Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Ако ще четем буквално темата,тогава е лесно,сипваш бялото вино в казана и вариш :)
Аз помислих че става въпрос за направата на ракия от бяло грозде и за това трябваше да подминем направата на вино,а на
материал за ракийкаааа. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Дано да доживея и аз да си духам на бидоните с киматик.
Пожелавам го на всички :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Предимството е, че може и да подгрява, когато е студено :) Демек в цех с климатик производството може да е целогодишно :megagrin:
А буквално по темата...ами не е добре. Наскоро дестилирах червено вино. Ей, край нямаше ЕАФ. А бялото обикновено е с още по-високи дози SO2. Сулфитирани материали не са добре за ракия IMHO.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
А, какво е ЕАФ и IMHO?
Красота!
Прикачени файлове:
20150927_041528.jpg

И, аз съм осигурил климатик. Но в моя случай - вино от бяло грозде, май ще трябва да смъквам температурата, а не да я покачвам. В момента темп. на въздуха е 18 гр. - постоянна и мисля, че предвид казаното по-горе толкова трябва и
и да остане.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна jiwano на 27 Сеп 2015, 17:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
ЕАФ - естеро-алдехидни фракции
IMHO - мое мнение, според мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Благодаря. А ти откъде знаеш какво означава второто! :)
Аз съм вече на трети ден от залагането на захарния сироп. Днеска мерих температурата - 14 градуса на околната температура и 19 градуса във бидона. Бълбука си лекичко - явно гадовете работят. Така ли трябва да бъде? Захарността е паднала с 0,1 , а алкохола почти не се е дигнал. Бъркам го непрекъснато - всеки ден по 3пъти. Шапката все е горе. Запалката гасне като я вкарам вътре, след като току що съм отворил бидона. Явно дрождите работят, ама достатъчно ли е! Ширата има вкус на сладникаво вино. Няма кисела жилка , не мирише на кисело, а напротив :благородна миризма. Да слагам ли лимонтузу?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Нищо не прави...и 2пъти бъркане е достатъчно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2015, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Благодаря, ilu6a!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Здравейте отново. Днес е 4 ден . Измерени стойности:4 % захарност, 9 об.% алкохол, при температура на помещението - 15 градуса и на джибрето /след разбъркване/ - 18 градус. На мирис : като си напъхах носа вътре - щях да падна по гръб.Мирише на алкохол. На вкус почва да заприличва на вино - съвсем леко трапчиво и също толкова сладичко. Започвам да се ослушвам за казан, вече. От прочетеното дотук в уважавания форум реших, че ще дестилирам само отцеден гроздов сок, без джибрите, щото ми е за сефте. Въпроса ми към знаещите и можещите е: Ако казана на който ще варя е 100 литра, а количеството гроздов сок е да кажем - 70 литра , може ли да добавя захарен сироп преди дестилацията, за да уплътня тази разлика и в какво процентно отношение да бъде захарта спрямо водата? И обратното - ако количеството гроздов сок е повече от това което може да събере казана, какво да го правя този излишък?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Каква роля мислиш че ще изиграе захарния сироп?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Незнам. Може ли да се вари така с пълен до половината казан?
А, ако остане материал - при преварката ли да го сложа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Винарка, не ме разбра. Ако приемем, че имам 120 л. материал, а казана побира 100 л, ще ми останат 20 л. материал. Тези 20 л. какво да ги правя. Да ги дестилирам и тях след като приключа с дестилирането на 100 те литра ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Разбрах, мерси за мнението. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Да се похваля с резултатите.
Прикачени файлове:
vlcsnap-6401-05-02-19h36m29s120.png
Днес е 11 ден от началото на моя експеримент. Материала"превря" Последните дни почти не съм го бъркал. Тя, шапката сама си спадна до нивото на течността. Пак си бълбука лекичко.Замервания:захаромера показва малко повече от нулата. На вкус е горчиво и не се усеща сладка жилка. Мисля да му дам срок до четвъртък и да гомятам в казана. При дестилацията искам да ползвам метода с буркана на дъното на кофата с дестилата. Някъде бях чел за него и сега не мога да го намеря. Дайте линк, моля.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Не мога да ти дам линк,но мога да ти кажа какво да направиш:прозрачно пластмасово шише,режеш му гърлото и го пълниш до половината с вода.Слагаш го под чучура.Целта е ракията да прелива от него.Най отдолу остава водата,отделя се среден пласт,не знам какво е и отгоре ракията.Е този среден пласт се изхвърля.Може би е някакъв примитивен маслоуловител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима