Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:13 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Това, че има най-различни фолклорни практики, още не означава, че трябва да се прилагат безкритично :furz:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Това означава ли, че ако налея в една чаша на половината вода и после добавя в другата половина от горе и ракийка, то ако пийна, ще пия ракия а не... вода размесена с ракия :?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Ба ли му мамата...
Благодаря, vnnaidenov. Мисля да го пробвам номера с шишето, Ако и да е фолклорна практика... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 07:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Е,фолклорна практика е,но е факт че работи.Правил съм го на обикновен казан,на колоната не го правя.
Началник,не критикувай преди да си опитал.Макар че не знам какво се отделя.На масло прилича.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 07:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Вече съм на казана. Реших да варя материала. Вчера го мерих със захаромер, показа малко повече от 0. Знам, че трябва да го изчакам още, но няма за кога. 90 % от зърната бяха паднали на дъното. Това го установих като почнах да цедя джибрите в друг бидон. След като прецедих и пресовах изкарах 5 шепи. Всичко друго беше на дъното. Материала на вкус - нема такъв горчиляк. Дъх на бяло вино. Засега -без оцетни нотки. Казана, обаче ми се вижда малко трагичен. Първо - малък, май няма да хване целия материал. Серпентината и тя малка. В сравнение с серпентините дето съм ги виждал тук във форума изглежда като пружинка от химикалка . Навряна в един варел с избушено дъно, покрито с пясък пръст и листа, които да го запушват да не изтича водата - по много. Бабата гледа с насмешка изумения ми и недоверчив поглед и вика : аз колко ракия към изпекла на тоя казан... Серпентинката отвътре покрита с някакъв бял окис. Това ме притеснява. Тая всичката гадост ще влезе в готовия продукт. Не виждам как ще мога да я измия. Отгоре на всичкото е закрепена неподвижно към издънения варел. Бях чел тук във форума за пясък и компресор и надуване. Нямам компресор. Дайте акъл за почистване (освен механично) на този бял налеп по медта. Ще слагаме стръкове коприва в казана да омекнела ракията. Чудя се, дали да слагам сода в казана. Не усещам киселина в материала. Но ей тъй за всеки случай, рече бабата. Оше те съм мерил количеството което ще мога да заредя за една варка, затова ще попитам принципно. На един литър прецеден материал, щолко грама сода мога да добавя без се отрази на вкусовите качества на продукта. Става въпрос за ракия от бяло гроде, без отточване на вино. Брагодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
След тези работи които написа се чудя какво правиш още там? :? При толкова много информация във форума кое как се прави удари джакпота с тази баба-"технолог на високоалкохолните напитки". Пожелавам ти голям късмет, че ще ти е нужен! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 15:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Нали обещах - става въпрос за ракия от бяло грозде, без отточване на вино - за тия дет са забравили. Палнахме казана в 9.00 ч. След коментара на IVO 68, ме бе обзело леко отчаяние да си призная честно. Ама както и да е изцедих от джибрите 76 л, толкова се оказа, че събира казана/бабата не знаеше, та я светнах/ , тесто, промиване на серпентинката с вряла вода от чайник и му дадохме газ както си пише у дебелите книги. А забравих, че подсетих бабата за копривата, щото беше пропуснала да я сложи. Викам си дай да и се доверя докрай - дано знае кво върши. Някъде сигурно час или два след това/имам богат снимков материал/, текна оня ми ти метиляк, бистър като сълза - събрах го в едно шише от минерална вода 0.500 мл. - точно до етикета, това трябваше да е по предварителни измервания 360 мл. След това в друго, същото такова шише още 360 мл., мисля, че първак се викаше. И като отделих и него почна да се точи бистрата струйка у едно предварително измито пластмасово кофЕ. Веднага меря със спиртомера - 70 гр. ракийка. Пробах даже, малко глътнах -мек вкус и приятен аромат, не гори на гърлото и не люти на езика - да е жива и здрава леля Миче. После знаете, там по нещата дето съмти чел от форума, струйката нито на пред нито назад ами отвесно да тече и т.н. Бабата се грижеше за огъня като го затулваше с едно тенеке, като почне много да тече и да припушва и обратното - махаше тенекето като почнеше да намалява дебита и слагаше чат -пат по некое дръвце. Аз през това време кръжах като медарка наоколо с две кофи студена вода за дестилатора - абе мъка голяма. И те така... Реших да си я спра на 50 гр., щото не бях сигурен в спиртомера и температурните корекции хич не ги разбирам,нали термометъра мери най верно на 20 гр. Изкарах точно десет литра благодатна течност, когато спиртомера показа 50 гр. и спрях. После почнах да събирам в нова 10 л.бутилка и на 42 гр. пак я спрях. Количество 2,3 литра. После издухме казана и изкарахме оше 5 л. патоки. Та сега имам няколко въпроса:
1.В началото ракията бе много бистра, направо сълза, а към 7-ия л. помътня, все едно чаша вода от стар тръбопровод Имам снимки на първите 5 л. - напълно прозрачна течност. Вече към края на първата бутилка от 10 л беше леко помътняла. На какво се дължи това, нормално ли е?
2. Как се мерят градусите на изтичащата ракийка. Виждал съм да слагат малка чашка със спиртомер вътре, точно където тече, това правилно ли е или фолклор. Някак си не ми се вярва да се гребе непрекъснато от съда където тече ракийката и да се мери.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима