил никога/. По съветите на един познат му хакнах 12 кг захар и 36 л. вода и хубаво го разбърках. Този същия познат ми каза да сложа и дрожди. Аз купих дрожди за червено вино, но не ги сложих вътре. Та реших първо да попитам мъдрите глави тук много ли съм скофтил положението с тая захар и това, че не съм сложил дрождите. И въобще ще излезе ли нещо от цялата тази работа. Ще съм благодарен на съвети в тая насока..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
При преминала бурна ферментация не знам дали ще можеш да я възбудиш на ново.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
И сега какво? За боклука ли е? Забравих да напиша в предния пост, че след като добавих захарния сироп захарността стана 12% а спирта показваше 8 обемни процента. Егати, язък за матрЯла.Май трябваше да го сваря преди захарта, нали? Да му слагам нещо дрожди, мрожди да ферментира отново, знам ли..?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Нищо няма да изхвърляш.Да пишат по-знаещите за тези дрожди,активатори и т.н.Аз не разбирам.Дори и да не става повторна ферментация,свари го и така.Спирта не се губи,гориш само със захарта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ако дрождите от материала са алкохолни и са още активни няма нищо страшно. Проблемът е да не е тръгнала друга ферментация. Има ли кисела жилка, прави ли някаква ципа отгоре. Не е проблем че е добавил захар а от купените дрожди на този етап няма много смисъл, понеже естествените вече са предполагаемо много размножени и активни, друг е въпроса ако е закъснял, дрождите са измрели и не започне ферментация. Не става ясно само гроздовите зърна смачкани ли са след изронкването. Ако не са - да се смачкат с нещо - с дрелка или боздуган с набити пирони по него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 17:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Какви дрожди купи?
Не се притеснявай,ще тръгне отново ферментация.Бих добавил и 1пакет лимонтозу .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Прикачени файлове:
vlcsnap-4155-06-08-12h24m24s110.png
Прикачени файлове:
vlcsnap-6226-09-24-06h33m08s597.png
Еййй, много сте бързи бре...Аз си мислех, че тука у тоя форум само едри производители и няма кой да се занимава с моите смешни 50 кг. :klatsch: Много благодаря за хубавите думи на vnnaidenov, stefannankov и ilu6a. :respekt: :respekt:
Няма как да разбера дали дрождите са активни, освен да ги попитам :megagrin: Но мога да смачкам зърната с нещо/примерно с ръце/и да вида дали ще тръгне нещо да се случва. Нямаше кисела жилка, поне преди да туря захарта. Имаше вкус на бяло вино. Нямаше никаква ципа отгоре, нямаше винарки,нямаше неприятен мирис, по скоро мирис на току що отворена бутилка с вино. Бабите дето го бяха сложили ми казаха, че е оронено от чепките и са изчистили гнилите зърна. Ще се опитам да кача една две снимки на ситуацията. Закупените дрожди са Винени дрожди за червени вина, подходящи и за ракия, така пише на опаковката, производител: DSM South Africa. Е сега го прочетох, егаси и дрождите съм взел. :datz: Колко дена да чакам за някакво евентуално развитие и ако не се случи каво да правя? В момента околната емпература е около 18 градуса, вали дъжд/тва за източните райони на София/, ако има някакво значение. Какво мога да очаквам следващите няколко дена или седмица? Много изчетох в този форум, но колкото повече чета,толкова повече се обърквам. Не е лесна материя, а си е цяло изкуство. Хубаво е, че има хора разбиращи и вещи като вас и готови да помгонат на базата на знанията и опита си. Това грозде е нещо като "пилотен" вариант , тъй като съм решил и аз тая година да си направя ракийка, много я обичам пущината. :gott: Намерил съм си и една баба с казан на около 20 км. от мястото където живея, имам ремарке, желание, ще си вземаи два три бидоня и грозде разбира се и ще докладвам задължително. :zauf2: :zauf2: :zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна jiwano на 25 Сеп 2015, 22:03, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 21:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Възможно е 48 часа да няма развитие но се съмнявам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 246
Ще гопочакам до други ден, ще наблюдавам и ще пиша.Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима