Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Щом ilu6a казва че ще тръгне,ще тръгне.Ако изкараш 16-17 л. на 45 градуса значи си пич. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
е, тва ще го видим, ако въобще стане. аз на 6-7 литра ракия се надявах най-много. Утре ще сложа лимонтузу, според напътствията на ilu6a. А то има ли значение какво ще бъде винено, лимонено или просто от магазина. Не искам да объркам нещо и да вкиселя матрЯла. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 22:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Всичкото лимонтозу е винено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Толкова ракия бих очаквал,от толкова грозде и захар,ако всичко е подхванато от начало както трябва.
Но,има и "късмет на начинаещия" :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
Всичкото лимонтозу е винено...

Верно ли още се намира? - да пише лимонтузу, не лимонена киселина на пакетчето


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 23:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
ми да..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
е , те на този късмет разчитам :klatsch:
Някой да има идеи за хубаво грозде за ракия в и около София да си купя?
И така ден първи, или по точно сутрин първа. Няма да ви обяснявам какво е чувството /вие го знаете по-добре от мен/ долепил ухо до бидонЯ да чуеш онова шуптене - бубите работят вече!!! Смачках каквото можах от гроздето с ръце. измерих температура на околната среда- 14, у в бидона - 17,8. Докато го бърках целите зърна изплуваха отгоре, та ми беше по лесно да ги мачкам. Останалите показатели без промяна:захарност - 11, алкохол - 8 об.%. Покрих го с найлонов чувал и заръчахна двете баби да направят още две разбърквания до вечерта.По въпроса за лимонтузуто. Купих тези две пакетчета
Прикачени файлове:
20150926_103257.jpg
На едното пише: citric acid, а на другото лимонена киселина Е330. Е, не посмях да сложа нито едното, нито другото. Ай, поздрави от мене! :sauf:
Понеже сега стана студено навън - около 15 градуса, не е ли по-хубаво да вкарам бидона в мазето. Там са 17 град. ,постоянни. И колко да го бъркам? На едни места във форума пише да го бъркам, на други само 2-3 дни докато се размножат дрождите и после да не се бърка. Обърках се вече.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
То и да сложиш беля няма да стане, просто лимонената к-на бубите :D я "изяждат" и файда няма от нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 247
Бай Танасе, мерси. А, за бъркането кво ще кажеш. Ти как го бъркаш, как го правиш..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
:megagrin: Покажи на тия хора как го правиш.Докато прави шапка,аз го бъркам по 2-3 пъти на ден,с цел пращината да се поддържа мокра,защото сухата шапка по-лесно се вкисва.Не знам дали и колко съм прав но "така си баба знае,така си бае"
Сто човека,сто акъла.Чети мненията,прецени кое е правилно или въз основа на тях си изгради твое и действай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2167
Местожителство: Пловдив
Бяло грозде за ракия залагам с потопена шапка и на постоянна температура. Засега охлаждам с климатик ама под 20*C не може да свали. Планирам по-нататък с топлообменник да бутна още 2-3*C. Температурните колебания не са добре за дрождите, а при високи температури бягат аромати.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
За белите грозда процедирам подобно на бай Танас,разполагам със топлообменик и белите грозда ги ферментирам под 20грС.
За ароматите си е така,при висока температура на ферментация отлитат....важи и за плодовите пращини!!
Тази година имах възможност да надникна в "кухнята "на няколко Испански винарни и да общувам със енолози.
При ферментация на белите грозда поддържат 17/18грС....за масерацията ми казаха,че златно правило (за някой от тях)е темпертурта на масерация да бъде наполовина от потенциалниат алкохол.Примерно потенциален алкохол на виното 13%..масерациа на 6,5грС. Времетраене на масерацията 10/12ч според някой от тях по-дълъг период на масерация не е носи много ползи,и не е оправдан икономически.
Това което видях лично е,че всеки сорт грозде ферментира във отделен резервуар,купажирането на вината става след това!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здрасти vinarka,ако не ти се бърка вкарай маркуч и изтегли няколко литра,след което залей шапката...и така може!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Говорим за ракия,не се вкарвайте във винени истории.
Темата е...........................................


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Ами ако подвеждам някой пЪрдон,щот прочетох ...ракия от бяло ВИНО!! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: devalves, vesko11 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима